Yazılım ekosistemini geliştirmeyi hedefleyen Türkiye açık kaynak platformuna bir de teknoloji şirketi Trendyol’dan destek geldi. Türkiye’nin 10 milyar doları aşan ilk on tanesi olan Trendyol, Türkiye Açık Kaynak Platformu’nun destekçileri arasında yer aldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TEKNOFEST Karadeniz’in açılış gününde yazılım ve teknolojileri Türk mühendisler tarafından imzalanan Trendyol’a Platin Artı Takdir Plaketi takdim etti. Trendyol, platformun kurduğu Ekol 42 okulları başta olmak üzere açık kaynaklı yazılım projelerine destek verecek. Bu okullarda okuyan öğrencileri istihdam edecek.
Gençlerin 42 okulda öğretmensiz bir şekilde yazılım öğrendiğini anlatan Bakan Varank, “Çocukları okula devam ettirmeye zorlamıyoruz ama gittiğimde 2 gün gitmeden yazılım yapan çocuklar olduğunu görüyorum. ev. Trendyol da kendisine yakışan açık kaynak platformumuza üye oldu. Çok teşekkür ederim.” dedi.
ÜYELERİN KATILIM TÖRENİ
Dünyanın en büyük uzay, havacılık ve teknoloji festivali TEKNOFEST Samsun’da başladı. Festivalin açılışını yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, etkinlik alanında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı standında düzenlenen Türk açık kaynak platformuna üyelik törenine katıldı. Törende teknoloji şirketi Trendyol, Türkiye’nin açık kaynak platformunun Platinum Plus üyesi oldu.
BAFRA HAVUZU SUNARLAR
Bakan Varank, Trendyol Grup Başkanı Çağlayan Çetin’e üyelik plaketi takdim etti. Bakan Varank’a AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan eşlik etti. Törene Trendyol kurucu ortağı Begüm Tekin de katıldı. Tören öncesinde Trendyol satıcılarından Nezahat Şahin, Bakan Varank’a Samsun’un yöresel lezzeti Nookul’u ikram ederken, Bakan Varank, tamamı kadın çalışan Bafra Nokul ve Lokumevi’nin kurucusu Nezahat Şahin ile bir süre sohbet etti.
GENÇLERİMİZ ÇOK BAŞARILI
Bakan Varank törende yaptığı konuşmada, “42 Okul, öğrencilerin öğretmensiz, eğlenceli bir şekilde yazılım öğrendiği bir okul. Öğrencilerimiz 18 yaşına geldiklerinde başka bir örgün eğitimi olmasa bile sınava girerek bu okullara kayıt olabilirler. Çocuklarımız 2-3 yılda bu okullardan mezun oluyor. Biri İstanbul’da diğeri Kocaeli’nde. Gençlerimiz çok başarılı. Çocukları okula devam etmeleri için zorlamıyoruz ama gittiğimde 2 gün eve gitmeden yazılım yapan çocuklar olduğunu görüyorum. Trendyol da kendisine yakışan açık kaynak platformumuza üye oldu. Destekçilerinden biri oldu. Çok teşekkürler. Yazılım sektörü şu anda tüm sektörleri etkileyen bir alandır. Böylece yazılımcı sayımızı artıracağız” dedi.
Bakan Varank daha sonra 42 okuldan öğrenci ve okul personeli ile aile fotoğrafı çektirdi.
YERLİ VE MİLLİ TEKNOLOJİMİZİ ULUSLARARASI ARENA TAŞIYORUZ
Trendyol Grup Başkanı Çağlayan Çetin, Türkiye açık kaynak platformuna üyelikle ilgili şunları söyledi: Trendyol olarak bugüne kadar geliştirdiğimiz 100’ün üzerinde açık kaynak projesi ile bilgi birikimimizi teknoloji dünyası ile paylaştık. Bugün ülkemizde 102 farklı üniversiteden mezun olan 2.000’den fazla Türk mühendisin geliştirdiği teknoloji çözümleri Türkiye dışında farklı ülkelerde kullanılmaktadır. Türkiye’nin açık kaynak platformunun bir destekçisi olarak, ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağına katkıda bulunmaktan ve bilgi birikimimizi teknoloji ekosistemi ile paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.”
