Savaş enerji fiyatlarını ikiye katladı


Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından bu yana, gaz ve kömür fiyatları dünya piyasalarında rekor seviyelere ulaştı. Avrupa’da doğalgaz fiyatları yüzde 127,6, kömür fiyatları ise yüzde 96 arttı.

Hollanda’da Avrupa’nın en derin sanal doğal gaz ticaret noktası olan TTF’de işlem gören Mart vadeli kontratlarının fiyatı 24 Şubat’ta 128,31 avroydu. Dün megavat saat başına 272 €’dan başlayan Eylül vadeli işlem sözleşmelerinin fiyatı, günü megavat saat başına 292,15 €’dan kapattı. Örneğin dün savaşın başlangıcından bu yana en yüksek seviyesine ulaşan doğalgazın fiyatı 6 ayda yüzde 127,6 arttı.

AB’nin savaş sonrası yaptırımları, Rusya’dan fosil yakıt ithalatının azalması ve Rusya üzerinden doğalgaz akışının kesilmesi fiyat artışını etkiledi.

Rus enerji şirketi Gazprom 14 Haziran’da Kuzey Akım boru hattı üzerinden Avrupa’ya gaz arzının 167 milyon metreküpten 100 milyon metreküpe indirildiğini duyurdu. 16 Haziran itibariyle şirket, boru hattından günde 67 milyon metreküpe kadar doğal gazın teslim edilebileceğini açıkladı.

Gazprom, Kuzey Akım boru hattı üzerinden Avrupa’ya günlük doğalgaz dağıtım kapasitesini 27 Temmuz’da yüzde 20’ye indirdiğini açıklarken, geçtiğimiz günlerde boru hattı üzerinden 19 Ağustos’ta gerçekleşen doğal gaz teslimatlarının 31 Ağustos – 2 Eylül tarihleri ​​arasında azaltılacağını duyurdu. bakım için askıya alınabilir. . .

AB, doğal gaz ithalatını yıl sonuna kadar üçte iki oranında azaltmak istiyor.

KÖMÜR FİYATI YÜZDE 96 ARTTI

API2 Rotterdam Kömür Vadeli İşlemler Piyasası’nda işlem gören kontratlı kömür tonu 24 Şubat’ta 192.35$’dan işlem görürken, dün 6 ayda %96 artışla 376.95$’a yükseldi.

Kömürün fiyatı 2 Mart’ta 398,45 dolardan savaş sonrası en yüksek kapanışına ulaştı.

Rusya’dan kömür ve diğer katı fosil yakıtların ithalatı, 10 Ağustos’ta yürürlüğe giren yaptırımlarla tamamen durduruldu. Savaştan önce Rusya’nın AB kömür ithalatındaki payı yüzde 45 civarındaydı.

Dünyanın en büyük kömür üreticisi ülkelerinden Rusya’nın Ukrayna’ya girmesiyle birlikte piyasalardaki arz endişeleri fiyat artışlarını destekledi.

petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar

Rusya-Ukrayna savaşının ilk gününde 99.08 dolardan işlem gören Brent ham petrolünün varili dün 101.75 dolardan işlem gördü. Bu ürünün 6 aylık fiyat artışı yüzde 2,7 oldu. Aynı dönemde Batı Teksas tipi ham petrolün (WTI) varil fiyatı yüzde 1,7 arttı.

Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından bu yana AB ülkeleri tarafından uygulanan en büyük yaptırımlardan biri olan 6. yaptırım paketi geçen ayın başlarında kabul edildi. Bu paketin bir parçası olarak AB, Rusya’dan deniz yoluyla ham petrol sevkiyatlarını 5 Aralık’tan itibaren ve rafine ürün sevkiyatlarını 5 Şubat’tan itibaren durdurmayı planlıyor.

AB’nin Rusya’dan yaptığı ham petrol ithalatı günde ortalama 2,2 milyon varil, petrol ürünü ithalatı ise ortalama 1,2 milyon varil.

Geçen yıl Rusya’dan ithal edilen yaklaşık 11 milyon varil ham petrol ve yaklaşık yüzde 30’u (3,4 milyon varil) petrol ürünü tedarik eden AB ülkeleri yeni tedarikçi arayışlarına devam ediyor.

ABD VE AVRUPA’DAN RUS PETROLÜNE AMBARGO

ABD ve Avrupa ülkelerinin Rus petrolüne uyguladığı ambargonun ardından arzın daralacağına dair korkular yükselirken, Rusya petrol üretimine ilişkin belirsizlikler ve OPEC+ grubunun sınırlı üretim artışları, petrol fiyatlarını son 6 yıldır yılda 45$ civarında tutuyor. Varil aylarda dalgalanıyor.

Brent petrolün varil fiyatı 3 Mart’ta Temmuz 2008’den bu yana en yüksek seviye olan 139.13$’a yükseldi ve 17 Ağustos’ta 91.50$’a düştü. Öte yandan WTI ham petrolünün varili 7 Mart’ta 130.50$’dan 16 Ağustos’ta 85.75$’a düştü.

Başta ABD olmak üzere bazı batılı ülkelerin stratejik petrol rezervlerinden Nisan-Ekim ayları arasında toplam 240 milyon varil ham petrolün piyasaya sunulması planları, fiyat artışını geçici de olsa sınırladı.

Yüksek enerji fiyatlarının artırdığı enflasyonist baskılar talep görünümü üzerinde baskı oluştururken, Çin’in sıkı salgın önlemleri dünyanın en büyük ikinci petrol tüketen ülkesinde petrol talebinin keskin bir şekilde düşmesine neden oldu.