Maymun çiçeği aşısı var mı? maymun çiçeği hastalığı (maymun çiçeği). Türk Tabipleri Birliği, çiçek aşısının maymun hastalığı hastalığına karşı da koruma sağladığını ve yeni aşıların geliştirildiğini bildirdi.

Maymun çiçeği aşısı var mı? Çiçek aşısı tedavi eder mi?

Türkiye’de ilk vakanın ortaya çıkmasından sonra Türk Tabipleri Birliği, maymun çiçeği hastalığının COVID-19 gibi hızlı yayılan bir hastalık olmadığını, ancak hastalığın ilk kez yayılmasının dikkat edilmesi gereken bir sorun olduğunu vurgulayan bir açıklama yaptı.Hastalığın ilk tespit edildiği Afrika dışında da salgınların olması, küresel ilgiye duyulan ihtiyacın altını çiziyor” dedi. bu vakalara neden olan virüsler birbirleriyle ilişkilidir ve birbirleriyle görünürde teması olmayan kişilerde maymun çiçeğinin saptanması. Bu, virüsün sessizce yayılıyor olabileceğini düşündüren bir endişe nedenidir. Çiçek hastalığının sona ermesiyle bağlantılı olarak popülasyonun bağışıklığının azalmasının, maymun çiçeği hastalığının yeniden ortaya çıkmasının bir nedeni olduğuna inanılmaktadır. “İnsandan insana bulaşma olasılığı sadece hane halkı üyeleri için değil, aynı zamanda hasta bireylere bakanlar için de bir endişe kaynağıdır.”

Maymun çiçeği aşısı var mı?
Maymun çiçeği aşısı var mı?

Çiçek aşısı ile aşılanmış olanlar maymun çiçeği hastalarına bakmalı

Dünya çapında vakalardaki artışın, maymun çiçeği virüsündeki bir mutasyondan kaynaklanıp kaynaklanmadığını ve bu virüsün geçmişte olduğundan daha kolay bulaşabilir hale gelip gelmediğini ve her bir maymun çiçeği salgınının tek bir kökene sahip olup olmadığını belirlemek için herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Yukarıdakilerin tümüne dayanarak, maymun çiçeğinin halk sağlığı için önemi hafife alınmamalıdır. Öncelikle Sağlık Bakanlığının görevleri; Risk altındakileri belirleyerek aşı programı planlamak, COVID-19 salgınında başarısız olan sürveyans sistemini revize etmek, buna hazırlanmak, hasta bakımının daha önce çiçek aşısı ile aşılanmış düşük riskli kişiler tarafından yapılmasını sağlamak, uygun oluşturmak Çalışma ortamının yeniden düzenlenmesi için gerekli koşulları oluşturan, alınacak diğer önlemleri belirleyerek en kısa sürede kamuoyuna ileten, kamu ve sağlık çalışanlarına yönelik eğitimler planlayan, panik. Başta Türk Tabipleri Birliği (TTB) olmak üzere ilgili emek ve meslek kuruluşları ile birlikte tüm süreci bilimsel ve şeffaf bir şekilde yürütmek; Ayrıca COVID-19 salgınında onbinlerce insanın kaybına neden olan hataların önüne geçerek topluma güven kazandıracak. İnsanın doğayla yağma ve yıkıma dayalı ilişkisi, zoonozların gelişimini destekler; COVID-19 bize maymun çiçeği gibi salgınların son olmayacağını gösteriyor. bu hastalıkların ortaya çıkmasını ve pandemilere neden olmasını önlemek; Bunun ancak bu hastalıklara neden olan sistemle mücadele edilerek yapılabileceğini yineliyoruz.

Maymun çiçeği ve maymun çiçeği aşısı hakkında bazı önemli bilgiler

  • Monkeypox’a, Poxviridae ailesindeki Orthopoxvirus cinsinin bir üyesi olan maymun çiçeği virüsü neden olur.
  • maymun çiçeği hastalığı; Esas olarak Orta ve Batı Afrika’nın tropikal yağmur ormanlarında ve bazen de diğer kıtalarda görülen viral bir zoonozdur.
  • maymun çiçeği hastalığı; Genellikle ateş, kızarıklık ve şişmiş lenf düğümleri ile kendini gösterir ve bir takım tıbbi komplikasyonlara yol açabilir.
  • Maymun çiçeği genellikle semptomları iki ila dört hafta sonra kesen bir hastalık olmasına rağmen, ciddi vakalara ilerleyebilir. Aslında son vaka ölüm oranı %3-6 civarında.
  • Monkeypox, enfekte bir kişi veya hayvanla yakın temas yoluyla veya enfekte materyal yoluyla insanlara bulaşabilir.
  • maymun çiçeği virüsü; Lezyonlar, vücut sıvıları, solunum damlacıkları, yatak takımları ve benzeri kontamine materyallerle yakın temas yoluyla bir kişiden diğerine bulaşabilir.
  • Maymun çiçeği belirtileri çiçek hastalığına benzer; Bununla birlikte, çiçek hastalığından hem daha az bulaşıcıdır hem de daha az ciddidir.
  • Çiçek hastalığını yok etme programı sırasında kullanılan aşılar da maymun hastalığına karşı koruma sağladı. Maymun hastalığını önlemek için yeni onaylanmış aşılar da geliştirilmiştir.
  • Çiçek hastalığını tedavi etmek için geliştirilen bir antiviral ilaç da maymun hastalığı için onaylanmıştır.

Not: 2002 yılından bu yana “Sağlıkta Dönüşüm Projesi”nin yıkıcı etkisi sonucu Hijyen Enstitüsü kapatılmış, böylece ulusal aşı politikamız veya aşı üretimimiz ortadan kalkmış ve tamamen başkalarına bağımlı hale gelmiştir. 2019 yılında Avrupa’da onaylanan maymun çiçeği aşısı, Halk Sağlığı Enstitüsü tarafından doğrulanan “Ankara suşu” kullanılarak yapıldı. Aşı esas olarak laboratuvar çalışanlarında kullanılır.