ABD’de dün açıklanan enflasyon verilerinin ardından, Fed’in faiz politikasına başladığı 1990’lı yıllardan bu yana ilk kez faiz artırımına gitme olasılığı önümüzdeki haftaki toplantısında fiyatlanmaya başladı.
Dün ABD’de açıklanan enflasyon verilerinin faiz artırımları konusunda daha agresif bir ABD Merkez Bankası (Fed) ihtiyacını desteklemesi nedeniyle küresel hisse senedi ve tahvil piyasaları sert bir satış yaşarken, düşük risk iştahı temasının ABD’ye transferde etkili olduğu görülüyor. Yeni gün.
ABD’de Temmuz’da yüzde 8,5 artan yıllık enflasyon, Ağustos’ta yüzde 8,1 olan piyasa beklentilerini aşarak yüzde 8,3’e geriledi.
Veriler, Fed’in federal faiz politikasına başladığı 1990’lardan bu yana ilk kez faiz oranlarını 100 baz puan artırması ve faizlerde en az 75 baz puanlık bir fiyatlama yapılması ihtimalini fiyatlamaya başlıyor. güvenli. Özellikle Nomura ve Citigroup gibi önde gelen bankaların faiz artırım beklentileri 100 baz puana doğru ilerliyor.
Halihazırda Fed’in para piyasası değerlendirmesinde faiz oranlarını 75 ve 100 baz puan artırma olasılığı sırasıyla yüzde 66 ve yüzde 34’tür. Bankanın faizini 25 baz puan artırma olasılığı daha yüksek olan gelecek ayki toplantı için olasılık 50 baz puanda yüzde 51,2 ve 75 baz puanda yüzde 18,3.
Enflasyon verilerinin Fed’in agresif faiz artırımlarına devam edeceği beklentilerini desteklemesinin ardından New York borsa endeksleri ortalama yüzde 4,5 düşerken, tahvil piyasası satışları arttı.
Dow Jones endeksi yüzde 3,94, Nasdaq endeksi yüzde 5,16 ve S&P 500 endeksi yüzde 4,32 düştü. 10 yıllık ABD tahvil getirisi, 3 ayın en yüksek seviyesi olan yüzde 3,46’dan yüzde 3,42’de sabitlenirken, 2 yıllık tahvil getirisi, dolar endeksi olan dolara olan talebin artması nedeniyle Kasım 2007’den bu yana en yüksek seviyesini yüzde 3,81 ile test etti. dün yüzde 1,6 artışla, bugün 110 puana yükseldi üretici fiyat endeksi verileri (ÜFE) fiyatlama sürecinde sağlanacak.
AVRUPA’DA GÜNDEM ENERJİ KRİZİ
Avrupa Yakası’nda enerji krizine ilişkin gelişmeler gündemin ön sıralarında yer alırken, Avrupa Birliği (AB) üye ülkelerinin 30 Eylül’de Brüksel’de elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki yükselişe karşı alınacak önlemleri görüşmek üzere yeniden bir araya geleceği bildiriliyor. Öte yandan Almanya’da dün açıklanan ZEW ekonomik beklentiler endeksi Eylül ayında bir bozulmaya işaret etti.
Bu gelişmelerle güne karışık bir fiyatla başlayan Avrupa borsaları küresel enflasyon endişeleri nedeniyle sert düşüş yaşadı. Almanya’nın DAX 40 endeksi yüzde 1.59, Fransa yüzde 1.39, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 1.17 ve İtalya’nın FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1.36 düştü. Doların güçlenmesiyle euro/dolar paritesi 1’in altına gerilerken, Avrupa’da endeksler yeni güne satıcılarla başladı.
ASYA BORÇ PİYASASI DA DÜŞTÜ
Asya’da Çin ekonomisine ve Japonya’daki zayıf yen profiline ilişkin endişeler gündemde kalırken, ABD’nin Çin’in Tayvan’ı işgal etmesini önlemek için bir yaptırım paketi düşündüğü haberleri bölgesel borsalarda düşüşe neden oldu.
Öte yandan Japon medya kaynaklarına dayandırılan bir habere göre Japonya Merkez Bankası (BoJ) forex satıcılarını arayarak alış ve satış fiyatlarını öğrenip oranları kontrol etti. Doğrudan döviz müdahalesinin habercisi olarak nitelendirilen yukarıda bahsedilen çekin ardından düşüşe geçen dolar/yen paritesi yüzde 0,8 düşerek 143,3’e geriledi.
Gelişmelerin ardından Japonya Kabine Baş Sorumlusu Matsuno Hirokazu, mevcut kur hareketlerinin devam etmesi durumunda hiçbir seçeneği dışlamadan gerekli adımları atmaya hazır olduklarını ve “yorum yok” ifadesini kullanarak BoJ ile koordineli bir şekilde çalıştıklarını belirtti. hız kontrol mesajları.
Analistler, 145’in önümüzdeki dönemde dolar/yen paritesi için kritik bir eşik olarak görüleceğini ve piyasaların doğrudan dolar satışı veya yen alımı yoluyla yapılabilecek herhangi bir müdahaleye karşı temkinli olacağını belirtti.
Makro cephede, Japonya’da sanayi üretimi Temmuz ayında aylık yüzde 0,8’lik artışla beklentilerin altında kalırken, bugün açıklanan verilere göre yıllık yüzde 2’lik daralma ile zayıf görünümünü koruyor. Ülkenin bir önceki ayda yüzde 9,6 artan kapasite kullanımı Temmuz ayında yüzde 2,4 arttı.
Bu gelişmelerle birlikte Çin’in Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0,8 düşüşle 3.238 puana, Güney Kore’nin Kospi Endeksi yüzde 1,6 düşüşle 2.411 puana ve Avustralya’nın ASX 200 Endeksi yüzde 2.6 düşüşle 6.829 puana geriledi.
Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,8 düşüşle 27.819 puandan kapanırken, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 2,3 düşüşle 18.878 puana, Hindistan’da Sensex endeksi yüzde 0,3 düşüşle 60.415 puana geriledi.
BORSA İSTANBUL’DA ZOR DÜŞÜM
ABD verileri de iç piyasaları etkiledi. Borsada 7 günlük rekor serisi sona erdi. BİST100 endeksi dün kapanışta yüzde 6 değer kaybederken, günlük düşüşün yüzde 5’i geçmesiyle endeks askıya alındı. Borsa bugün sert düşüşte.