Dünya Bankası’nın Yoksulluk ve Ortak Refah Raporuna göre, Covid-19 salgını 2020’de yaklaşık 70 milyon insanı aşırı yoksulluğa sürükledi. En yoksul yüzde 40, en zengin yüzde 20’nin iki katı kadar kaybetti.
Dünya Bankası, 2030 yılına kadar aşırı yoksulluğu sona erdirme hedefine ulaşılmasının pek mümkün olmadığını bildirdi.
Banka, Yoksulluk ve Ortak Refah Raporu’nun 2022 baskısını yayınladı.
Raporda, aşırı yoksulluğu azaltmadaki küresel ilerlemenin durduğuna dikkati çekerek, önümüzdeki 10 yıl içinde tarihsel olarak meydan okuyan ekonomik büyüme oranları olmadıkça, dünyanın 2030 yılına kadar aşırı yoksulluğu sona erdirme hedefine ulaşmasının pek mümkün olmadığını kaydetti.
Raporda, Covid-19 pandemisinin 1990’dan bu yana küresel yoksulluğu azaltma çabalarına en büyük darbeyi vurduğu ve Ukrayna’daki savaşın da durumu daha da kötüleştirmekle tehdit ettiği belirtildi.
İLAÇ 70 MİLYON KİŞİYİ AŞIRI YOKSULLUKLA ÇIKARDI
2020’de tahmini 70 milyon insanı aşırı yoksulluğa sürüklediği tahmin edilen rapor, Covid-19 salgınını küresel yoksulluk gözetiminin başladığı 1990’dan bu yana görülen en büyük yıllık artış olarak nitelendiriyor.
Rapora göre, 2020 yılında aşırı yoksulluk içinde yaşayan insan sayısının yüzde 11 artarak 719 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.
2020’yi tarihi bir dönüm noktası olarak nitelendiren raporda, salgının en büyük maliyetini en yoksul insanların çektiği belirtildi.
Raporda, en yoksul yüzde 40’ın gelir kayıplarının ortalama yüzde 4 olduğu, en zengin yüzde 20’nin kayıplarının iki katı olduğu ortaya çıktı.
2030 yılına kadar 600 milyon insan günde 2,15 doların altında bir gelirle yaşayacak
Dünya Bankası raporu, mevcut eğilimler göz önüne alındığında, çoğu Afrika’da olmak üzere yaklaşık 600 milyon insanın 2030 yılına kadar günde 2,15 ABD dolarının altında bir gelirle yaşamaya devam edeceğini söylüyor.
Raporda, güçlü maliye politikalarının Kovid-19 salgınının yoksulluk etkisinin azaltılmasında kayda değer bir fark yarattığı vurgulanarak, gelişmekte olan ülkelerdeki ortalama yoksulluk oranının, orada mali müdahaleler olmasaydı 2,4 puan daha yüksek olabileceğine dikkat çekildi.
Rapor, aşırı yoksulların yüzde 60’ının Sahra altı Afrika’da yaşadığını ve bölgenin yoksulluk oranının yüzde 35 olduğunu buldu.
“HEDEFE ULAŞILMAYACAĞINA KARAR VERİLDİ”
Dünya Bankası Başkanı David Malpass da rapora eşlik eden bir açıklamada, Kovid-19 salgını ve ardından Ukrayna’da yaşanan savaşın neden olduğu ekonomik çalkantıların devam eden ilerlemeyi tersine çevirdiğini söyledi.
Malpass, “Aşırı yoksulluğu 2030 yılına kadar sona erdirme şeklindeki küresel hedefin karşılanmayacağı netleşti” dedi. değerlendirmesini yaptı.
David Malpass, küresel sermayenin tahsisini iyileştirmek, para birimi istikrarını desteklemek, enflasyonu düşürmek ve medyan gelir büyümesini yeniden başlatmak için makroekonomik politika ayarlamalarına ihtiyaç olduğunu açıkladı.