Düşen tahvil getirileri ile birlikte küresel piyasalar karışık bir tablo sergiliyor ve yatırımcıların risk iştahının iyileşmesine yardımcı oluyor.
Merkez bankalarının agresif faiz artırımlarının devam edeceğinin sinyallerini verdiği bir ortamda, İngiltere Merkez Bankası’nın ardından Birleşik Krallık hükümetinin enflasyonla mücadele çabalarını gölgede bırakabilecek bir vergi indirim planı açıklamasıyla tahvil ve döviz piyasalarındaki çalkantı sona erdi. BoE) dün tahvil alımlarına başladığını duyurdu.
Bankanın açıklamasında, piyasanın işleyişini yeniden sağlamak amacıyla uzun vadeli Birleşik Krallık devlet tahvillerinin geçici alımlarına başladığı bildirildi. Tahvil alımlarında süre sınırı olacağı vurgulanan açıklamada, “İhaleler 14 Ekim’e kadar devam edecek. Piyasa işlemlerine yönelik risklerin azaldığına karar verildiğinde alımlar sorunsuz ve düzenli bir şekilde düşecektir.” ifadeleri kullanıldı.
BoE’nin açıklamasının ardından, İngiltere’nin 10 yıllık tahvil getirisi, neredeyse dört yılın en yüksek seviyesi olan %4.54’ten %4’e düştü. Ülkenin 30 yıllık tahvil getirisi de 1992’den bu yana en büyük düşüşünü gördü. Almanya, Fransa ve İtalya tahvil getirilerinde de düşüş eğilimi belirginleşirken, Nisan ayından bu yana ilk kez yüzde 4’ün üzerine çıkan ABD 10 yıllık tahvil getirisi 2010’da yüzde 3,78’den yüzde 3,70’e çıkış da dengelendi.
Tahvil piyasalarındaki gevşemenin ardından artan risk iştahı da döviz piyasasını etkilerken, dolar endeksinin düşmesiyle emtia fiyatları üzerindeki baskı hafifledi. Dün dolar endeksi 20 yılın en yüksek seviyesi olan 114,8’den 112,6’ya düştü, Brent petrol varil fiyatı yüzde 4,4 artarak 88,1 dolara ve bir ons altının fiyatı yüzde 1,9 artarak 1,660 dolara yükseldi.
Bu gelişmelerle birlikte dün New York borsasında da olumlu bir seyir izlenebilir. Dow Jones Endeksi yüzde 1.88, S&P 500 Endeksi yüzde 1.97 ve Nasdaq Endeksi yüzde 2.05 yükseldi. ABD endeks vadeli kontratları yeni güne sınırlı da olsa satıcılarla başladı.
Avrupa Yakası’nda ise, enerji krizine ilişkin gelişmeler, bölge ekonomilerinde durgunluğa ilişkin artan endişeler ve merkez bankası yetkililerinin yorumları piyasaları şekillendiren en önemli gelişmeler olmaya devam ediyor. Avrupa Birliği (AB), Rusya’ya yönelik ticaret yasakları ve Rus petrolüne tavan fiyat teklifini içeren sekizinci yaptırım paketini açıklarken, Rusya’nın Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarındaki gaz sızıntılarına ilişkin soruşturmalar da gündemdeydi.
GÜÇLÜ KURTARMA
Öte yandan, dolar karşısında tarihi düşük seviyelerde işlem gören sterlin ve 20 yılın en düşük seviyesinde olan euro’da toparlanma isteği BoE’nin açıklamasının ardından gündeme geldi. Bu gelişmelerle birlikte dün İtalya hariç Avrupa hisse senedi piyasalarında olumlu bir seyir izlenebilir. İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,30, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,36 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,19 yükselirken, İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,52 düştü. Bu sabah itibarıyla sterlin/dolar paritesi 1.0790’dan, euro/dolar paritesi 0.9690’dan işlem görüyor. Avrupa endeks vadeli işlemleri şu anda karışık bir performans sergiliyor.
Asya yakasında, bugün New York’ta kapanışta olumlu havanın zayıf veri akışının gölgesinde kaldığı dikkat çekiyor. Dolar/yen paritesi 24 yılın en yüksek seviyesi olan 144,5’te kalırken, dolar/yuan paritesi Kasım 2008’den bu yana en yüksek seviyesi olan 7,25’ten 7,18’e düştü.
Kapanışa yaklaşırken, Çin’in Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.3, Japon Nikkei 225 Endeksi yüzde 1, Hong Kong’un Hang Seng Endeksi yüzde 0.8 ve Güney Kore’nin Kospi Endeksi yüzde 1.1 yükseldi.