Küresel piyasalarda dalgalanmalar devam ediyor


Küresel piyasalarda hafta başından bu yana devam eden alım hareketi, uzun süreli yüksek getiri ve enflasyon ortamı endişeleri ile oynaklığa yol açtı.

Yarınki ABD istihdam raporu öncesinde piyasa oynaklığının devam etmesi bekleniyor.

Geleceğe yönelik merkez bankası politikalarına ilişkin endişeler, yatırımcı fiyatlandırmasının ana itici gücü olmaya devam ederken, beklentileri etkili bir şekilde şekillendiren yoğun veri ve haber akışı piyasalarda oynaklığa neden oluyor.

ABD ÖZEL SEKTÖR İSTİHDAM ARTTI

ABD’de dün açıklanan verilere göre, özel sektör istihdamı Eylül’de 208 bin arttı. Beklenenden daha iyi gelen veriler, agresif faiz artırımlarına rağmen işgücü piyasasının soğumadığını gösterirken, ABD’de enflasyon kararları kadar etkili olan yarın açıklanacak istihdam raporu öncesinde piyasalarda oynaklık artışı görüldü.

Öte yandan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve bazı OPEC dışı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun Kasım ayından itibaren günlük petrol üretimini 2 milyon varil azaltma kararı da riskteki düşüşü destekledi. iştah. Kararın ardından ABD Başkanı Joe Biden, Stratejik Petrol Rezervi’nden gelecek ay piyasaya sürülmek üzere 10 milyon varil petrol sipariş ederken, Brent petrolün fiyatı 15 Eylül’de 93.4 dolardan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

DAHA DÜŞÜK BİR PETROL TEDARİĞİ PİYASAYI ZORLAYABİLİR

Analistler, küresel petrol arzındaki bu seviyelerdeki düşüşün piyasayı önemli ölçüde sıkılaştıracağını ve bunun petrol fiyatları üzerinde oluşturabileceği yukarı yönlü baskının Çin’deki salgının kontrol altına alınması ve talebin toparlanmasıyla daha belirgin hale gelebileceğini söyledi.

Bu gelişmelerle birlikte New York borsası satış eğilimine girerken, Tedarik Yönetim Enstitüsü’nün (ISM) İmalat Dışı Endeksi Eylül’de 56,7 ile beklentilerin üzerinde geldi. Güne sert bir düşüşle başlayan endeksler, kapanıştan kısa bir süre önce kayıplarının bir kısmını toparlasa da, Dow Jones endeksi günü yüzde 0,14, S&P 500 endeksi yüzde 0,20 ve Nasdaq Endeksi yüzde 0,14 değer kaybetti. yüzde 0.25. Risk algısı arttıkça tahvil çıkışları hızlandı ve ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,79’a yükseldikten sonra %3,74’te sabitlendi. ABD endeks vadeli işlemleri yeni güne yükselişle başladı.

Avrupa yakasında ise yüksek enerji fiyatları ve buna bağlı olarak devam eden enflasyonist baskılar gündemin merkezinde yer almaya devam ediyor. Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü, ülkedeki enerji ve diğer maliyet artışları nedeniyle önümüzdeki aylarda fiyatların hemen hemen tüm alanlarda artmaya devam edeceğini bildirirken, Avrupa Birliği (AB) Başkanı Ursula von der Leyen, bir açıklama yaptı. yeni bir fiyat endeksi geliştirilene kadar doğal gaz için geçici maksimum fiyat.

RUSYA’YA KARŞI 8. YAPTIRIM PAKETİNE İLİŞKİN ANLAŞMA

AB üye ülkeleri Rusya’ya yönelik 8. yaptırım paketi üzerinde anlaşmaya varırken, euro bölgesi hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) Eylül ayında 48.8 ile beklentilerin altında geldi ve daralma bölgesindeydi. Polonya merkez bankası da 25 baz puanlık artış beklentilerine rağmen faiz oranlarını değiştirmeyerek yüzde 6.75’te bıraktı.

Bu gelişmelerle birlikte dün Avrupa hisse senedi piyasalarında satış eğilimi görüldü, İngiltere FTSE 100 endeksi yüzde 0,48, Almanya’nın DAX 40 endeksi yüzde 1,21 ve Fransa’nın CAC 40 endeksi yüzde 0,90 düştü. Euro/dolar paritesi dün yüzde 1 düşüşle 0.9885’te kapattıktan sonra bugün 0.9920’de sabitlendi. Avrupa’da endeks vadeli işlem sözleşmeleri de güne alıcılarla başladı.

DALGALANMALAR ASYA HİSSELERİNİ DE ETKİLEDİ

Asya yakasında, Çin’in Altın Hafta tatili devam ederken risk iştahının ve haber akışının zayıf kaldığını belirtmekte fayda var. Küresel piyasaların dalgalı seyrinin bugün Asya borsalarına kaydığı görülürken, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,5 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,2 arttı.

Analistler, enflasyonist ve resesyon riskleri arasında gidip gelen yatırımcı fiyatlarının piyasalarda oynaklığa neden olduğunu ve para politikası ve ekonomik aktiviteye ilişkin belirsizlikler nedeniyle oynaklığın devam edebileceğini belirttiler.