İstanbul’daki evlerini yüksek fiyatlara kiralamak isteyen ev sahipleri, iddialarını güvence altına almak için yeni koşullar sunmaya başladı. Kira ilanı veren bazı ev sahiplerinin maaş bordrosu ve kredibilitesi gibi kriterler tepkilere neden oldu. Tüketici Derneği Başkanı Ağaoğlu, ev sahiplerinin yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceğini hatırlatarak, “Bu kanuna aykırı. Kimse kimsenin maaşını, sabıka kaydını sorgulayamaz.
Son zamanlarda kiralık daire sayısının azalması ve fiyatların artması kiralık konut arayan vatandaşların daire bulmasını zorlaştırdı.
Bu zorluğa, ev sahiplerinin ve emlakçıların ilanlarda yazdıkları koşullar da eklendi. İlanlarda medeni durumdan maaş bordrosuna, meslekten kredibiliteye kadar yeni koşullar sıralandı.
Ayrıca 1 veya 6 aylık kira peşin veya en az 2-3 peşinat gibi şartlar da artık daire arayanları daha da zor duruma sokuyor.
Başakşehir’de bir ev ilanında; Kiracının kredi dekontu ibraz etmesi gerekirken, duyurunun şartlarına göre Beşiktaş’taki başka bir kiralık evden 4 aylık kira avansı, 2 depozito, 1 yıllık nakit ve 30.000 lira senet alacağı belirtildi.
“ŞİMDİ İŞİ KAÇIRDINIZ”
Tüketici Derneği Başkanı Aydın Ağaoğlu, olağandışı ihtiyaçlar olması durumunda şikayette bulunulması gerektiğini vurguladı.
Ağaoğlu, “Şimdi asıl noktayı kaçırdınız. Neredeyse bir sabıka kaydı, temel bir belge isteyecekler. Yasadışı bir sözleşme mi? Bakın genç bir avukat mesleğini öğrenirken ev kiralamak isteyince ev sahibi “Avukata vermem” dedi. İnternet üzerinden” dedi.

Ağaoğlu: “Karpuzu pazarlamacıdan mı seçiyorsunuz? Böyle bir hakkınız yok. Satıştan imtina etmek de Tüketici Kanunu’nun 6. maddesinde yasaklanmıştır” diye de yanıt verdi.
“ÖNCEDEN ÇOK AĞIR DURUMLAR”
Ağaoğlu, kiralık konut sorununu alevlendiren ve ev sahiplerini kışkırtanların bazı emlakçılar olduğuna inandığını belirterek, “Onlarda da iptal edilebilecek bir emlak alım satım izin belgesi olduğunu düşünmüyorum” dedi.
Ağaoğlu sözlerine şöyle devam etti:
“Bazı emlakçılar o kadar abarttılar ki, duyguları tırmandırdılar ve ev sahiplerini bir yıllık avans istemeye teşvik ettiler. 1 aylık kiralama komisyonu yerine 2 aylık komisyon alınmaktadır. 2 aylık depozito istenirken, 6 aylık kira için depozito istenmektedir. Çok zor şartlar koyuyorlar. Bu tür provokasyonlar yapan ve durumu fırsata çeviren kişilerin ehliyetli emlakçılar olmadığına inanıyorum. Bu vekaletnameye sahip olan herkes, hukuka aykırı sözleşme maddelerinin geçersiz olduğunu bilir. Herhangi bir hüküm verilmeyecek ve şikayette bulunulması durumunda, Ticaret Bakanlığı tarafından verilen mülk alım satım izin belgesi, yani lisans iptal edilebilir. Yaptırımlara güvenebilir”

“BU BİLGİYİ VERMEK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ”
Ağaoğlu, “Bu tür olağandışı taleplerle karşılaşan kiracı adayları ürkmesin ve yormasın. İnternet çağındayız. Şikayetlerini internet üzerinden yapmaları halinde hem emlakçılar hem de bu tür davranışlarda bulunan ev sahipleri ceza ile karşı karşıya kalabilir. Geçerli bir sebep olmadan kiralamadan kaçınılamaz. Bu yasalara aykırıdır. Ayrıca geliş gidişini, maaşını, adli sicil kaydını kimse sorgulayamaz.” Kişisel verilerle ilgilidir. Bu ayrıntıları vermenize gerek yok” diyerek sözlerini tamamladı.

“AYLIK GELİR, ÜCRET KESİNTİSİ İSTENMEK YANLIŞ”
17 yıldır emlakçı olarak çalıştığını belirten Zühtü Güldibi, bu tür ilanları sık sık gördüğünü söyledi, hayır” dedi. Ev sahiplerinin bazı meslek gruplarına ev kiralamak istemediklerini dile getiren Güldibi, “Aylık gelir ve maaş bordrosunu sormak yanlış. Çocuk 7-15 yaşında olur. ‘Ağabey sen buraya çocuksuz gel’ demezsin. Zaten ayıp bir şey bu. Kiralamak zor iş.” dedi. Emlak Güldibi, 10 yıl önce kiralık daire sayısının fazla olduğunu belirterek, “O zamanlar kiracılarınızla iyi geçin demiştim. .