TÜRK-İŞ: Açlık sınırı 6.889 liraya ulaştı


Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenmek için bu ayda ne kadar yemek harcaması gerektiğini ifade eden “açlık sınırı” 6 bin 889 lira oldu.

TÜRK-İŞ’in araştırmalarında Ağustos ayında 4 kişilik bir aile için açlık sınırı 6.000 889 lira, yoksulluk sınırı ise 22.000 442 lira olarak hesaplandı.

TÜRK-İŞ’in çalışanların yaşam koşullarını ortaya çıkarmak ve fiyat değişikliklerinin temel ihtiyaçlar üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla her ay gerçekleştirdiği Ağustos 2022 “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması” sonuçları açıklandı.

Araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin o ay sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenmek için yapması gereken gıda harcaması miktarını ifade eden “açlık sınırı” 6 bin 889 lira oldu.

TEK KİŞİ YAŞAM MALİYETİ 8.000 999

Yiyecek ve giyecek, barınma, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için diğer zorunlu harcamaların toplamı olan “yoksulluk sınırı” 22.442 lira olarak hesaplandı. Tek bir işçinin “yaşam maliyeti” ayda 8.000.999 liret olarak belirlendi.

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin asgari gıda harcaması aylık yüzde 0,73 artarken, son 12 aylık artış oranı yüzde 119,11 oldu.

AYÇİÇEK YAĞI VE ZEYTİNYAĞI ARTIRILMIŞ, ​​PEYNİR AZALTILMIŞ

Araştırmaya göre ağustos ayında süt ve yoğurt fiyatları yükselirken peynir fiyatları düştü.

Aylık bazda sığır eti yüzde 6, yumurta yüzde 7 arttı. Kuzu fiyatı yüzde 10, balık yüzde 12 ve tavuğun fiyatı yüzde 5 düştü.

Nohut, kuru fasulye ve kırmızı mercimek fiyatları düşerken yeşil mercimek yükseldi. Yağlı tohumlarda ortalama fiyat artışı yüzde 7 oldu.

Ankara’da bu ay tüm tahıl ürünleri fiyatları arttı. Makarna fiyatlarında bir önceki aya göre %10’luk bir artış yaşandı. Pirinç, bulgur, un ve irmik fiyatları da artarken, ekmek fiyatları aynı kaldı.

İlçe pazarlarında maydanoz ve lahana salatası gibi yeşil yapraklı sebzelerin fiyatları arttı. Pazı ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler ile patates ve soğan fiyatları aynı kaldı. Domates, biber, salatalık ve turp fiyatları düşerken, şeftali, kayısı gibi çekirdekli meyvelerin ortalama fiyatı düştü.

BU AY EN ÇOK GEÇİŞ ZAMANINA SAHİPTİR

Ayçiçek yağı ve zeytinyağı fiyatları yükselirken margarin ve tereyağı fiyatları düşerken yeşil ve siyah zeytin fiyatları düştü.

Tuz fiyatı sabit kaldı. Çay yüzde 6, Linde yüzde 32 yükseldi. Şeker, bal, reçel ve pekmez fiyatları da arttı. Bu ay fiyatı en fazla yükselen ürün ise yüzde 40 artışla salça oldu.