Restoran yemek kartı endişeleri: nakit indirimlere hazırlanın


Yemek parasının personele nakit olarak ödenmesi kararı, restoran ve barlarda müşteri kaybetme konusunda endişeleri artırdı. Bazı restoranlar, artık kart yerine nakit ödemeyi tercih eden müşterilerine yüzde 7 indirim için hazırlıklara başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, çalışanlara ödenen yemek ücretinin yemek kartına yatırılması zorunluluğuna ilişkin paylaşılan gelişme, yiyecek içecek sektöründe memnuniyetle karşılanırken, bazı sektör yetkilileri nakit ödemelerin yiyecek ve içecekten farklı şekilde kullanılabileceği konusunda uyarıyor. restoranlar için müşteri kaybı. Bazı restoranlar, artık kart yerine nakit ödemeyi tercih eden müşterilerine yüzde 7 indirim için hazırlıklara başladı.

Konuyla ilgili bir diğer konuşmacı olan menü şirketleri temkinli. Şirketler konuyla ilgili mevzuat olmadan bir değerlendirme yapmanın şu an için doğru olmayacağını belirtiyorlar.

Tüm Lokantalar ve Turizm Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, Dünya gazetesinin haberinde kararı değerlendirerek, sektör olarak uzun süredir yemek bileti komisyonu için mücadele ettiklerini hatırlatarak, yemek bileti şartının kaldırılmasını memnuniyetle karşılayacaklarını ifade etti. Bundan sonraki dönemde yemek kartı kullanan ve artık yemek ücretini nakit alan müşteriler için restoranların bazı önlemler alması gerektiğini savundu.

“MÜŞTERİYE YÜZDE 7 KOMİSYON VERİLEBİLİR”

Bingöl tüm sektörü arayarak, “Daha önce yemek bileti firmalarının uyguladığı yüzde 12 olan komisyon oranını yüzde 7’ye indirdik. Artık çok sayıda menüsü olan restoranlar, müşterilerine bu komisyon oranlarında hemen indirimler sunmalıdır. Yemek bileti şirketine değil, size yüzde 7 veriyoruz diyerek bu müşteriyi gözden kaçırmamalı. Bununla ilgili bir kampanya başlatacağız” dedi.

Restoran menüsünün endişesi: nakit ödeme için indirim hazırlığı - 1

“YEMEK KARTI SATIŞ PAYI YÜZDE 3-5”

Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer, uygulamanın yiyecek içecek sektörü için hem fırsatlar hem de riskler sunduğunu söyledi. Komisyon maliyetlerinden kurtulmanın bir fırsat olduğuna ve çalışanın artık bu desteği yemek dışında da kullanabilmesinin zarara yol açacağına dikkat çekti.

TURYİD’in restoranlarında yemek bileti giderlerinin şirketin toplam gelirinin yüzde 3 ila 5’ini oluşturduğunu kaydeden Demirer, “Çalışan, yemek bileti ile nakit ödeme yapmak yerine, çeşitli ihtiyaçlarını gıdaya harcamak yerine karşılamayı tercih edebilir. Ayrıca, nakit kazançların bir kısmını restoranlarda harcama eğilimi olacaktır. Bu durumda işletme sahipleri bazı işlerini kaybedeceklerdir. Aylık 1000 TL’nin bir kısmını nakit olarak harcayacak olan işletme sahibinin kârı restoranlarda harcanmakta olup ölçülemez olup işletme sahibinin kârı 6 ile 10 TL aralığında komisyon ödeme yükümlülüğünden muaftır. Yemek bileti şirketlerine ödediği yüzde 8’i.

BAR YEMEK ÜCRETİ VERGİ İSTİSNAİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, nakit ödenen yemeklerin vergiden muaf tutulacağını duyurdu. Erdoğan, “Çalışanlara ödenen yemek ücretinin vergi muafiyeti yöntemi değişecek. Yemek ücreti için vergi muafiyetini 34 liradan 51 liraya çıkardık. Bu sayıyı yıl sonunda yeniden değerlendireceğiz. Yemek ödemesi için restoran kartı kullanma zorunluluğunu kaldırıyoruz. Nakit olarak ödenen yemek indirimleri de vergi muafiyetine dahildir.”