Türkiye gaz tanklarını doldurmaya başladı



Türkiye gaz tanklarını doldurmaya başladı

Rusya-Ukrayna savaşı doğal gaz krizini de beraberinde getirdi. Tüm ülkeler kışa hazırlanırken Türkiye iki ana kampını doldurmaya başladı. Tuz Gölü ve Silivri’deki doğalgaz depolama tesislerinin çoğu dolu. Düşük kapasite önümüzdeki aylarda tamamlanarak kış kullanımına hazır hale getirilecek.

Mehmet Kaya’nın Dünya gazetesinde yer alan haberine göre, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle tekrarlayan enerji krizinin en önemli unsurlarından biri olan doğalgazın temini için hazırlıklar yaz aylarında başladı. Tuz Gölü ve Silivri’deki depoların çoğu doldu.

Haber şöyle devam etti:

Türkiye’de geçen yıllara göre nispeten serin geçen Temmuz ayının Türkiye elektrik üretimini de rahatlattığını belirtmek gerekir. Öte yandan, geçen kış yaşanan doğalgaz kesintisinde Saros LNG terminalinin tamamlanamamasının önemli bir rol oynadığı ve bu terminalin tamamlanması için yoğun çaba sarf edildiği kaydedildi. Türkiye’de doğalgazın büyük bir kısmı Marmara bölgesinde tüketilmektedir. Mevcut depolama, olası bir kesinti durumunda bu bölgenin ihtiyaçlarını uzun süre karşılayamayacaktır.

DAHA ÖNCE KESİNTİ YAPILMIŞTI

Bu nedenle Saroz’da doğalgaz gemilerinin (FSRU) yanaşabileceği, gazlaştırıp doğrudan şebekeye teslim edebilecek terminal inşaatına başlandı. Ocak ayında İran’dan gelen gazın kapatıldığı gerekçesiyle doğal gazın sanayi sektöründen girişi engellendi.

Bu yıl Rusya-Ukrayna savaşından kaynaklanan olası riskler nedeniyle ekonomi yönetimi önceden önlem almaya çalışıyor. Bu kapsamda Silivri ve Tuz Gölü depolama alanlarının mümkün olduğunca dolu tutulmasına karar verildiği açıklandı. DÜNYA’dan alınan bilgiye göre bu dönemde her iki kampın da büyük ölçüde doldurulduğu öğrenildi. Düşük kapasite önümüzdeki aylarda tamamlanacak ve kış işletmesine ayrılacak. Yaz aylarında artan enerji talebi nedeniyle her yıl doğalgaz çevrim santrallerine başvurmak zorunda kalındığı ancak bu yıl elektrik talebinin normal seyri ve doğalgaz miktarının az olması nedeniyle depolama alanlarının genişletilebileceği vurgulandı. Temmuz ayında nispeten düşük sıcaklık nedeniyle yaz aylarında gaz talebi ile doldurulur.

İSKELE İŞLERİ HIZLANIYOR

Ekonomi yönetiminin Saros LNG terminalinin tamamlanmasını ana çözümlerden biri olarak gördüğü kaydedildi. Bu nedenle inşaat çalışmalarına hız verildiği ve binanın kış aylarında yapılması gerektiği öğrenildi. Bu terminal, gemideki sıvılaştırılmış doğalgazı gazlaştırabilen ve doğrudan şebekeye besleyebilen FSRU gemilerinin yanaşabileceği şekilde inşa edilmiştir. Türkiye’nin Hatay Dörtyol’da aynı kalitede bir terminali olmasına rağmen, şebeke yapısından dolayı ana doğalgaz talebinin olduğu İstanbul-Marmara bölgesine bu terminalden giriş yapılamadığı biliniyor. Saros terminali, ana talebin üretildiği Marmara bölgesine gaz tedarik edecek. İktisadi idare yetkilileri, Saros terminal projesi, itirazlar ve davalar vb. süreçler nedeniyle istenilen zamanda başlayamadıklarını belirttiler. Bu terminalin kapasitesine örnek olarak “Tamamlansaydı Ocak ayı kesintilerine gerek kalmazdı” denildi.