Küresel piyasalarda enflasyonist baskılara ve artan resesyon riskine işaret eden veri ve gelişmelerin ardından, gözler ABD faiz kararlarını açıklayacak merkez bankası toplantıları, İngiltere, Japonya ve Türkiye’ye çevrilirken, geçen haftanın tamamında negatif işlem görüldü. gelecek hafta.
ABD’de geçen hafta açıklanan verilere göre, Temmuz’da yüzde 8,5 artan yıllık enflasyon, Ağustos’ta yüzde 8,3’e gerilerken, yüzde 8,1 olan piyasa beklentilerini aştı.
Fed’in 1990’lı yıllardan bu yana ilk kez faiz oranlarını 100 baz puan artırması ve en az 75 baz puanlık bir artışla fiyatlama yapması ihtimaline karşı verilerin fiyatlanmaya başlamasının ardından, faiz oranı değerlendiriliyor. güvenli.
Halihazırda Fed’in para piyasası değerlendirmesinde faiz oranlarını 75 ve 100 baz puan artırma olasılığı sırasıyla yüzde 82 ve yüzde 18’dir. Bankanın faiz oranını 25 baz puan artırma olasılığı daha yüksek olan gelecek ayki toplantı için olasılık yüzde 35,2’den 50 baz puana ve yüzde 54,5’ten 75 baz puana.
Başta Avrupa ve Çin olmak üzere hafta boyunca yayınlanan veriler, büyümenin ivme kaybettiğini ancak durgunluk endişelerinin devam ettiğini gösterirken, uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, küresel ekonomi için 2022 büyüme tahminini yüzde 2,9’dan yüzde 2,9’a indirdi. yüzde 2,4’e. Dünya Bankası ayrıca merkez bankalarının yüksek enflasyonla birlikte faiz oranlarını yükseltmesinin 2023’te küresel durgunluk riskini artırdığını bildirdi.
Bu gelişmelerde küresel hisse senedi piyasalarında oynaklığın yüksek seyrettiği ve geçtiğimiz hafta satışların arttığı gözlenirken, tahvil piyasalarından çıkış da gözlendi. Durgunluk tehdidi ve dolara olan güçlü talep ile altının ons fiyatı da yüzde 2,4 düşerek 1,675,5 dolardan kapandı.
ABD FED’DE GELECEK HAFTA GÜNDEMİ
Geçen hafta enflasyon endişelerinin artması ve makroekonomik verilerin karışık sinyaller vermesiyle piyasa risk iştahı baskı altında kaldı.
Beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verilerinin ardından açıklanan üretici fiyat endeksi (ÜFE), Ağustos ayında aylık yüzde 0,1 gerileyerek ikinci ayda da düşüşünü sürdürürken, yıllık bazda yüzde 8,7 ile tahminin altında kaldı. Ülkenin perakende satışları Ağustos ayında piyasa beklentilerinin aksine yüzde 0,3 arttı.
Haftalık işsizlik başvuruları da beşinci haftada 213.000’e düştü. Olumlu verilere rağmen, ABD sanayi üretimi Ağustos ayında aylık yüzde 0,2 arttı, ancak beklentilerin altında kaldı. New York Fed ve Philadelphia Fed imalat endeksleri de sanayi sektöründeki daralmanın devam ettiğine işaret etti.
Açıklanan veriler ve gelişmeler açısından, endeksler haftalık bazda yüzde 4,6 düşerken New York borsasında oynaklık geçen hafta yüksek kaldı. Geçen hafta Dow Jones endeksi yüzde 4,13, Nasdaq endeksi yüzde 5,48 ve S&P 500 endeksi yüzde 4,08 düştü.
ABD 10 yıllık tahvil getirisi geçen hafta başladığı yüzde 3.30 seviyesinden yükselerek yüzde 3.45’te kapandı. Dolar endeksi ise enflasyon verilerine göre yüzde 1,6 artışla 110’u test etti ve haftanın ikinci yarısından sonra yatay bir seyir izledikten sonra 109,8’de sabitlendi.
Önümüzdeki hafta, Perşembe günkü Fed faiz kararına ek olarak, Salı günü konut başlayacak, Çarşamba günü ikinci el konut satışları, Perşembe günü haftalık işsizlik başvuruları ve Cuma günü imalat ve hizmet için satın alma müdürleri endeksi (PMI) izlenecek.
Fed Başkanı Jerome Powell’ın faiz sonrası konuşması, bankanın gelecekteki para politikası stratejisi hakkında ipuçları arıyor.
AVRUPA’DA ENERJİ KRİZİ DERİN OLACAK
Avrupa yakasında geçen hafta yatırımcı fiyatlarını etkileyen ana faktör enerji krizi ve artan resesyon riskiydi.
Bu konuda alınması planlanan tedbirler yakından takip edilirken, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin akaryakıt fiyatını 30’a kadar artırdığı bildirildi.
Artan elektrik ve doğalgaz fiyatları nedeniyle sektörde faaliyet gösteren firmalara ek vergi de dahil olmak üzere alınan tedbirler durgunluk endişelerini artırdı.
Öte yandan Şansölye Olaf Scholz, Rus enerji grubu Rosneft’in Almanya’daki yan kuruluşu Rosneft Almanya’nın kayyum atamasının ardından, doğu Alman eyaletlerine enerji güvenliği için 1 milyar avrodan fazla yatırım yapılacağını duyurdu.
Federal hükümetin Almanya’nın en büyük Rus doğalgaz ithalatçısı Uniper’i kamulaştırmayı düşündüğü haberi, şirketin hisselerinin yüzde 18’den fazla düşmesine neden oldu.
