Dr. Derya Uludüz, hastalığın doğru tedavisi için baş ağrısı uzmanına danışmanın önemine vurgu yaptı.

Son yıllarda sıklığı artan kronik migrenler; Kişinin fiziksel ve zihinsel işleyişini ciddi şekilde etkileyen ve günlük yaşam aktivitelerini sınırlayan ciddi bir görüntüdür. Türkiye’de yaklaşık 1 milyon hastanın hayatı kronik migrenden etkileniyor. İnsanların sosyal hayatında ciddi sorunlara yol açabilen hastalık, iş hayatlarını da olumsuz etkileyebiliyor. Araştırmalara göre migren baş ağrıları da önemli ölçüde iş kapasitesi kaybına neden oluyor. Toplumda yüzde 1.4-2.2 oranında görülür. Profesör Doktor. DR Denizi Uludüz, “Kronik migrende hasta en az 3 ay boyunca ayda 15 veya daha fazla baş ağrısı yaşar ve bu baş ağrılarının en az 8’inde migren belirtileri bulunur. Ağrı dönemlerine genellikle depresyon, anksiyete ve çeşitli kronik ağrı türleri eşlik eder. Tüm bu belirtiler kişinin hayatını son derece olumsuz etkiliyor” dedi.

“Migren, özellikle kronik migren, üretken dönemde toplumda en fazla sakatlığa neden olan hastalıktır”

Dr. Saime Füsun Mayda Domaç migrenin ekonomik boyutlarına dikkat çekti. Domaç, “Migrenin hasta başına doğrudan tıbbi maliyeti 3 bin TL’nin üzerinde, toplam ekonomik yük ise yaklaşık 27,9 milyar TL. Ülkemizde toplumsal farkındalığın artması ve yenilikçi migren tedavilerine erişimin artmasıyla migrenin hem ülke ekonomisine hem de sosyal güvenlik sistemimize olan ekonomik yükü azaltılabilir” dedi.

Sürekli başın ağrıyorsa dikkat!

“Hastalığın doğru tedavisi için bir baş ağrısı uzmanına danışmak önemlidir”

Dr. Derya Uludüz ve Prof. DR. Saime Füsun Mayda Domaç’a göre, insanların migrenlerin günlük yaşamlarını ne sıklıkla etkilediğini ve ayın kaç günü baş ağrısı çektiklerini kayıt altına almaları önemlidir. Uludüz, hastalıkla mücadele için bir uzmana başvurmanın önemine de değindi. “Yarım ay veya yarım aydan fazla bir süreyi baş ağrısıyla geçiriyorsanız, kronik migreniniz olabilir. Kronik migrenin doğru ve zamanında teşhisi ağrıyla etkin bir şekilde mücadele etmek için büyük önem taşımaktadır. Araştırmalara göre, kronik migreni olan 10 hastadan 7’sine yanlış teşhis konuyor ve hastaların çoğu uygun tedavi almıyor. Baş ağrısı uzmanı, baş ağrısının tipine ve süresine göre en doğru tanıyı koyabilir” dedi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)