Türkiye’de faaliyet gösteren özel bankaların ardından kamu bankaları da Rus Mir ödeme sisteminden çıktı. Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr.
Özel bankaların ardından kamu bankaları da Rus Mir sisteminden çıktı.
Ukrayna’ya yapılan saldırının ardından Rus kartlı ödeme sistemi SWIFT’den kaldırıldı. Rusların yurtdışında Visa ve Mastercard destekli kredi kartlarını kullanmaları yasaktır.
O tarihten itibaren, Rusya Merkez Bankası tarafından işletilen Mir ulusal kartlı ödeme sistemi daha fazla kullanım gördü.
Halihazırda Türkiye’den üç kamu bankası ve iki özel banka sisteme entegre edilmiştir.
Ancak ABD ve Avrupa’dan gelen yaptırım açıklamalarının ardından önce özel bankalar şimdi de kamu bankaları sistemden çıktı.
“HACİM ARTIŞ POTANSİYELİ VAR”
NTV’nin canlı yayınına katılan Piri Reis Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, Mir sisteminin Türkiye’ye olası ekonomik etkisini değerlendirdi.
Aslanoğlu, şu anda işlem hacimlerinin yüksek olmadığını açıklayarak, “Bunun görece sınırlı bir etkisinin olacağına inanıyoruz. Mir sisteminde hacim artışı potansiyeli vardı, bu da bu açıdan olumsuz” dedi.
Aslanoğlu, Rusya ile ticaretin bankadan bankaya transferlerle gerçekleştirileceğini ve yeni yolların keşfedilebileceğini açıkladı.
Aslanoğlu, yeni bir yöntem bulunmadıkça potansiyel ticaret hacminin ve turizm hareketlerinin aşağı yönlü olabileceğini belirtti.
MIR ÖDEME SİSTEMİ NEDİR?
Mir ödeme sistemi, 2014 yılında Kırım’ın ilhakının ardından mali yaptırımları atlatmak için tasarlandı.
Mir banka kartları, müşterilerin yurt dışından mal ve hizmet satın almalarına ve ATM’lerden para çekmelerine olanak tanır.