Açıklanan ekonomik veriler, tahvil faizlerindeki düşüş ve uluslararası kuruluşların hızlı faiz artışlarına karşı uyarıları ile dünya piyasalarında olumlu bir seyir izledikten sonra, merkez bankası temsilcilerinin sözlü talimatları takip ediliyor.
Yüksek enflasyonun ve faiz ortamının ekonomiler üzerindeki etkisine ilişkin endişeler piyasaları şekillendiren temel unsurlar olmaya devam ederken, merkez bankası yetkililerinin şahin yorumlarına rağmen uluslararası kuruluşların resesyon riskine ilişkin uyarıları ön plana çıktı.
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) dün yayınladığı raporunda, gelişmiş ülkelerde merkez bankalarının faiz oranlarını artırmaya devam etmesinin küresel ekonomiyi önce resesyona sonra da uzun süreli resesyona itme riski taşıdığını bildirdi. UNCTAD raporunun ardından Uluslararası Para Fonu (IMF) Direktörü Kristalina Georgieva, ABD Merkez Bankası’nı (Fed) politikalarında son derece dikkatli olmaya ve bunların dünyanın geri kalanı üzerindeki etkilerinin farkında olmaya çağırdı.
Yukarıdaki uyarılara rağmen ABD Merkez Bankası’ndan (Fed) “şahin” bir tonda sözlü talimat gelmeye devam etti. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, daha enflasyonist bir ortamın daha sıkı politikalar gerektirdiğini söylerken, New York Fed Başkanı John Williams, enflasyonu düşürmek için hala daha fazlasını yapmaları gerektiğini söyledi.
ABD BORSALARI PLUS
Makroekonomik veriler tarafında, ABD ISM imalat endeksi dün Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyesi olan 50,9’a geriledi.
Bu gelişmelerle birlikte dün New York borsasında olumlu bir eğilim gözlendi. Dow Jones endeksi yüzde 2,66, Nasdaq endeksi yüzde 2,27 ve S&P 500 endeksi yüzde 2,59 arttı. Dolar endeksi yüzde 0,5 düşüşle 111,6’ya ve ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 3,83’ten yüzde 3,62’ye geriledi. ABD endeks vadeli işlem sözleşmeleri yeni güne yükselişle başladı.
Avrupa tarafında, İngiltere Hazine Bakanı Kwasi Kwarteng dün, ülkenin merkez bankasının politikasına aykırı olarak, yüzde 45’lik en yüksek gelir vergisi dilimini kaldırma planlarından vazgeçtiklerini duyurdu. Sterlin/dolar paritesi dün yüzde 1,2 yükseldi ve planın ciddi şekilde eleştirilmesiyle 1,13’ün üzerine çıktı. İngiltere, Almanya ve Fransa’da da 10 yıllık tahvil faizleri hızla düştü.
Makro veri tarafında ise Almanya ve İngiltere’de beklentilerin altında kalan Eylül ayı imalat PMI Euro bölgesinde 48,4’e düşerek sektörde daralmanın devam ettiğine işaret ediyor.
EURO/DOLAR PARİYETİ YÜKSELİŞLERİ
Açıklanan veriler ekonomik gelişmeyle ilgili endişeleri artırsa da, petrol ve gaz şirketlerinin hisselerinin yükselmesiyle Avrupa borsaları dün olumlu bir seyir izledi. İsviçre’de Credit Suisse ve Deutsche Deutsche Bank başta olmak üzere bankacılık sektörü hisse senetlerindeki oynaklık yüksek seyrini sürdürdü. Bu gelişmelerle birlikte Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,79, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,22 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,55 yükseldi. Euro/dolar paritesi yükselmeye başladı ve 0.9830’da sabitlendi.
Asya yakasında, Hong Kong borsası bugün kapalı, Çin piyasaları ise Altın Hafta nedeniyle tatilde. Japonya’da bugün açıklanan verilere göre enflasyon, Eylül ayında beklentilere paralel olarak yıllık yüzde 2,8 geldi. Avustralya Merkez Bankası ise faiz oranlarını 25 baz puan artırarak yüzde 2,6’ya yükseltti. Banka, kısa sürede faiz artırımına gittiklerini ve bu durumun haneleri etkilediğini belirterek, bu nedenle hareket hızını yavaşlatma kararı aldıklarını açıkladı. Piyasa, bankanın faiz oranlarını 50 baz puan artırmasını bekliyordu.
Öte yandan Japonya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasının ardından gözler konuyla ilgili yapılan açıklamalara çevrildi.
Bu gelişmelerle birlikte Japonya’da Nikkei 225 endeksinin yüzde 2,8, Avustralya’nın ASX 200 endeksinin yüzde 3,6 ve Güney Kore’de Kospi endeksinin yüzde 2,5 artmasıyla yeni güne hisse senedi piyasalarında yükselişle başladığı dikkat çekiyor.
Analistler, artan “durgunluk” uyarıları ve zayıf ekonomik verilerin merkez bankalarını “şahin” para politikalarını gevşetmeye teşvik edebileceğini ve İngiltere’nin küresel tahvil faizlerindeki düşüşün de risk iştahının iyileşmesine yardımcı olduğunu belirtti.
Analistler, piyasalardaki oynaklığın bir süre daha devam edebileceği konusunda uyardı ve bugün yatırımcıların ülkenin reel efektif döviz kuru, ABD fabrika siparişleri ve Euro Bölgesi’ndeki üretici fiyatları Endeksi (ÜFE) karşısında Fed yetkililerinin söylediklerine odaklanacağını söyledi. veri gündeminin ön saflarında yer almaktadır.