Küresel piyasalarda yüksek oynaklık ve düşük risk iştahı temasının devam ettiği gözlenirken, bugün ABD Merkez Bankası’nın (Fed) devam eden “şahin” açıklamaları ve Euro Bölgesi enflasyon ve büyümesine ilişkin artan resesyon endişeleri ile yoğun veri gündemi bugün izlenecek. İngiltere’de.
Merkez bankalarının agresif faiz artırımlarına başvurmasının ardından, yetkililerin yüksek getiri ortamının öngörülebilir gelecekte devam edeceğine dair ‘şahin’ mesajları, küresel piyasalarda risk iştahını düşük ve oynaklığı yüksek tutuyor.
Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester dün enflasyonun düşmesinin beklendiğini ancak bunun için daha yüksek bir faiz oranına ihtiyaç olduğunu söyledi. Mester, Fed’in henüz faiz artırmayı bırakması gereken bir noktada olmadığını vurguladı ve durgunluğun bankanın faiz oranlarını yükseltmesine engel olmayacağını söyledi.
St. Louis Fed Başkanı James Bullard da enflasyonla mücadele için Fed’in hızla faiz artırması gerektiğini belirterek, “Enflasyon 2023’te düşmeye başlayacak ama bunun ne kadar hızlı olacağı bilinmiyor. ABD’de resesyon olasılığı, Fed’in enflasyonla mücadelesinden kaynaklanıyor. söz konusu.
Fed yetkililerine göre, para piyasalarının Kasım ve Aralık aylarında faiz oranlarını 75 baz puan artırması muhtemel.
Makro veri tarafında, ABD’de haftalık işsizlik başvuruları Nisan sonundan bu yana en düşük seviye olan 193 bin’e geriledi. Açıklanan nihai veriler ise ülke ekonomisinin ikinci çeyrekte yüzde 0,6 daraldığını doğruladı.
New York borsası, verilerin Fed’in agresif faiz artırımlarına ve yavaşlayan talebe rağmen iş piyasasının dirençli kaldığını göstermesinin ardından keskin bir düşüş yaşadı. Dow Jones endeksi yüzde 1,54, S&P 500 endeksi yüzde 2,11 ve Nasdaq endeksi yüzde 2,84 düştü. ABD 10 yıllık tahvil faizi dün yüzde 3,73’ten yükseldi ve yüzde 3,78’de sabitlendi. Bu arada dolar endeksi dün yüzde 1’den fazla düşerek 111,9’da kapattıktan sonra bugün 112,1’de.
Avrupa’daki enerji krizini çevreleyen gelişmeler enflasyonist baskıları canlı tutarken, düşen gelirlere işaret eden şirket açıklamaları da durgunluk endişelerini gündemde tutuyor. Alüminyum fiyatları, Londra Metal Borsası’nın Rus metal arzını yasaklamaya hazırlandığı haberi üzerine gün içinde yüzde 7 yükseldi.
Makroekonomik veriler tarafında, Almanya’da Ağustos ayında yüzde 7,9 olan yıllık enflasyonun Eylül ayında yüzde 10’a yükselerek Aralık 1951’den bu yana en yüksek oran olduğu bildirildi. Bu durum karşısında Şansölye Olaf Scholz, tüketicileri ve şirketleri yüksek enerji maliyetlerinden korumak için 200 milyar avro yaratacağını açıkladı.
Bu gelişmelerle birlikte Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 1,71, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,53 ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 1,77 düştü. Euro/dolar döviz kuru, Avrupa Birliği (AB) üye ülkelerinin elektrik ve doğal gaz fiyatlarındaki artışa karşı alınacak önlemleri görüşmek üzere yapacağı toplantı öncesinde 0,98’in biraz üzerinde işlem görüyor.
Asya yakasında bugün açıklanan verilere göre, Japonya’da perakende satışlar Ağustos ayında yıllık yüzde 4,1 ve sanayi üretimi beklentilerin üzerinde yüzde 3,4 arttı. Ülkenin işsizlik oranı Ağustos’ta yüzde 2,5 ile yatay seyrederken, tüketici güven endeksi Eylül’de 30,8’e geriledi. Çin’de imalat satın alma müdürleri endeksi (PMI) Eylül ayında 50,1’e yükselirken, hizmet PMI 50,6’ya düştü.
Öte yandan dolar/yuan paritesi, Çin Merkez Bankası’nın (PBoC) dün üçüncü çeyrek olağan toplantısında yaptığı açıklamada yuanın istikrarını teyit ettiğini açıklamasının ardından 7,21’den gerileyerek 7,11’de sabitlendi. Bu gelişmelerle birlikte Çin’in Şangay Bileşik Endeksi ve Hong Kong’un Hang Seng Endeksi yatay seyrederken, Japonya’nın Nikkei 225 Endeksi ve Güney Kore’nin Kospi Endeksi sırasıyla yüzde 2,2 ve yüzde 0,3 düştü. Hindistan Merkez Bankası’nın faiz oranlarını beklendiği gibi 50 baz puan artırmasının ardından Sensex endeksi yüzde 0.9 yükseldi.
Dün oldukça volatil bir iç piyasaya sahip olan Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi günü yüzde 1,6 düşüşle 3,146,89 puandan artan satışlarla kapattı. Dolar/TL, dünkü yüzde 0,06 düşüşle 18.4989’dan kapanışın ardından bugün bankalararası piyasa açılışı için 18.5330’dan işlem görüyor.
Analistler, küresel piyasalarda enflasyon ve durgunluğa ilişkin süregelen endişelerin yatırımcı risk iştahında kalıcı bir iyileşmeyi engellediğini ve oynaklığın bir süre daha devam edebileceğini söyledi.
Analistler, uluslararası derecelendirme kuruluşu S&P’nin bugün kapanışın ardından Türkiye’nin derecelendirme beklentilerine ilişkin değerlendirmesini vermesinin beklendiğini söyledi.
Analistler, BIST 100 endeksinde yer alan 3.140 ve 3.050 seviyelerinin teknik olarak destek konumunda, 3.320 puan ise direnç konumunda olduğunu belirtti.
S&P, 1 Nisan’da yaptığı son değerlendirmede, Türkiye’nin uzun vadeli döviz kredi notunu “B+” olarak teyit ederken, yerel para cinsinden kredi notunu “BB-“den “B+”ya indirirken, görünümü “negatif” olarak korudu.
Dün kuruluş, Türkiye’nin büyüme tahminini bu yıl için 1,7 puan revize ederek yüzde 5,2’ye, 2023 için ise 1,1 puanla yüzde 2,8’e revize etti.
Bugün piyasalarda izlenecek tarihler şu şekilde:
09.00 İngiltere, ikinci çeyrekte büyüme
10.00 Türkiye, Ağustos Dış ticaret dengesi
10:55 Almanya, Eylül ayı işsizlik oranı
12.00 Euro Bölgesi, Ağustos ayı işsizlik oranı
Eylül ayı 12.00 Euro Bölgesi TÜFE
15:30 ABD, Ağustos kişisel gelir ve giderleri
17.00 ABD, Eylül Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi