İstanbul gibi büyük şehirlerde aylık 10.000 TL’ye yaklaşan kiralar ve her yıl artan üniversite öğrencisi sayısı evlere oda kiralama talebini artırdı. Talep üzerine bazı şehirlerde kiralanan alana uygun evler yapıldı.
İstanbul’da ortalama 10.000 TL’yi bulan kiralık daire fiyatları ve artan üniversite öğrencisi sayısı Türkiye’de oda kiralamaya dayalı paylaşımlı daire modelini yaygınlaştırıyor.
Dünya gazetesinin haberine göre, eskiden yüzde 5 civarında olan paylaşım modeli, taleple birlikte yüzde 10’a çıktı. Oda kiralamak da giderek aileler için ek bir gelir olarak görülüyor. Ağırlıklı olarak İstanbul, Bursa ve İzmir gibi şehirlerde kullanılan ve öğrenciler tarafından tercih edilen model, kısmen de olsa barınma sorununun çözümüne katkı sağlıyor. Hatta Bursa’da üniversiteye yakın bölgelerde uzay sistemine uygun salonsuz projelerin yapımına başlandığı bildiriliyor.
“BİNALAR ÖĞRENCİLER İÇİN SOSYAL OTEL OLUYOR”
İstanbul Emlak Komisyoncuları Kulübü (İSTEB) Başkanı Ulvi Özcan, paylaşımlı apartman modelinin Kadıköy ve Beşiktaş gibi merkezi ilçelerde yayılmaya başladığını söyledi:
Modelin öğrenciler için sosyal otel anlamına da geldiğini ifade eden Özcan, öğrencilerin önceliğinin yurt olması gerektiğini söyledi. “Öğrenciler önce yurdu kontrol etmelidir. Özcan, “Öğrenciler yurdu genel olarak sevmiyor ama bugün o gün değil, bulurlarsa gitsinler” dedi. Aksi takdirde kabul edeceklerdir” dedi.

“YAŞAM STRES AİLELERİ PAYLAŞMAYA DEVAM ETMEKTEDİR”
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, evinde oda kiralamanın uzun süredir kullanılan bir model olduğunu ancak ailelerin son yıllarda maddi sıkıntılar nedeniyle bu modeli tercih ettiğini belirtti.
Kiracıların ise kiracı almaya başladığını fark eden Aşa, “Onları bir arada tutmak yerine alıp götürmeye başladılar. Genellikle merkez ilçelerde daha yaygındır. Fiyatlar öğrenciler için daha uygundur. Yani yüzde 5’ten yüzde 10’a çıktı. Bu uygulama bir süre daha devam edecek.”
“VİLLALAR ODAYA GÖRE KİRALIKTIR”
Realtyplus Türkiye kurucu ortağı Özhan Carda da apartman dairelerinde oda-oda kiralama sisteminin giderek daha fazla görüldüğünü belirterek, “Örneğin ofisimizin bulunduğu Kavacık’ta yakın çevrede çok sayıda villa var Üniversitelerin zemin kat kiraladığı villalar var. oda oda öğrencilere. “Ev sahiplerinin boş odalarını kullanmaları çok mantıklı.”

“ODA KİRALAMA HAKKINDA DAHA FAZLA KONUŞACAĞIZ”
Emlakjet.com CEO’su Tolga İdikat, paylaşımlı daire talebinin arttığını belirterek, “Aileler de oda kiralamaya başladı. Artışa rağmen henüz ABD ve Avrupa ülkeleri düzeyinde değiliz. Ancak bir eğilim, bir arayış olduğu açıktır. Örneğin Bursa’da üniversiteye yakın bölgede bazı projelerde artık salon yapılmamaktadır. Yurt mantığı ile evler 2+0 şeklinde inşa edilir. Oda kiralama sistemi yükselişte, bu yüzden yakında bunun hakkında daha fazla konuşacağız.”
“AİLENİN GELİR KAYNAĞI”
Geçim sıkıntısı çeken ailelerin de bu şekilde oda kiralayarak gelir elde etmeye çalıştıklarını anlatan İdikat, “Ek ev almadan kira geliri elde etmeleri bu şekilde. Öğrencilerin de buna ihtiyacı var. İdikat, sistemin İstanbul, Bursa, İzmir, Eskişehir gibi öğrencilerin yoğun olduğu ve fiyatların yüksek olduğu bölgelerde uygulanacağını vurguladı.

“KİRA SÖZLEŞMELERİ BİLE GÜNDEMDE”
Tolga İdikat, bu evlerin kiralanmasıyla ilgili sorunların yakın zamanda gündeme geleceğine dikkati çekerek, “Ev sahibi olarak kim kime karşı sorumlu çünkü evi paylaşanlar bilmeyebilir. Faturalar ve ücretleri kimin ödediği gibi sorunlar var. Dolayısıyla gayrimenkul sektörü önümüzdeki dönemde bununla ilgilenecek” dedi.