Küresel olarak devam eden risklere rağmen, Türkiye’nin 10 yıllık gösterge tahvilinin bileşik faizi, tahvil piyasası faizinin artmasıyla Haziran 2020’den bu yana en düşük seviyesi olan yüzde 11,76’ya geriledi.
Artan küresel durgunluk ve enflasyon endişeleri ve merkez bankalarının agresif para politikalarını sürdüreceği beklentileri, riskli varlıklardan kaçışı hızlandırıyor.
Tahvil piyasasına yurt içi ilgi, destekleyici para politikası ve ekonomik yönetim önlemleri ile devam ediyor. Bu çerçevede, Türkiye’de 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Mart ayından bu yana düşüş eğilimini sürdürüyor.
Mart ayında yüzde 28,56 olan gösterge uzun vadeli tahvilin bileşik faizi, dönemin ardından düşüş eğilimine girdi. Üst üste beşinci ayı düşüşle sonlandıran 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi bugün yüzde 11,76 ile Haziran 2020’den bu yana en düşük seviyesine ulaştı.
Kısa vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi Haziran’daki yüzde 28.28’lik yüksek seviyesinden bugün yüzde 13.72’ye düştü. Kısa vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi böylece Kasım 2020’den bu yana en düşük seviyesine ulaştı.
yılın başından görünüm; Türkiye’de uzun vadeli tahvil bileşik faizi yaklaşık 13 puan, gösterge kısa vadeli tahvil bileşik faizi ise yaklaşık 10 puan düştü.
DÜNYA ÇAPINDA TAHVİL FAİZ ORANLARI YÜKSELİYOR
Analistler, küresel salgın ve savaşın devam eden risklerine ek olarak, enflasyon endişelerinin devam ettiğini ve bu gelişmelerle dünya genelinde tahvil getirilerinin yükseldiğini söyledi.
ABD 10 yıllık tahvil getirisi 16 Haziran itibarıyla yüzde 3,35 ve İngiltere 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 3,11 ile Temmuz 2011’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
Türkiye’de TL varlıklara olan ilginin devam ettiğini kaydeden analistler, tahvil faiz indiriminin özellikle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) son seansta faiz oranlarını 100 baz puan indirmesinde ve bankaların tahvil talebini artırmasında etkili olduğunu kaydetti. açıklanan makroihtiyati tedbirlerle sektör