Kazma maliyeti arttı, set fiyatı 7.000’den 80.000 TL’ye çıktı.


Maliyet artışları nedeniyle mezar taşlarının fiyatları geçen yıl iki katına çıktı. Mermer ustalarına göre, artan maliyetler nedeniyle bazı müşteriler mezar taşını ölmeden önce hazırlatıyor ve tarih kısmını boş bırakıyor.

Mezar taşı fiyatlarındaki son artış dikkatleri üzerine çekti. Mermer ustaları, bir önceki yıla göre 250 TL’den 500 TL’ye %100 yükselen mezar taşlarının fiyatının maliyetten kaynaklandığını söyledi. Bu dönemde cenaze setinin fiyatı 7.000 ile 80.000 TL arasında değişmektedir.

Bu süre zarfında, bazı müşterilerden ilginç sorular geliyor. Mermer ustalarına göre, bazı müşteriler yaşamları boyunca mezar taşı yaptırır ve ölüm tarihini boş bırakırlar. Tarih vefatından sonra eklenecek ve gelecekte olası maliyet artışlarından etkilenmeyecektir.

Defin masrafları arttı, belirlenen fiyat 7.000'den 80.000 TL'ye - 1

“MÜŞTERİYE MEZARIN EN DÜŞÜK TESLİM FİYATI 7 Bin TL”

Mermer Ustası Şükrü Geçer, mezar taşlarındaki artışla ilgili şunları söyledi: “Mezarları yapıyoruz ve onarıyoruz. Geçen yıl 250 TL’ye mezar taşları aldık, şimdi 500 TL’ye alıyoruz. Yüzde 100 civarında bir artış oldu ve taşların maliyeti keskin bir şekilde arttı. Geçen sene cenaze setini 1.200 ile 1.500 TL arasında aldık. Şimdi 3 bin TL’ye alıyoruz. Türbenin müşteriye teslimi için asgari ücret 7.000 TL’dir. Mermer için en yüksek fiyat 80.000 TL’dir. Son artış yüzde 30’da geldi” dedi.

Vatandaşlardan ilginç teklifler geldiğini kaydeden Geçer, “Daha önce yakınları vefat edenlerin istekleri var, mezarı açabilir misiniz diye görmek istiyoruz. Ayrıca bazı vatandaşlar ölmeden önce mezar taşlarını yaptırmaktadır. İhtiyaca göre doğum tarihi gibi yazılması gerekenleri yazıyoruz ve ölüm durumunda ölüm tarihini yazıyoruz.”

Kazma maliyeti arttı, set fiyatı 7.000'den 80.000 TL'ye - 2

DOĞAL TAŞ REZERVİNİN TÜRKİYE DAĞILIMI

Türkiye’de çeşitli renk ve desenlerde mermer, kalker, traverten oluşturan kalker, konglomera, breş ve magmatik kökenli kayaçlar bulunur. Dünya pazarlarında değerlendirilebilecek çeşitli doğal taşlara sahip olan Türkiye’de rezervler Anadolu ve Trakya’da geniş bir alana yayılmıştır.

Rezervlerin bölgelere göre dağılımı, Ege bölgesi yüzde 32, Marmara yüzde 26, İç Anadolu yüzde 11, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Karadeniz ve Akdeniz yüzde 31. Sektörde yaklaşık 1.500 doğal taş ocağı, 2.000 fabrika ölçekli tesis ve 9.000 orta ve küçük atölye bulunmaktadır. en yüksek üretim yapan iller; Balıkesir, Afyon, Bilecik, Denizli ve Muğla gibi öne çıkıyor.
Bu bölgelerdeki üretim, toplam üretimin yüzde 65’ini oluşturuyor. Ekonomik mermer yataklarına sahip diğer iller ise; Bursa, Kırşehir, Çankırı, Çorum, Kastamonu, Nide, Kayseri, Artvin, Bitlis, Erzincan, Bayburt, Sivas, Tokat, Denizli, Kütahya, Eskişehir, Diyarbakır, Elazığ, Çanakkale, Konya, İstanbul ve Manisa.