Küresel piyasalarda risk iştahı düşük kalmaya devam ediyor


Güçlenen dolar ve artan borçlanma maliyetleri resesyon endişelerini artırırken küresel piyasalarda risk iştahı düşük kalmaya devam ediyor. Merkez bankası yetkililerinin açıklamalarının yatırımcıların fiyatlaması için belirleyici olması muhtemeldir.

Merkez bankalarının geçen hafta faiz oranlarını agresif bir şekilde artırmasının ardından, küresel dolar talebi güçlenmeye devam etti ve bu yüksek getirili ortamın bir süre daha devam edeceğinin sinyalini verdi.

Dolar endeksi 114,7 ile 20 yılın yeni zirvesini test ederken, euro/dolar paritesi Avrupa ülkelerinin ekonomilerine olan güvenin azalmasıyla 0,9540 ile Haziran 2002’den bu yana en düşük seviyesine geriledi Sterlin/dolar paritesi tüm zamanların en düşük seviyesinde kaldı 1.0640 seviyesinde, dolar/yen paritesi ise doğrudan döviz müdahalelerine rağmen 144,7 ile 24 yılın en yüksek seviyesinden devam etti. Bu sabah euro, sterlin ve yen’deki tarihi zayıflığa katılan dolar/yuan paritesi kritik 7.20 eşiğini aşarak Ocak 2008’den bu yana en yüksek seviyesi olan 7.2297’ye ulaştı.

Durgunluk korkuları yoğunlaşırken, tahvil piyasasındaki çalkantı devam etti ve ABD 10 yıllık tahvil getirisi Nisan 2010’dan bu yana ilk kez yüzde 4’ü test etti. 10 yıllık tahvil faizi İngiltere’de yüzde 4,53, Aralık 2011’de Almanya’da yüzde 2,26 ve Haziran 2013’te İtalya’da yüzde 4,76 ile Eylül 2008’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Dün Fed yetkililerinin yorumları yakından ilgi çekerken, Chicago Fed Başkanı Charles Evans, faiz oranlarının yıl sonuna kadar yüzde 4,50 ile yüzde 4,75 arasında yükselmesi gerektiğini söyledi.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, ABD’nin ciddi bir enflasyon sorunu olduğunu ve bunun çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, Fed’in yüzde 2 enflasyon hedeflemesi rejiminin güvenilirliğinin risk altında olduğunu kaydetti.

Makroekonomik veriler tarafında, ABD dayanıklı mal siparişleri Ağustos’ta aylık yüzde 0,2 düşerken, yeni konut satışları yüksek ipotek oranlarına rağmen yüzde 28,8 arttı.

Bu gelişmelerle birlikte New York borsası dün Dow Jones endeksi yüzde 0,43, S&P 500 endeksi yüzde 0,21 düşerken Nasdaq endeksi yüzde 0,25 yükselirken karışık bir performans gördü. ABD endeks vadeli işlem sözleşmelerinin yeni güne düşüşle başladığı görülüyor.

AVRUPA’DA ENERJİ KRİZİ ENDİŞELERİ

Baltık Denizi’ndeki Rus boru hatları Nord Stream 1 ve Nord Stream 2’de dün gaz sızıntılarının tespit edilmesinin ardından, Avrupa yakasında Hollanda’da işlem gören Ekim vadeli doğal gaz vadeli işlem sözleşmelerinin fiyatı bir testte yüzde 20’den fazla artarak 212 Euro’ya yükseldi. temel. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, boru hatlarına yönelik sabotaj eylemini değerlendirdiğini söylerken, Almanya, enerji krizini hafifletmek için iki nükleer santralin ömrünü uzatmayı planladığını açıkladı. Öte yandan Rus enerji şirketi Gazprom, Rusya’nın dostane olmayan eylemleri nedeniyle Ukrayna ulusal gaz şirketi Naftogaz’a yaptırım uygulayabileceğini de belirtti.

Merkez bankalarının “şahin” mesajları gündemde ve enerji krizine ilişkin endişelere neden olan gelişmeler gündemde kalırken, İngiltere Merkez Bankası (BoE) baş ekonomisti Huw Pill dün, planlanan vergi indirimlerinin hükümetin aşılması gerektiğini söyledi. dikkate değer para politikası karşılığında ödenir.

Bankanın, son gelişmelerin ardından acil faiz artırımı kararı almak yerine, Kasım ayının ilk haftasında yapılması planlanan bir sonraki Para Politikası Kurulu toplantısına kadar beklemesi gerektiğini kaydeden Pill, “Finansal verilerin yeniden değerlenmesine kesinlikle kayıtsız değiliz. varlıkları görüyoruz.” ifadesini kullandı.

Bu gelişmelerle birlikte dün Almanya’da DAX 40 endeksinin yüzde 0,72, İngiltere’de FTSE 100 endeksinin yüzde 0,52 ve Fransa’da CAC 40 endeksinin yüzde 0,27 değer kaybetmesiyle Avrupa borsalarındaki satış eğilimi devam etti. Avrupa endeks vadeli işlem sözleşmeleri yeni güne düşüşle başladı.

ASYA BORSA PİYASASI DÜŞÜŞÜ

Asya genelinde, Çin Halk Bankası’nın ekonomiyi desteklemek için aldığı önlemlere rağmen, yuanın bu sabahki keskin değer kaybının ortasında risk iştahı baskı altında kaldı. Japon tarafında ise dolar/yen paritesinin daha önce harekete geçme sinyali verilen 145 seviyesine yükseldiğini belirtmekte fayda var.

Bu gelişmeler sonucunda Çin’in Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1, Japonya’nın Nikeki 225 Endeksi yüzde 2, Güney Kore’nin Kospi Endeksi yüzde 2,3 ve Hong Kong’un Hang Seng Endeksi yüzde 2,6 düştü.