Dün küresel piyasalarda artan risk iştahı ile olumlu bir seyir izleyen Küresel Hizmet Satın Alma Yöneticileri Endeksi ve ABD Özel Sektör ADP İstihdam verileri izlenecek.
Yüksek enflasyon ve faiz ortamının ekonomiler üzerindeki etkisine ilişkin endişeler piyasaları şekillendiren temel unsurlar olmaya devam ederken, artan durgunluk riski ve zayıf ekonomik verilerin merkez bankalarının ‘şahin’ hamlelerini yumuşatacağına dair umutlar dünya genelinde risk iştahını artırdı. .
Merkez bankası yetkililerinden gelen yorumların, Avustralya Merkez Bankası’nın dün beklenenden daha düşük faiz artırımıyla desteklenen agresif politikanın gevşeyeceğine dair piyasanın iyimser görüşünü desteklemesi bekleniyor.
Federal Rezerv Kurulu (Fed) Yönetim Kurulu Üyesi Philip Jefferson, enflasyonun karşılaştıkları en büyük sorun olduğunu ve ilerleme işaretlerine rağmen enflasyonla mücadelenin zaman alacağını söyledi.
“FAİZ YÜKSELİŞLERİ ENFLASYONU AZALTMAYA DEVAM ETMELİ”
San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Fed’in yüksek enflasyonu düşürmek için gerekli araç ve bilgilere sahip olduğunu ve bunları kullanacağını vurgulayarak, “Enflasyonu düşürmek için faiz artırımına devam edilmelidir.”
Makroekonomik veri sayfasında dün açıklanan verilere göre, ABD’de JOLTS açık pozisyonları Ağustos’ta 10 milyon 53 bin ile Haziran 2021’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Beklenenin altında gelen veriler, işgücü piyasasına yönelik yavaşlamanın başladığına işaret etti. Ülkede fabrika siparişleri Ağustos ayında yatay seyretti.
Bu gelişmelerle birlikte dün New York borsasında olumlu bir eğilim gözlendi. Dow Jones endeksi yüzde 2,80, S&P 500 endeksi yüzde 3,06 ve Nasdaq endeksi yüzde 3,34 arttı. Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk’ın dava açtığı sosyal medya şirketi Twitter’ı 54,2 dolara hisse başına hisse almak istediği haberiyle Tesla ve SpaceX hisseleri yüzde 22’den fazla yükseldi.
Avrupa’da durgunluk endişeleri sürüyor
ABD 10 yıllık tahvil faizi dün yüzde 3.56’ya düştükten sonra yüzde 3.63’te sabitlendi. Dün 110 çizgisine gerileyerek iki haftanın en düşük seviyesine ulaşan dolar endeksi bugün 110,2’den işlem görürken, ABD endeks vadeli kontratları yeni güne düşüşle başladı.
Avrupa Yakası’nda ise enerji krizine ilişkin gelişmeler ve bölge ekonomisine ilişkin artan durgunluk korkuları gündemin merkezinde yer almaya devam ediyor. Dün açıklanan verilere göre, euro bölgesi üretici fiyat endeksi (ÜFE) Ağustos ayında yıllık yüzde 43,3 ile rekor seviyeye yükseldi. Avrupa ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) bugün gerçekleşen toplantısının haberlerini takip edin.
Bu gelişmelere rağmen, Avrupa hisse senedi piyasaları dün dünya genelinde risk iştahının artması ve tahvil faizlerinin düşmesiyle alımlı bir seyir izledi. Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 4,24, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 3,78 ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 2,57 arttı. Analistlerin kritik eşik dediği Euro/Dolar dün 20 Eylül’den bu yana ilk kez 1’i test ederken bugün 0.9970’de sabitlendi. Avrupa endeks vadeli işlemleri de güne satıcılarla başladı.
Asya yakasında Çin piyasaları Altın Hafta nedeniyle tatile devam ederken, Hindistan borsası da kapalı. Japonya’da Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın yüzde 0,5, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,4 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi tatilden dönerken Asya borsalarında risk iştahının güçlü kalmaya devam ettiğini belirtmekte fayda var. , yüzde 6 arttı.
OPEC ÜRETİM KESİNTİSİ OLABİLİR
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC üyesi olmayan bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu tarafından yapılacak toplantıda, günde 2 milyon varile kadar büyük bir üretim kesintisi yapılabileceği belirtildi. Dün seans öncesi iki haftanın en yüksek seviyesi 91,9’a ulaşan Brent petrolünün varil fiyatı bugün 91,2 dolarda.
Analistler, enflasyonist ve resesyon riskleri arasında gidip gelen yatırımcı fiyatlarının piyasalarda oynaklığa neden olduğunu ve para politikası ve ekonomik aktiviteye ilişkin belirsizlikler nedeniyle oynaklığın devam edebileceğini belirttiler.