SAMSUN’DA E-TİCARETLE İLGİLENİYOR
TEKNOFEST Karadeniz’de bulunmaktan çok mutlu olduklarını belirten Çetin, Türkiye’nin dört bir yanında Samsun’dan satış yapan Trendyol satıcıları hakkında da bilgi paylaştı. Çetin, “Samsun, Karadeniz bölgesindeki Trendyol’un en başarılı şehirlerinden biridir. Samsun’daki KOBİ’lerin ve profesyonellerin e-ticarete olan ilgisinin son iki yılda arttığını söyleyebiliriz. Samsun’da satış yapan bayi sayısı son iki yılda yüzde 200 artarak 4 bine yaklaştı. Samsun’daki tedarikçilerimiz bu yılın ilk sekiz ayında geçen yılın aynı dönemine göre satışlarını ikiye katladı. Ayrıca Trendyol üzerinden Samsun yöresine ait coğrafi etiketli bir ürün olan Nokul’u satan bayilerimiz sayesinde, geleneksel tatlar yaşatılırken tüm Türkiye bu lezzetle tanışmış olacak” dedi.
İŞ FIRSATLARI
Trendyol bu üyelik ile platformun kurduğu Ekol 42 okulları başta olmak üzere açık kaynaklı yazılım projelerine destek veriyor. Bu okullarda yarı zamanlı, tam zamanlı veya stajyer olarak öğrenim gören 50 öğrenciye istihdam sağlanacak. Düzenlenecek yarışma ve konferans gibi etkinliklere katılacaktır.
TÜRKİYE AÇIK KAYNAK PLATFORMU
Türkiye açık kaynak platformu Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde Bilişim Vadisi ve TÜBİTAK TÜSSIDE ortaklığıyla kurulmuştur. Kamu ve özel sektör şirketleri, STK’lar, üniversiteler, eğitim kurumları ve topluluklardan oluşan platform, paydaşlarıyla birlikte açık kaynak ekosistem geliştirme faaliyetleri yürütüyor. Platform, Türkiye’de ihraç edilebilir açık kaynak yazılım ürünleri geliştirmeyi, kamu ve özel sektörde lisanslamadan kaynaklanan yazılım maliyetlerini düşürmeyi, nitelikli yazılım geliştirici sayısını artırmayı ve Open-Provide kaynak yazılım destek hizmetlerini benimseyen şirket ve girişimci sayısını artırmayı hedefliyor.
42 YAZILIM OKULLARI
Platformun Ekol 42 ile yaptığı iş birliği sonucunda Türkiye’de iki yeni nesil yazılım okulu açıldı. Bilişim Vadisi ve Vadistanbul’da bulunan 42 İstanbul ve 42 Kocaeli yazılım okulu, Türkiye’nin yazılım ekosistemini geliştirmeyi hedefliyor. Haftanın 7 günü 24 saat ücretsiz ders veren okullarda öğrenciler öğretmen olmadan proje ve oyunlaştırma yoluyla birbirlerinden yazılım öğreniyorlar. Yazılımcı olmak veya programlama becerilerini geliştirmek isteyen 18 yaşından büyük herkes www.42istanbul.com.tr ve www.42kocaeli.com.tr adreslerinden başvuru yapabilir.
EN İYİ KODLAMA OKULLARINDAN BİRİ
Ekol 42, 23 ülkede 36 kampüsü bulunan uluslararası bir markadır ve dünyanın en iyi kodlama okulları arasında yer almaktadır. Bu okulların amacı, Türkiye’nin yazılım geliştirme potansiyelini ve bu alandaki uluslararası rekabet gücünü artırmaktır.