Yönetim danışmanlığı firması McKinsey Company, 2030 yılına kadar 5 trilyon dolarlık küresel bir etkiye sahip olması beklenen Metaverse hakkında kapsamlı bir rapor yayınladı.
Üzerinde çalışabileceğimiz, yaşayabileceğimiz, bağlantı kurabileceğimiz ve işbirliği yapabileceğimiz bir sonraki platform olan internet gibi, meta veri tabanı da katlanarak büyüyor. 2021 yılında dünya genelinde 57 milyar dolar yatırım alan Metaverse teknolojileri ve altyapısının, 2022 yılının ilk 5 ayında 120 milyar dolardan fazla yatırım aldığı görülüyor.
3.400’den fazla tüketici ve 450 üst düzey yöneticinin katıldığı küresel bir ankete dayanan Metaverse raporunda Değer Yaratmak, McKinsey uzmanlarının sektöre dayalı analizlerini ve tahminlerini içerir.
Raporda; İlk çok oyunculu ve gerçek zamanlı sandbox oyunu MUD1’in 1978’de piyasaya sürülmesiyle başlayan Metaverse tarihindeki önemli kilometre taşlarını ortaya koyuyor. Sanal dünyada gerçek iş olarak tanımlanan metaverse’de değer yaratmak için dikkat edilmesi gereken noktaların paylaşıldığı raporda; Tüketicilere ilham veren şeylerin yanı sıra genel olarak şirketlerin başarılı uygulama alanları da tartışılıyor.
HER ŞEY ÇOKLUVERSE TAŞINABİLİR
rapordaki metaverse; Farklı dünyaları ve toplulukları birbirine bağlayan sürükleyici bir sanal ortam olarak tanımlanır. Alternatif para birimlerinin alınıp satılabileceği ve artırılmış gerçekliğin birçok alanda kullanıldığı metaverse’in çok daha fazlasını kapsayacağı ve çok büyük olacağı vurgulanıyor. Bugün hem işletmeler hem de tüketiciler ilk Metaverse deneyimlerini yaşıyorlar; Sosyalleşmeden ticarete, spordan sanal öğrenmeye kadar her türlü günlük aktiviteyi bu çoklu evrene aktarabilir.
Ankete katılan tüketicilerin üçte ikisi, özellikle insanlarla bağlantı kurmak ve uzak iş arkadaşlarıyla işbirliği yapmak için Metaverse’i kullanmaktan heyecan duyduklarını söylüyor. Anket sonuçları, Metaverse’de aktif olan tüketicilerin yüzde 79’unun oradan alışveriş yaptığını gösteriyor.
POZİTİF ETKİSİ OLACAĞI DÜŞÜNÜYOR
Ankete katılan 450 yöneticinin yüzde 95’i Metaverse’in sektörleri üzerinde olumlu bir etkisi olacağını söylüyor.
Neredeyse üçte biri, endüstrilerinin çalışma şeklini önemli ölçüde değiştireceğine inanıyor. Önümüzdeki beş yıl içinde şirket gelirlerinin yüzde 15’inden fazlasının Metaverse’den geleceğine inananların oranı yüzde 25. Son dönemde oldukça ivme kazanan metaverse, McKinsey uzmanları tarafından 4 ana başlık altında 10 katmana bölünmüştür. Bu başlıkların içeriği ve deneyimi aşağıdadır; Sanal dünyaların içeriği, uygulamaları ve katmanları.
Platformlar başlığında 3D geliştirme platformlarının yanı sıra Erişim ve Keşif seviyeleri bulunmaktadır. Altyapı ve donanım, Metaverse için kullanılan tüm cihazları, işletim sistemlerini ve aksesuarların yanı sıra meta verileri depolamak için kullanılan bulut çözümlerini ve yarı iletkenler ve ağlar gibi altyapı sistemlerini içerir. Son başlık olan moderatörler ayrıca güvenlik, kimlik ve veri yönetimi, gizlilik ve içerik denetimi için platformlar olarak sayılır.
Ayrıca dijital kimlikleri, avatarları ve sosyal grafikleri yöneten platformlar ile ödeme yapan platformlar da bu başlık altında onuncu seviye olarak paylaşılıyor.