Türkiye’nin ilk “Decacorn”u olan ve son dönemde yurt dışı açılımına hız veren teknoloji şirketi Trendyol’un önemli gündem maddelerinden biri de teknolojide yazılım ekosisteminin gelişmesine katkıda bulunmak. Bu konuda birçok projeye imza atan firma, teknik olarak yetişmiş personele yaptığı yatırımlarla da öne çıkıyor.
Halihazırda 102 farklı üniversiteden 2.000’den fazla yazılımcıya istihdam sağlayan Trendyol ve Türk mühendisleri, teknoloji ekosistemini geliştirecek pek çok açık kaynaklı projeyi hayata geçiriyor.
Almanya’da başlayan yurt dışı açılımına devam eden şirket, Türkiye’deki dijital açığı kapatma vizyonuyla birçok farklı alanda projeler geliştiriyor. Trendyol Grup Başkanı Çağlayan Çetin, bu yıl 5.si düzenlenen Teknofest’te Tekno Hayat program sunucusu Ahmet Can’ın konuğu oldu.
Bir teknoloji şirketi olarak en büyük güçlerinin insan kaynağı olduğunu vurgulayan Çetin, “Türkiye’de en çok yazılım mühendisi istihdam eden kurumlardan biriyiz. Şu anda yaklaşık 2.000 yazılım mühendisimiz var. Bu meslektaşlarımız Türkiye’de 102 farklı üniversiteden mezun olmuşlardır. Yakın gelecekte sayımızı 4.000 yazılım mühendisine çıkarmayı hedefliyoruz. Trendyol’un bugünkü başarısı, insan kaynağının kalitesine, teknolojisine ve yazılım gücüne dayanmaktadır. Çünkü tüm yazılımlarımız ve kodlarımız biz Türk mühendisler tarafından geliştirilmektedir. Bu vizyonu geliştirmeye devam edeceğiz. More “Bizim gibi teknoloji şirketlerini çekmek istiyoruz. Bu konuda çok önemli bir rolümüz olduğunu düşünüyoruz. Teknolojimizin gücü insan kaynağımızdan geliyor.”
TÜRK MÜHENDİSLERİNİN BECERİLERİ DÜNYA STANDARTLARINA UYGUN
Yurtdışına açılma planları kapsamında Berlin ofisini daha yeni açtıklarını hatırlatan Çetin, şöyle devam etti:
“Almanya’daki işimizi Berlin’deki ofisimizden yürütüyoruz. Bir sonraki adım, Benelüks dediğimiz Belçika, Hollanda ve Lüksemburg pazarlarına açılmaktır. Bu kapsamda Amsterdam ve Lüksemburg’da ofisler açacağız.Almanya’daki ilk yılımızda 1 milyon müşterimiz ve 400 milyon Euro’muz var” dedi. İK konusuna dönecek olursak, yazılım mühendislerimizden bazıları şu anda Berlin’de çalışmaktadır. Dünyanın her yerinden yazılım mühendisleriyle röportajlar yapıyoruz ve Türk mühendislerinin yeteneklerinin dünyanın en iyileri arasında olduğunu net bir şekilde görüyoruz.”
Trendyol’un 2000 yazılım mühendisi ile bir Ar-Ge üreticisi haline geldiğini anlatan Çetin, “Bugünkü işletme giderlerimize bakarsanız, bu giderlerin yüzde 27’sini Ar-Ge’ye harcadığımızı görürsünüz. Bizim mühendis arkadaşlarımız açık kaynak. Onları paylaşmayı seviyoruz. Şu anda github.com/trendyol üzerinde 100’ün üzerinde çalışmamız var. Ayrıca Trendyol’daki gelişmeleri ve yazılımları YouTube ve Podcast kanallarımız aracılığıyla sürekli olarak kamuoyu ile paylaşıyoruz. Yayınlarımız şu ana kadar 50 binden fazla kişiye ulaştı, “Üniversitelerde de çalışıyoruz. Yazılım öğrenen gençlerimizi yetiştiriyoruz” dedi.
150’DEN FAZLA SANATÇI
Son olarak Trendyol olarak Refik Anadol’un “Memories of Machinery: Space” sergisine verdikleri destekten bahseden Çetin, yaklaşık bir yıl önce hem sanatta hem de diğer alanlardaki dijital uçurumu kapatmak için Trendyol Art’ı hayata geçirdiklerini anlattı.
Çetin, “Trendyol, Türkiye’nin dört bir yanından 270.000’den fazla satıcı ve 30 milyondan fazla müşterinin buluştuğu bir ekosistemdir. Amacımız ekosistem üzerindeki olumlu etkimizi artırmak. Bu bakış açısıyla sanat alanında bir şeyler yapabileceğimizi gördük. Sanatçılar var ama ne İstanbul’da ne de Türkiye’de yeterli sergi alanı yok. Bu düşünceden hareketle sanatçı ve sanatseverlerin dijital ortamda buluşmasını neden kolaylaştırmayayım diye düşündük ve bir proje başlattık.Şu anda 150’den fazla sanatçı Trendyol Sanat üzerinde çalışmalarını sanatseverlerle paylaşıyor.Müşterilerimiz bu projeyi beğendi ve erişilebilirliği artırdı. sanatın. Türk çağdaş sanatının en önemli isimlerinden Ardan Özmenoğlu, ‘Mimoza’ isimli sınırlı sayıdaki heykellerini Trendyol Art’ta müşterilerimizin beğenisine sundu ve eser 3 saat içinde tükendi Trendyol Art’ın Türk sanat camiasına bir hizmet olduğunu görüyoruz. Sanatın dijital ortamda da gelişmesini ve büyümesine özen gösteriyoruz” dedi.