Turizm endüstrisinde “ücretsiz ilk kış”a hazırlık: Enerji krizi ve doping olacak mı?


Turizm sektörü yoğun yaz sezonunun ardından kışa hazırlanıyor. Pandemi kısıtlaması olmadan geçecek ilk kış rezervinde 2019 rakamları kaydedildi. Kasım ayında rezervasyonlarda yüzde 50 artış yaşanırken, Avrupa’daki enerji krizinin turizmi düşürmesi muhtemel.

Turizm profesyonelleri, pandemi sonrası 3 yılın en yoğun kışına hazırlanıyor. Pandemi kısıtlamaları olmayan ilk kış sezonu yoğun geçecek. 2019 rakamları rezervasyonlu olarak kaydedildi. Özellikle Kasım ayında rezervasyonlarda yüzde 50 artış var. Kayak, sağlık, futbol, ​​golf, kongre ve etkinlikler gibi kategorilerle yıllardır kış sezonunu bekleyen turizmciler, Avrupa’da yaşanan enerji kriziyle birlikte beklentilerini yükseltti.

Avrupalı ​​emeklilerin bu kış Türkiye’de tatil yapmayı tercih etmesi için hazırlıklar yapılıyor. Enerji krizi nedeniyle Türkiye’nin uzun yıllardır kış aylarında ağırladığı emekli turist sayısının bu yıl bir miktar artması bekleniyor. Bazı turizm uzmanları özellikle Alman emeklilerin Türkiye’ye akın edeceğini öne sürerken; Bazıları bu duruma temkinli yaklaşarak, kış turizmi hareketinin sadece gaz sıkıntısından kaynaklanmadığını, pandemi kısıtlamalarından sonra yaşanacak ilk kış mevsimi olduğuna dikkat çekti.

Dünya Gazetesi’nin haberine göre, Türkiye’ye turist getiren tur operatörlerine göre, mevcut uçuş kapasitesiyle 1 ila 3 milyon Avrupalının kış tatili için Türkiye’yi tercih etmesi bekleniyor.

OTELLER KIŞ AYLARINDA DA AÇIKTIR

Doğalgaz krizinin turizm için fırsata dönüşmesini bekleyen bazı oteller kış aylarında da hizmet vermeyi planlıyor. Hatta maliyetlerini düşürmek isteyen bazı oteller konseptlerini pansiyona çeviriyorlar. Avrupalı ​​emeklilerin Antalya’ya daha fazla gelmesi bekleniyor. Dalaman ve Marmaris gibi güney Ege bölgelerine kışın uçuş olmaması nedeniyle bu hareketlilik yansımayacaktır. Bölgedeki turizmciler, kış aylarında uçuşların başladığı otellerini açık tutabileceklerini söylüyor.

Turizm endüstrisinde “ücretsiz ilk kış”a hazırlık: Enerji krizi ve doping olacak mı?  - bir

“GECİKMİŞ TATİL TALEPLERİ GEÇERLİ OLACAK”

TÜROFED Başkan Yardımcısı Tunç Batum, iki yıllık pandemi kısıtlamalarının ardından ertelenen tatil, satın alınan ancak ertelenen tatil talebinin bu kış sezonunda etkili olduğunu ve gerçek talebin 2023’te görülebileceğini söyledi.

Batum, enerji krizi nedeniyle Alman emeklilerin Türkiye’de daha fazla tatil yapacaklarından temkinli olduklarını belirterek, “Azerbaycan ile enerji koridoru oluşturuldu, Amerika Avrupa’yı LPG ile destekleyecek elektrikli ısıtma çözümleri üretiyor, bu yüzden onlar da öyle. bulmak için farklı alternatifler denemek.”

Batum, uzun yıllardır emekli turizmi yani 65 yaş üstü turistlerin Antalya’nın elverişli bölgelerine ağırlıklı olarak uzun süreli kış tatilleri için geldiğini açıklayarak, “Alışveriş turizmi olarak satıldı. Kasım ayında otelleri kapatmak yerine kış masraflarını karşılamak ve kışı kayıpsız geçirmek için 20 Euro’luk oda paketleri sunuyor. Antalya çok şanslı. Direkt uçuşlar kışın da devam edecek. Gaz krizini bu şekilde bir varlığa çevirebilirler. Örneğin TGA veya Turizm Bakanlığı Almanya’daki emeklilik fonları ile anlaşabilir. Emeklilik fonları maaşı tatil olarak ödeyebilir. “Bir şey oldu. Emeklilik fonu bir aylık tatil ücretini ödedi. Emeklilik fonları yapabilirse.” Daha fazla emekli garanti, daha fazla otel kışı açık geçirebilir” dedi.

Ancak kış döneminde Güney Ege’ye direkt uçuşların sona erdiğini vurgulayan Batum, “Bu bölgeye uçuşlar olursa birçok otel kapanınca sezon 12 aya kadar uzayabilir. Hele İngiltere’den uçuşlar yeniden başlarsa otellerimiz açılır diyelim. Dalaman, Marmaris bölgesindeki bazı oteller ekim ve kasım aylarında bile açılmıyor” dedi.

Turizm endüstrisinde “ücretsiz ilk kış”a hazırlık: Enerji krizi ve doping olacak mı?  - 2

“HAREKET DOĞALGAZ DOĞRUDAN MARUZ KALMADAN DOLAYI DEĞİL”

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, doğalgaz sıkıntısı nedeniyle kimsenin “Kayak tatiline gidelim” demeyeceğini belirterek, “Seyahatler bu yıl yeni başladı. Bu aktivite Avrupa ülkelerinde 2019’dakinin iki katı. 2019’u da yakaladık. Dolayısıyla kış turizmi açısından bir yoğunluk bekliyoruz ama bu faaliyet doğrudan doğalgazla ilgili değil” dedi.

