Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, hidrojenin yakıt olarak kullanılmasının ana hedeflerden biri olarak belirlendiğini söyledi. Dönmez, “Yerli kömürden hidrojen üretimi bu konuda ilerleme kaydedebileceğimiz alanlardan biri. Zamanla daha ucuz bir maliyet noktasına ulaşacağız.”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Uluslararası Bor Sempozyumu’na (BORON 2022) online katılarak açıklamalarda bulundu.
Dönmez, Türkiye’nin altyapı yenilemesi ile ilk enerji dönüşümünü tamamladığını ve yeşil kalkınma hedeflerinin ikinci döneminin ilerlediğini söyledi.
Enerji teknolojilerinde bor cevherinin önemine dikkat çeken Dönmez, metalurji, nanoteknoloji, otomotiv, enerji, elektronik ve haberleşme, uzay ve uçak gibi ileri teknolojileri kullanan tüm sektörlerde bor kullanımını artırarak ve yaygınlaştırarak devam ettirmek istediklerini dile getirdi. nükleer uygulamalar, askeri araçlar ve yakıtlar.
“BOREN, ŞİMDİYE KADAR 348 PROJEYE DESTEK VERDİ”
Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) bünyesinde 348 projenin desteklendiğini belirten Dönmez, şu anda 25 projenin devam ettiğini belirtti.
Dönmez, BOREN bünyesinde 6 laboratuvar kurulduğunu ve 2012-2020 yıllarında BOREN ve TÜBİTAK işbirliğiyle 27 Ar-Ge projesine destek verildiğini anlattı.
Bu projelerden 25’inin tamamlandığını belirten Dönmez, 2022’de BOREN bünyesinde 6 yeni projenin başladığını söyledi.
“YEREL HİDROJEN EKOSİSTEMİ VE YERLİ HİDROJEN ENDÜSTRİSİ YARATMAK İSTİYORUZ”
BOREN, TÜBİTAK ve Gen Otomobil iş birliğiyle yakıt hücreli araç projesinde tüm tasarım, üretim ve entegrasyon çalışmalarının başarıyla tamamlandığını vurgulayan Dönmez, şunları kaydetti:
“Projede yakıt olarak hidrojen kullanıldı. Yurtiçinde ise elektrikli araçlara göre menzili arttırılmış yeni nesil bir araç konsepti geliştirildi. Biliyorsunuz, hidrojeni yakıt olarak kullanmayı ana hedeflerimizden biri haline getirdik. Hidrojen, özellikle temiz yakıtlarla ulaşım olanaklarını artırmak için önemli bir konudur. Yerli kömürden hidrojen üretimi önemli bir konudur. “Şu anda bu alanda maliyet yüksek ancak bu alandaki teknolojinin gelişmesiyle daha da düşük maliyetli bir zamanlama elde edeceğiz. Bu konuda yerli bir hidrojen ekosistemi ve hidrojen endüstrisi oluşturmayı hedefliyoruz.” söz konusu.