Küresel piyasalar yoğun bir veri gündemine odaklanıyor


Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Eylül toplantısında 75 baz puan artıracağının güçlenmesiyle fiyatlamaların olumsuza dönerken, gözler önümüzdeki hafta tarım ABD’nin kıyı istihdamı başta olmak üzere yoğun veri gündemine çevrildi.

Hafta boyunca, Fed Başkanı Jerome Powell’ın Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’ndaki konuşması beklenirken, para piyasası fiyatları göz önüne alındığında Eylül toplantısında faiz artırımı beklentileri belirsiz kaldı.

Powell dün yaptığı konuşmada enflasyonla mücadelenin geri adım olmayacağının sinyallerini verdi.

Powell, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) odak noktasının enflasyonu yüzde 2 hedefine geri getirmek olduğunu vurguladı ve şunları söyledi: ” değerlendirmesini yaptı.

Powell, “Daha yüksek faiz oranları, daha yavaş büyüme ve daha zayıf işgücü piyasası koşulları enflasyonu düşürürken, hane halklarına ve işletmelere de biraz acı verecek.” Dedi. söz konusu.

Fiyat istikrarının sağlanamamasının çok daha fazla acı anlamına geleceğini açıklayan Powell, fiyat istikrarının yeniden sağlanması için kısıtlayıcı politika duruşunun bir süre daha devam etmesini gerektirebileceğini söyledi. Powell, Eylül toplantısında faiz kararının gelen toplu verilere ve iyileşen görünüme bağlı olacağını açıkladı.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ise Eylül ayındaki 50 baz puanlık faiz artışını enflasyon verileri doğrultusunda destekleme eğilimi olduğunu belirterek, faiz artırımının 3,50-3,75 aralığında olacağından emin olduğunu söyledi. yıl sonuna kadar yüzde

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, Fed’in derin bir durgunluğu ve ciddi işsizliği tetiklemeden enflasyonu düşürebileceğine inandığını ve yüksek faiz oranlarının ne kadar kalması gerektiğinden emin olmadığını da sözlerine ekledi.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, faiz oranlarının yüzde 4’ün üzerine çıkarılması gerektiğini düşündüğünü ve Powell’ın Fed’in enflasyonu düşürme kararlılığı hakkında “güçlü bir mesaj” gönderdiğine inandığını söyledi.

Bu gelişmeler ışığında Fed’in Eylül ayında %61 ihtimal ile 75 baz puan, %39 ihtimal ile 50 baz puan faiz artırımı yapması bekleniyor.

ABD ekonomisinin resesyona girebileceğine dair işaretler büyümeye devam etti.

10 yıllık ABD tahvili ile 3 aylık Hazine bonosu faizi arasındaki fark 19 baz puana kadar daralırken, Fed bazı çalışmalarında faiz oranlarının düşmesi halinde ülke ekonomisinin 6-18 ayda resesyona girebileceğini söyledi. 3 aylık Hazine bonoları, 10 yıllık tahvillerin faiz oranını düşürür ve geçer.

Brent petrolü haftayı yüzde 2,8 artışla varil başına 98 dolardan kapatırken, altının ons fiyatı ikinci haftaya doğru düşüş eğilimini sürdürerek yüzde 0,6 düşüşle 1.736 dolara geriledi.

ABD’DEKİ YATIRIMCILARIN ODAĞINI VERİ BELİRLEDİ

ABD borsaları bu hafta negatif seyrederken, yatırımcılar önümüzdeki hafta açıklanacak makroekonomik verilere, özellikle Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisine odaklandı.

Makro veriler ABD ekonomisinin gidişatı hakkında karışık sinyaller verirken, piyasa fiyatlarını karmaşıklaştırmaya devam ederken, Fed yetkililerinin liderliğinin haftanın ilerleyen saatlerinde piyasa yönünü etkilemesi bekleniyor.

Bu hafta açıklanan verilere göre ABD ekonomisi bu yılın ikinci çeyreğinde beklentilerin altında yüzde 0,6 daraldı.

Ülkede dayanıklı mal siparişleri Temmuz ayında önemli bir değişiklik göstermeyerek piyasa beklentilerinin altında kalırken, Temmuz ayında yeni konut satışları Ocak 2016’dan bu yana aylık yüzde 12,6 ve Ağustos ayında imalat satın alma müdürleri endeksi (PMI) aylık bazda 0,9 puan geriledi. Temmuz 2020’den bu yana en düşük seviye olan 51.3’e geriledi.

Bu gelişmelerle birlikte S&P 500 endeksi haftalık bazda yüzde 4,04, Nasdaq endeksi yüzde 4,44 ve Dow Jones endeksi yüzde 4,22 düştü.

29 Ağustos’ta başlayan haftanın veri takviminde Pazartesi günü Dallas Fed imalat faaliyeti endeksi, Salı günü tüketici güven endeksi, Çarşamba günü ADP özel sektör istihdam raporu, Perşembe günü inşaat harcamaları, ISM satın alma müdürleri endeksi Cuma günü imalat ve işsizlik oranı. Fabrika siparişleri ve dayanıklı mal siparişlerine uyulur.

AVRUPA’da durgunluk ve enflasyon ikilemi

Avrupa hisse senedi piyasaları bu hafta satış eğilimine girerken, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) bir sonraki toplantıda faiz oranlarını 75 baz puan artıracağı beklentileri artıyor.