Makroekonomik veriler tarafında, Almanya’da yayınlanan ZEW ekonomik duyarlılık endeksi, Euro bölgesindeki yıllık enflasyonun Ağustos ayında yüzde 9,1’lik rekor seviyeye yükselmesiyle Eylül ayında bir bozulmaya işaret etti.
Bu gelişmelerle birlikte, Avrupa hisse senedi piyasaları geçen hafta bir satış gördü, Almanya’nın DAX endeksi yüzde 2,65, Franca’nın CAC 40 endeksi yüzde 2,17 ve İngiltere’nin FTSE 100 endeksi yüzde 1,56 düştü. Euro/dolar paritesi 0.99-1.02 aralığında işlem gördü ve haftayı yüzde 0.3 düşüşle 1.0016’da tamamladı.
Önümüzdeki hafta İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) Avrupa’daki faiz kararının yanı sıra euro bölgesindeki imalat ve hizmet sektörleri için tüketici güven endeksi ve PMI ile Almanya’daki PMI verileri de takip edilecek. BoE’nin yüzde 1,75 civarında seyreden faiz oranlarını 50 baz puan artırarak yüzde 2,25’e çıkarması beklenirken, karar metninde bankanın ne kadar şahin bir dönem olacağına dair bir cevap aranacak.
ÇİN’DE YAVAŞLAMA VE ZAYIF HABER
Asya genelinde, Çin’deki ekonomiye ilişkin endişeler ve Japonya’daki zayıf yen profili gündemde kalmaya devam etti.
Geçen hafta boyunca Asya’da çevre gündemi yoğun olurken, ABD’nin Çin’in olası bir Tayvan işgalini önlemek için bir yaptırım paketi düşündüğü ve Rus ve Çinli liderlerin görüşmesi yakın ilgi gördü. Haftanın son gününde, heyetin ABD’de işlem gören Çinli şirketleri izlemek için Hong Kong’a gideceği haberleri de teknoloji hisselerini etkiledi.
Çin Merkez Bankası (PBoC) parasal genişlemeye ara verdi ve 1 yıllık politika faizini (MLF) yüzde 2,75’te bıraktı.
Makroekonomik veriler tarafında, Çin’in sanayi üretimi Ağustos ayında yıllık bazda yüzde 4,2, perakende satışlar ise beklentileri aşarak yüzde 5,4 arttı. Ülkede borç yapılandırma sorunlarıyla boğuşan gayrimenkul sektörüne ilişkin göstergeler bozulmaya devam etti. Buna karşılık, Japonya’nın ihracatı Ağustos ayında yıllık yüzde 22,1 artmasına rağmen beklentilerin gerisinde kalırken, ithalat yüzde 49,9 artarak piyasa tahminlerini aştı. Ülkenin sanayi üretimi de Temmuz ayında yıllık bazda yüzde 2 düşerek zayıf görünümünü korudu.
Öte yandan, yetkililerin zayıf yen profiline ilişkin yorumları Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) doğrudan müdahale beklentisini güçlendirirken, Japonya’nın Kabine Genel Sekreteri Matsuno Hirokazu, herhangi bir seçeneği ortadan kaldırmadan gerekli adımları atmaya hazır olduklarını belirtti. mevcut kur hareketleri devam ediyor. BOJ’un döviz alım-satım faizini kontrol ettiği haberi üzerine dolar/yen paritesi kritik 145 seviyesinden düşerek 142,9’da sabitlendi.
Bu gelişmelerle birlikte Asya hisse senedi piyasalarının geçtiğimiz hafta satış yaptığı görüldü, de Kospi endeksi yüzde 0,06 ve Hindistan’ın Sensex endeksi yüzde 1,59 düştü.
Asya tarafında ise BOJ’un faiz kararına ek olarak Japonya’daki enflasyon verilerinin de önümüzdeki hafta piyasaları şekillendirmesi gerekiyor. Doğrudan döviz müdahalesi beklentilerinin arttığı bir zamanda, bankanın ultra gevşek para politikasında herhangi bir değişiklik yapmaması bekleniyor, ancak zayıf yen nedeniyle tahmin tonunu sıkılaştırması bekleniyor.
YERLİ GÖZ FAİZ KARARININ ÜZERİNDE
Yurtiçinde Borsa İstanbul’daki BİST 100 endeksi bu hafta dünya genelinde düşen risk iştahıyla işlem görüyor. BİST 50 endeksinde yer alan hisse senetleri için 14-16 Eylül döneminde açığa satışlarda yukarı adım kuralı uygulanırken, bankacılık sektöründe satışlar hisse senetlerinde yoğunlaştı.
Bu hafta açıklanan verilere göre, sanayi üretimi Temmuz ayında aylık yüzde 6,2 düştü, ancak yıllık yüzde 2,4 arttı. Türkiye’nin Temmuz ayında cari açığı 4 milyar 10 milyon dolar iken, 12 aylık cari açık 36 milyar 585 milyon dolar oldu.
AA Finance’in anketine katılan ekonomistler, Temmuz ayında sanayi üretiminin yıllık yüzde 6,8 artmasını beklerken, cari işlemler dengesinin 3 milyar dolar açık vereceğini tahmin ediyorlardı.
Öte yandan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) piyasa katılımcıları anketine göre, tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) önümüzdeki 12 ay için yüzde 41,99’dan yüzde 36,74’e ve 24,35’ten yüzde 36,74’e yükseleceği beklentisi Önümüzdeki 24 ay için yüzde 20,63 azaldı.
Bu gelişmelerle birlikte BİST 100 endeksi haftayı yüzde 4,09 düşüşle 3.377,33 puandan kapatırken, dolar/TL oranı haftalık 0,1 artarak 18,2555’ten kapandı.
Gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) gelecek hafta alacağı faiz kararına çevrilirken, bankanın faiz oranlarını yüzde 13’te sabit tutması bekleniyor.