Küresel piyasalar merkez bankası haftasına olumsuz başladı


Enflasyonist baskılar ve artan resesyon riski nedeniyle geçtiğimiz hafta boyunca küresel piyasalarda sürdürülen olumsuz duruş, önde gelen merkez bankalarının kararlarını açıklayacakları yeni haftanın başında etkisini göstermeye devam edecek.

Enflasyon endişeleri ile resesyon riski arasında kalan merkez bankalarının faiz artırımına devam edeceği beklentileri küresel risk iştahını düşük tutuyor.

Bu çerçevede, bu hafta kararlarını açıklayacak olan Federal Rezerv (Fed), İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) toplantıları öncesinde piyasa oynaklığının devam etmesi bekleniyor. İsveç, İsviçre, Norveç, Tayvan, Mısır, Brezilya, Güney Afrika ve Endonezya gibi ülkelerin faiz oranlarını açıklayacağı yeni haftada gözler Türkiye Merkez Bankası (TCMB) toplantısında olacak.

FED ORAN KARARI

Geçen hafta ABD’de beklentileri aşan enflasyon verilerinin ardından, Fed’in faiz politikasının başladığı 1990’lardan bu yana ilk kez 100 baz puan artırabileceği ihtimalini fiyatlamaya başladı. En az 75 baz puanlık bir faiz artırımı kesin kabul ediliyor.

Halihazırda Fed’in para piyasası fiyatlamasında 75 ve 100 baz puanlık faiz artırma olasılığı sırasıyla yüzde 80 ve yüzde 20’dir. Bankanın faiz oranını 25 baz puan artırması daha muhtemel olan gelecek ayki toplantı için olasılık 50 baz puanla yüzde 31,1 ve 75 baz puanla yüzde 56,6.

Öte yandan Amerika’nın navlun devlerinden FedEx, geçen hafta Cuma günü ekonominin önemli ölçüde kötüleştiğini söyledi ve mali tahminini aşağı yönlü revize etti. Hareketin ardından, New York borsasının satılmaya devam etmesi ve Cuma günü Dow Jones endeksinin yüzde 0,45 düşmesi, Nasdaq endeksinin yüzde 0,90 ve S&P -500 endeksinin yüzde 0,72 düşmesiyle FedEx hisseleri yüzde 20’den fazla düştü. Endekslerin geçen haftaki ortalama kaybı yüzde 4,8 oldu.

DOLAR ENDEKSİ YÜKSELİYOR

Geçen hafta 109,6’dan yüzde 0,6’yı kapattıktan sonra dolar endeksi bugün 109,9’a yükselirken, ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 3,45’te sabit kaldı. ABD endeks vadeli işlem sözleşmeleri yeni haftaya satıcılarla başladı.

Avrupa yakasında, devam eden enerji krizi, tarımsal üretimde önemli bir düşüşe yol açabilecek gübre tedarik sorunlarıyla daha da ağırlaştı. Rusya, Avrupa Birliği (AB) yaptırımları nedeniyle bu krize yanıt veremeyeceğini gerekçe göstererek, Birleşmiş Milletler’den 300.000 ton gübrenin serbest bırakılmasını istedi. Cuma günü açıklanan nihai verilere göre, Euro bölgesinde yıllık enflasyon Ağustos ayında yüzde 9,1 ile rekor seviyede kaldı. Bu gelişmelerle birlikte Almanya’da DAX endeksi yüzde 1,66, Franca’da CAC 40 endeksi yüzde 1,31 ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,62 düştü. Endeksler geçen hafta ortalama yüzde 2,2 düştü. Euro/dolar paritesi haftaya yüzde 0,2 düşüşle 0,9990 seviyesinden başlarken, endeks vadeli işlem sözleşmeleri de yeni günde satış yapıyor.

ÇİN MERKEZ BANKASI TERS REPOUNU DÜŞÜRDÜ

Asya genelinde, Çin’de salgın önlemler nedeniyle kapatılan bazı şehirler bugün yeniden açılırken, Çin Halk Bankası piyasaya yaklaşık 12 milyar yuan likidite enjekte etti. Banka ayrıca 14 günlük ters repo oranını da %2,25’ten %2,15’e indirdi. Brent petrolün varil fiyatı, Çin’de artan talep beklentileriyle yüzde 0,2 artarak 90,8 dolara yükseldi.

Japonya’da resmi tatil nedeniyle bugün işlem yapılmazken, Japon yeni dolar karşısında değer kaybetmeye devam etti. Kapanışa yakın, Çin’in Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.3, Hong Kong’un Hang Seng Endeksi yüzde 0.9 ve Güney Kore’nin Kospi Endeksi yüzde 1.3 düştü.

BİST SATICIYLA BİR YOLCULUK İZLEDİ

Yurtiçi piyasada, Borsa İstanbul’un BİST 100 endeksi küresel risk iştahında satış eğilimi izleyerek haftalık yüzde 4,09 düşüşle 3.377,33 puandan kapandı. Dolar/TL paritesi geçen haftayı yüzde 0.1 artışla 18.2555’ten kapattıktan sonra bugün bankalararası piyasada 18.2740’tan işlem görüyor.

Analistler, küresel enflasyonu ve durgunluk endişelerini körükleyen gelişmelerin hala geçerli olduğunu ve böyle bir ortamda merkez bankasının eylemlerinin yatırımcı fiyatlandırmasını yönlendirmeye devam edeceğini söyledi.

Fed ve BoE’nin ultra gevşek para politikasını sürdürürken bu hafta oranları daha da artırması muhtemel olduğundan, BoJ sözlü yönlendirmeyi sıkılaştırabilir ve zayıf yen karşısında ek önlemler açıklayabilir.

Bugün veri gündeminin zayıf olduğunu ve hem İngiltere’de hem de Japonya’da piyasaların kapalı olduğunu hatırlatan analistler, BİST 100 endeksinde 3.280 puanın teknik destek, 3.440 ve 3.500 seviyelerinin direnç olduğunu bildirdi.

Bugün piyasalarda takip edilecek veriler:

10:00 Türkiye, Temmuz Ayı Uluslararası Yatırım Pozisyonu