Japonya Merkez Bankası (BoJ), faiz oranlarında ve para politikasında herhangi bir değişiklik yapmazken, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle uygulamaya koyduğu özel fon arz programının aşamalı olarak kaldırıldığını duyurdu.
Dün başlayan ve bugün sona eren BoJ para politikası toplantısının kararları açıklandı.
Buna göre, banka kilit faiz oranını değiştirmeyerek eksi yüzde 0,1’de bıraktı. Oybirliğiyle yukarıdaki kararı alan BoJ, sınırsız miktarda devlet tahvili ve 12 trilyon yen yıllık borsa yatırım fonu (ETF) ve yıllık 180 milyar yen Japon gayrimenkul yatırım ortaklığı (J-REIT) almaya devam edeceğini söyledi.
Banka ayrıca, Covid-19 salgınına karşı finansmanı kolaylaştırmak için özel fon sağlanmasını aşamalı olarak durdurmaya ve bunun yerine kurumsal finansman ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla likidite operasyonunu genişletmeye karar verdi.
Tüm dünyanın başlattığı son merkez bankası döneminde BOJ’un emsallerine karşı “güvercin” duruşunu sürdürmesinin nedeni olarak, Kovid-19 salgınının ekonomi üzerinde devam eden etkisi ve Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle büyümeye yönelik aşağı yönlü riskler gösterildi. Agresif kısıtlayıcı bir para politikası.
BoJ’un aşırı gevşek para politikası ve faiz oranlarının piyasaları değiştirmesi beklenmiyordu. Öte yandan, bankanın Covid-19 önlemlerini kaldırabileceğini ve aşırı derecede zayıflayan yen karşısında para birimini desteklemek için önlemler alabileceğini söyledi.
Karar metninde Getiri Eğrisi Kontrollü Parasal Genişleme politikasının yüzde 2’lik enflasyon hedefine ulaşılıncaya kadar sürdürüleceği belirtildi.
Para tabanının, yıllık enflasyon yüzde 2 hedefini aşana ve sürekli olarak hedefin üzerinde kalana kadar genişlemeye devam edeceğini vurgulayan metinde, “BoJ, esas olarak kurumsal finansmanı ve finansal istikrarı desteklemeye devam edecek. Banka, Covid-19 salgınının etkisini yakından izleyecek ve uygun olduğu şekilde daha fazla genişletici önlem alacaktır. Ayrıca kısa ve uzun vadede faiz oranlarının mevcut veya daha düşük seviyelerde kalması bekleniyor.” Mesajı devam ediyor.
Kararın ardından dolar/yen paritesi 145,4 ile 24 yılın en yüksek seviyesini gördü. BOJ daha önce dolar/yen paritesinin 145 testinden sonra doğrudan döviz müdahalesini açıklayan bir faiz oranı incelemesi yaptı. Bu durum piyasaları tetikte ve olası bir müdahaleden korkuturken, BoJ Başkanı Haruhiko Kuroda’nın faiz sonrası karar açıklamaları şu anda bekleniyor.