Bağlıkaya, “Alman hükümetinin yükselen enerji fiyatları nedeniyle halka yaptığı mali yardımlar Antalya-Side bölgesine hareketlilik getirebilir. Özellikle İspanya-Yunanistan-Türkiye Havzası’nda doğalgaz sıkıntısı nedeniyle daha sıcak ülkelerde kışı geçirmek isteyen Alman emekliler olabilir. Zaten her kış Türkiye’yi tercih eden Alman emekliler var. Bu nedenle Türk turizmi de bu işten payını alacaktır” dedi.

“3 YILIN EN AKTİF KİŞİSİ OLACAK”

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı, kış turizmini geliştirmek için ürün ve pazar çeşitlendirme çalışmalarının yürütüldüğünü belirterek, “Avrupa’daki gelişmelere bakarsak en hareketli kış turizmini göreceğiz. Dünyada son yılların tecrübesi 3 yıldır. Bu beklenti sadece Avrupa’daki enerji krizi nedeniyle ortaya çıkmadı. Kış turizmi kapsamında şimdiden çok sayıda Avrupalı ​​turisti ağırladık. Ayrıca kış sezonunu sağlık, futbol, ​​golf, kongre ve etkinlik turizmi ile destekliyoruz. Ama bu da bir gerçek; Antalya, Avrupa’daki son durum göz önüne alındığında ortaya çıkan talebi karşılamak için ana adaydır. Kasım ayının Antalya’da özellikle Avrupa ve İngiltere pazarlarında iyi bir ay olmasını bekliyoruz. Toplantılar ve etkinlikler segmentinde de bir yükseliş görüyoruz. O zaman önümüzde Noel var. Ocak-Şubat döneminde futbol turizmi yüksek. Kış turizminde tüm Avrupa pazarı hedefimizdir. Almanya, İngiltere, Hollanda, Belçika ve İskandinav ülkeleri kış turizminde öne çıkacak” dedi.

Turizm endüstrisinde “ücretsiz ilk kış”a hazırlık: Enerji krizi ve doping olacak mı?  - 3

“ENERJİ KRİZİNİN NASIL ETKİSİ OLACAĞINI ÖNGÖRMEK ZOR”

TÜRSAB Akdeniz Bölge Temsilciliği Grubu Başkanı Ferit Turgut, “Avrupa’daki enerji krizinin turizm sektörünü nasıl etkileyeceğini tam olarak tahmin etmek elbette zor. Ama bu yıl son 3 yılın en hareketli kış turizmini yaşayacağımızı kesin olarak söyleyebilirim. Türkiye, özellikle kaliteli turizm anlayışı ve fiyat dengesi ile rakiplerinin önüne geçecektir. Özellikle kuzey Avrupa ülkelerinin kıştan itibaren tatillerinde Türkiye’yi tercih edeceğini düşünüyoruz. Yüksek sezon genellikle Ekim ayının sonunda sona erer. 15-20 Kasım için rezervasyonlar alınmaya başlandı. Kışın da güzel şeyler bekliyoruz. Son yılların en yoğun kış turizmi sezonu olmasını bekliyoruz. Sezon uzadıkça istihdama katkı sağlıyor. Her türlü alt yapı ve yatak kapasitemiz mevcuttur. 12 ay turizme ulaşabilirsek istihdam sorunu yaşamayız” dedi.

“Türkiye’nin fiyat avantajı var”

Bentour CEO’su Deniz Uğur, Türkiye’de her bölgenin ucuz bir seyahat noktası olmadığını belirterek, “İspanya ve Yunanistan gibi rakip ülkelerde fiyatlar daha yüksek. Bu da Türkiye’yi avantajlı bir konuma getiriyor. Bu üç ülke Almanya’da deniz-kum-güneş tatilcilerinin yüzde 70’ini alıyor. Dolayısıyla Türkiye bu ülkelerin pazar payında yer alacak” dedi. Almanya’daki tur operatörlerinin Türkiye’de uzun süreli tatil paketleri sattığını ifade eden Uğur, bu kış Türkiye’ye 1 milyon Alman turistin gelebileceğini söyledi.

“KIŞ İÇİN TREND BELİRLEMEK ZOR”

Alman Seyahat Acenteleri Birliği (DRV) sözcüsü Torsten Schäfer, DW Türkçe’ye birçok federal eyalette okul tatillerinin hala devam ettiğini, insanların yaz tatilinden dönmediğini ve sonbahar tatilleri için bile rezervasyonların tam olarak başlamadığını söyledi. Ekim ayında Almanların sık sık aktif hale gelmesi ve son dakikalarda hücum etmesi vurgulanıyor. Bu nedenle önümüzdeki kış için bir trend belirlemenin imkansız olduğunu belirtiyor. Alman Seyahat Derneği’nin (DRV) verdiği bilgiye göre bu geziler yıllardır küçük bir grubun ilgisini çeken bir gezi türü. Kış aylarının geçtiği bu tatillerde Türkiye, Tunus, Mısır, Kanarya Adaları ve Tayland başı çekiyor.

Turizm endüstrisinde “ücretsiz ilk kış”a hazırlık: Enerji krizi ve doping olacak mı?  - 4

GEÇEN YIL İLK RUSYA OLDU

Geçen yıl Kasım ayında ziyaretçi gönderen ülkeler listesinde ilk sırada Rusya (192.809), üçüncü sırada Bulgaristan (159.237) ve Almanya (152.026) yer aldı. Aralık ayında Türkiye’ye gelen toplam yabancı ziyaretçi sayısı 1,89 milyon oldu. Bu rakam Aralık 2019’da %67,4’ün altında kaldı. Aralık ayında Bulgaristan birinci olurken, onu Almanya ve İran izledi.