Maydanozda tarla ile pazar arasındaki fiyat farkı 3,5 katı aştı


TZOB Başkanı Bayraktar, Eylül ayında üretici ile pazar arasındaki en büyük fiyat farkının yüzde 252,9 ile maydanozda olduğunu belirterek, “Piyasada en yüksek fiyat artışına sahip ürün %92,6 ile yeşil biber, en yüksek fiyat düşüşüne sahip ürün ise elma oldu. %14,4 ile.” dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, Eylül ayında üretici ile piyasa arasındaki fiyat farklarını ve girdi fiyatlarını değerlendirdi.

Bayraktar, Eylül ayında en yüksek üretici-pazar fiyat farkının yüzde 252,9 ile maydanoz olduğunu, bunu yüzde 231,1 ile marul, yüzde 219,4 ile domates, yüzde 218,3 ile limon ve yüzde 205 ile elmanın takip ettiğini söyledi.

Piyasadaki 37 üründen 27’sinin fiyat artışı, 10’unun ise fiyat düşüşü yaşadığını kaydeden Bayraktar, şu bilgileri paylaştı:

“Piyasadaki en yüksek fiyat artışına sahip ürün %92,6 ile yeşil biber oldu. Acı biber fiyat artışları domateste yüzde 73,6, salatalıkta yüzde 39,6, patlıcanda yüzde 32,4, marulda yüzde 29 ve yüzde 28,2 arttı. Pazarda fiyatı en çok düşen ürün ise yüzde 14,4 düşüşle elma oldu. Elma fiyat düşüşlerini yüzde 9,6 patates, yüzde 8,7 mısır yağı, yüzde 6,7 kuru soğan ve yüzde 6,5 ile yeşil mercimek izledi.”

Bayraktar, Eylül ayında en yüksek fiyat düşüşüne sahip ürünün yüzde 41,2 ile taze soğan, yüzde 22,5 ile soğan, yüzde 9,1 ile kuru kayısı, yüzde 8,1 ile maydanoz ve yüzde 5,1 ile patates olduğunu söyledi.

Bayraktar, üreticinin en yüksek fiyat artışının yüzde 149,5 ile yeşil biber olduğunu, bunu yüzde 130 ile elma, yüzde 125 ile pirinç, yüzde 79,3 ile kuru üzüm, yüzde 69 ile yeşil fasulye ve yüzde 62 ile marulun izlediğini bildirdi. Bayraktar, Eylül ayında üreticinin 28 ürününden 22’sine fiyat artışı, 6 ürüne ise indirim yapıldığını vurguladı.

FİYAT DEĞİŞİKLİKLERİNİN NEDENLERİ

TZOB Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar, üretici ve pazardaki fiyat değişimlerinin nedenlerini şöyle sıraladı:

“Arz fazlası patates ve soğan fiyatlarını düşürdü. Havuç fiyatındaki düşüşe talepteki düşüş neden oldu. Kuru kayısı arzındaki artış fiyatın düşmesine neden oldu. Karabiber arzındaki düşüş, domates, salatalık, patlıcan, kabak, marul ve yeşil fasulye “Elma” ürünlerinin fiyatlarını artırdı Pirinç ve pirincin fiyatının yüksek olması, ürünün yeni sezona ait olmasından ve maliyetinin artmasından kaynaklandı Sezon ve satın alma TMO’nun açıkladığı fiyat kuru üzüm fiyatlarını yukarı çekti piyasayı yükseltti.”

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz Girdi Fiyat Endeksi’nde yer alan motorin, gübre, elektrik, tohum, ilaç ve yem fiyatlarının önemli ölçüde arttığını kaydeden Bayraktar, bu artışların Üretici fiyatlarının artış göstermesinin nedeni olduğunu açıkladı. Eylül’de yüzde 158.