Yeni haftada Çin ekonomisinde artan çalkantıların, geçen hafta hüküm süren enflasyon ve durgunluk arasında gidip gelen belirsizliklere yol açmasıyla küresel piyasalardaki olumsuz eğilimin devam ettiği görülüyor.
Geçen hafta açıklanan küresel makroekonomik veriler nispeten olumlu bir tablo çizse de, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) son toplantısından dakikalar ve Fed yetkililerinin görüşleri belirsizlikleri artırdı.
Tutanaklarda, enflasyon önemli ölçüde düşene kadar faiz artırımlarının devam edeceği vurgulanırken, sürekli değişen ekonomik ortamın gereğinden fazla daraltılmış olabileceği risklerine atıfta bulunulması bir ikilem yarattı.
Fed yetkilileri bir sonraki toplantıya ilişkin çoğunlukla “şahin” mesajlar vermeye ve enflasyonist risklere işaret etmeye devam etse de, bazılarının karar verme zamanının geldiğini söylemesi, faiz artırımının boyutu konusunda kapıyı açık bıraktı.
Geçen hafta süregelen belirsizlikler nedeniyle borsalar güçlü bir ciro trendi sergilerken, yeni haftada Fed yetkililerinin açıklamalarının belirleyici olacağı söyleniyor. Bu kapsamda Perşembe günü başlayacak olan Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’nda merkez bankası yetkililerinden gelecek mesajlar yakından takip edilecek. Fed Başkanı Jerome Powell da Cuma günkü sempozyumda bir konuşma yapacak.
Hafta boyunca makroekonomik verilerle takvimin yoğun olduğu dikkati çekerken, hizmet ve imalat sektörlerine yönelik Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), küresel olarak, tüketici güven endeksi ve Avrupa Merkez Bankası tutanakları açıklanacak. Euro bölgesi ile ABD’deki revize büyüme ve dayanıklı mal siparişleri yakından takip ediliyor.
Yurt içinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz oranlarını 100 kilitleme noktası indirdiği toplantının özeti ve alınan makroihtiyati tedbirlerin ticari kredi faizlerine etkisi yatırımcıların ilgi odağı olacak.
Bu gelişmelerle birlikte New York borsası geçtiğimiz Cuma günü düşüş yaşadı. Dow Jones endeksi yüzde 0,86, S&P 500 endeksi yüzde 1,29 ve Nasdaq endeksi yüzde 2,01 düşerken, endekslerin haftalık kayıpları ortalama yüzde 1,3 oldu. Vadeli işlemlerde endekslerin yeni haftaya olumsuz başladığı ortaya çıktı. ABD 10 yıllık tahvil getirisi, artan belirsizlik ortamında ayın başından bu yana yükselişini sürdürdü ve yüzde 3’ü test etti. Bu arada dolar endeksi 108,3 ile 15 Temmuz’dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.
Avrupa’da enerji fiyatları ve yükselen enflasyonla ilgili endişeler, geçen hafta nehir seviyelerinin düşmesinden kaynaklanan ticaret üzerindeki olumsuz etkiyle birleşti. Durgunluk korkularının arttığı bölgede enflasyon verileri tarihi seviyelerde kaldı. Avrupa borsalarındaki bu gelişmelerin geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir izlemesiyle birlikte, İngiltere’de FTSE 100 endeksi bir önceki haftanın kapanışına göre yüzde 0,66 artarken, Almanya’da DAX 40 endeksi 1 yükseldi. Fransa’da 40 endeksi yüzde 82, İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 1,89 düştü. Bu arada, euro/dolar paritesi, küresel dolara olan güçlü talebin etkisiyle bir aydan fazla bir sürenin en düşük seviyesi olan 1.0024’e geriledi.
Asya yakasında, Çin Halk Bankası bugün gösterge kredi faiz oranını 5 baz puan indirerek yüzde 3.65’e çekti. 5 yıllık gösterge kredi faizini 15 baz puan indirerek yüzde 4,3’e çeken banka, emlak piyasasında borçlanma maliyetini düşürdü.
Ülke merkez bankasının geçen haftadan bu yana ülke ekonomisindeki sıkıntılara atıfta bulunarak attığı destekleyici adımlar huzursuzluğu artırırken, yuan dolar karşısında hızla değer kaybederken 23 ayın en düşük seviyesini gördü. Kapanışta, Çin’in Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0,6 ve Hong Kong’un Hang Seng Endeksi yüzde 0,1 yükselirken, Japonya’nın Nikkei 225 Endeksi ve Hindistan’ın Sensex Endeksi yüzde 1 düştü.