Bölgedeki enerji krizi ve kalıcı enflasyon, ECB’nin politika alanını daha da daraltıyor. Hollanda’da, artan enerji maliyetleri ve tedarik sorunlarının üretime zarar vereceği korkusuyla, doğalgaz sözleşmesi Eylül ayında teslimat için 340€’yu test ediyor.

Aşağı yönde, dün ECB’nin bilanço düzeltmesi isteyebileceği haberleri risk iştahını artırırken, banka yetkilileri bu konuda sessiz kaldı.

Hafta boyunca, Deutsche Bundesbank ülke ekonomisinde resesyon olasılığının arttığını ve enflasyonun sonbaharda yüzde 10 ile çift haneli rakamlara ulaşabileceğini söyledi.

Bölgede açıklanan verilere göre, hizmet PMI 1 puan düşerek 50,2’ye, euro bölgesi imalat PMI ise Ağustos’ta 49,7 ile 26 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Almanya’da gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) ikinci çeyrekte çeyreklik yüzde 0,1, ikinci çeyrekte yıllık yüzde 1,7 büyürken, Ifo beklentiler endeksi 80’de sabit kaldı.

Euro/dolar paritesi 0,9901 ile Aralık 2002’den bu yana en düşük seviyesine gerilerken, haftayı yüzde 0,7 düşüşle 0,9964 ile kapattı.

Bu hafta İngiltere’de FTSE 100 endeksi %1,63, Almanya’da DAX endeksi %4,23, Fransa’da CAC 40 endeksi %1,68 ve İtalya’da MIB 30 endeksi %2,84 düştü.

Önümüzdeki hafta, Salı günü Almanya’da euro bölgesinde tüketici güven endeksi ve tüketici fiyat endeksi (TÜFE), Almanya’da işsizlik ve Çarşamba günü euro bölgesinde tahmini TÜFE, Perşembe günü tüm bölge için imalat PMI ve Almanya’da işsizlik Cuma günü euro bölgesi ve Cuma günü Euro Bölgesi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verileri izlenecek.

HONG KONG DIŞINDA ASYA’DAKİ VAKA

Asya yakasında, Hong Kong borsası hariç hisse senedi piyasaları bu hafta negatife dönerken, bölgede durgunluk endişeleri artıyor.

Bölgede tedarik zinciri sorunlarını tetikleyen elektrik kesintileri ekonomiye yönelik endişeleri artırdı. Bu durumla karşı karşıya kalan Çinli yetkililer, güneş enerjisine yatırımı teşvik etmek için önlemler alırken, Japonya’nın yeni nesil nükleer santrallerin geliştirilmesini ve inşasını teşvik etmeyi planladığı bildiriliyor.

Çin Halk Bankası (PBoC) hafta boyunca gösterge faiz oranını 5 baz puan indirerek yüzde 3.65’e çekti. 5 yıllık gösterge kredi faizini 15 baz puan indirerek yüzde 4,3’e çeken banka, emlak piyasasında borçlanma maliyetini düşürdü.

PBoC’nin zorunlu karşılıklarda 50 baz puanlık bir indirim daha hedeflemesi bekleniyor. Çinli yetkililer ekonomiyi desteklemek için aşırı teşvike gerek olmadığını söylese de, ülkenin istihdamı genişletmek ve işgücü piyasası istikrarını güçlendirmek için maliye, para ve sanayi politikalarına odaklanacağı bildirildi.

Bölgede yayınlanan makroekonomik verilere göre, Japonya’nın imalat PMI’si 51’e düşerken, Tokyo’nun TÜFE’si beklentileri aşarak yüzde 2,9’a yükseldi.

Bu gelişmelerin ardından haftalık bazda Japon Nikkei 225 Endeksi yüzde 1, Çin’in Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0,67 ve Güney Kore’nin Kospi Endeksi yüzde 0,44, Hong Kong’un Hang Seng Endeksi yüzde 2,01 yükseldi. .

29 Ağustos’ta başlayan haftanın veri takvimi, Salı günü Japonya’nın işsizliğini, Çarşamba günü Japonya’nın sanayi üretimini ve Çin’in imalat ve hizmet PMI verilerini izleyecek.

YERLİ GÖZLER BÜYÜYOR

BİST 100 endeksi bu hafta Borsa İstanbul’da rekor kırarken gözler önümüzdeki hafta Çarşamba günü açıklanacak ikinci çeyrek GSYİH verilerine çevrildi.

AA Finans Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, 2022’nin ikinci çeyreğinde GSYİH’nın yüzde 7,3 artacağını tahmin ediyor.

Borsa İstanbul’da bu hafta BİST 100 endeksi yüzde 4,17 artışla 3.146,10 puana yükselerek hafta sonu rekoru kırarak 3.188.07 puana yükseldi. Dolar/TL haftalık %0,34 artışla 18.1643’e yükseldi.

Analistler, BİST 100 endeksinde teknik olarak 3,190 ve 3,250 seviyelerinin direnç, 3,100 ve 3,050 seviyelerinin destek olarak takip edildiğini kaydetti.

Önümüzdeki haftayı Pazartesi günü dış ticaret dengesi ve ekonomik güven endeksi, Perşembe günü imalat PMI verileri izleyecek. Borsa İstanbul, Zafer Bayramı nedeniyle 30 Ağustos Salı günü kapalı olacaktır.