Küresel hisse senedi piyasaları, FED’in (Fed) Eylül toplantısında devam eden belirsizlikler üzerine düşüşe geçmesiyle birlikte, gözler Fed Başkanı Jerome Powell’ın para politikasına ilişkin Mesajları ile Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’nda gelecek haftanın yoğun veri gündemine çevrildi.
ABD’de enflasyon ve durgunluk ikilemi sürerken, piyasalarda fiyatlama zorlaşıyor.
Hafta ortasında yayınlanan Temmuz ayındaki Fed toplantısına ait tutanaklar, hızla değişen ekonomik görünümün ve Fed üyelerinin karar vermesini zorlaştıran iş ortamının altını çizdi.
Tutanaklar, ülkedeki enflasyon önemli ölçüde düşene kadar faiz artırımlarının devam edeceğini ve faiz artırımlarının hızının gelen verilere bağlı olacağını ortaya koyarken, Fed yetkilileri şu ana kadar enflasyonist baskıların hafiflediğine dair çok az işaret olduğu konusunda hemfikirdi.
Öte yandan, sürekli değişen ekonomik ortamın gecikmeli para politikası ile aşırı sıkılaşma risklerinin bulunduğuna ilişkin tutanaklardaki açmazlar, piyasalarda fiyatlamayı zorlaştırdı.
Fed yetkilileri hafta boyunca açıklamalarında karışık sinyaller vermeye devam ederken, St. Louis Fed Başkanı James Bullard enflasyona yönelik yukarı yönlü risklerin devam ettiğini belirterek 75 baz puanlık faiz artırımına destek verdi.
Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, ekonominin hala güçlü olduğunu ve enflasyonu düşük tutmak için acilen faiz oranlarını daha da artırmaları gerektiğini söyledi.
Kansas City Fed Başkanı Esther George, gelecekteki faiz artırımlarının kapsamının hala tartışma konusu olduğunu söyledi.
San Francisco Fed Başkanı Mary Daly de enflasyona karşı zafer ilan etmek için çok erken olduğunu yineledi. Daly, faizlerin yılsonuna kadar yüzde 3’ün biraz üzerinde olması gerektiğini savunarak, Eylül ayı için 50 veya 75 baz puanlık bir artışın uygun olduğunu kaydetti.
Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, Eylül toplantısında alınacak faiz artırımı kararının kapsamını belirlemek için hala çok zaman olduğunu söyledi.
EYLÜL AYINDA NE KADAR ORAN ARTIŞI BEKLENİYOR?
Para piyasası fiyatlamalarındaki kararsızlık bu gelişmelere hâkim olmaya devam ederken, Fed’in Eylül ayında yüzde 55 ihtimalle 50 baz puan, yüzde 45 ihtimalle 75 baz puan artıracağı tahmin ediliyor.
ABD tahvil piyasaları bu hafta satış ağırlıklı bir yol izlese de, tersine çevrilmiş getiri eğrisi bazı varlıklar için resesyon korkularını körüklemeye devam ediyor.
10 yıllık ABD tahvil faizi bu hafta yaklaşık 13 baz puan yükselirken, bir noktada 41 baz puana yükselen 2 yıllık tahvil faizleri arasındaki fark 25 baz puana daraldı. ABD 10 yıllık ve 3 aylık Hazine getirileri arasındaki fark 30 baz puan.
Brent ham petrolü haftayı yüzde 1.7 düşüşle varil başına 95,5 dolardan kapatırken, dört haftalık yükseliş trendini sonlandıran altının ons fiyatı yüzde 3 düşüşle 1.747 dolara düştü.
ABD’DE VERİLER KRİTİK SİNYALLER ALIYOR
ABD hisse senedi piyasaları bu hafta olumsuz bir seyir izlerken, makroekonomik veriler karışık sinyaller göndermeye devam etti.
Fed yetkililerinden Eylül ayı para politikası hamlelerine ilişkin sözlü talimatlardan net bir mesaj alamayınca, Cuma günkü Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’nda Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarına döndü.
Powell’ın yorumları Fed’in olası para politikası hamlelerini öngörürken, yukarıdaki açıklamaların piyasalarda oynaklığı artırması bekleniyor.
Ülkede açıklanan makroekonomik verilere göre, Temmuz ayında ikinci el konut satışları düşüşünün altıncı ayını kaydederek aylık yüzde 5,9 düşüşle Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyesine geriledi.
13 Ağustos’ta sona eren haftada bir önceki haftaya göre işsizlik maaşına ilk kez başvuranların sayısı 2 bin azalarak 250 bine geriledi. Piyasa beklentilerinin aksine düşen işsizlik yardımları, güçlü işgücü talebine işaret etti.
ABD perakende satışları Temmuz ayında beklenmedik bir şekilde sabit kalırken, ülkenin en büyük mağazalarından biri olan Target’in ikinci çeyrek karı, tüketicilerin yüksek enflasyon nedeniyle gönüllü olarak harcama yapmaktan kaçınmasıyla yaklaşık yüzde 90 düştü.
ABD sanayi üretimi Temmuz ayında aylık yüzde 0.6 artarak beklentileri aştı. Aynı dönemde, imalat üretimi aylık yüzde 0,7 artışla tahminleri aştı.
Ülkede konut başlangıçları Temmuz’da yüzde 9,6 düşüşle 1 milyon 446 bin ile Şubat 2021’den bu yana en düşük seviye oldu. İnşaat izinleri aylık yüzde 1,3 düşüşle Temmuz ayında 1 milyon 674 bin oldu.
Yüksek ipotek oranları (ev kredileri) ve malzeme fiyatları nedeniyle konut inşaatında yaşanan keskin düşüş, konut piyasasının yılın üçüncü çeyreğinde daha da daralabileceği korkularını desteklemektedir.
Bu gelişmelerle birlikte S&P 500 endeksi haftalık yüzde 1,21, Nasdaq endeksi yüzde 2,62 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,16 düştü.
22 Ağustos’ta başlayan haftanın veri takviminde Pazartesi günü Chicago’nun ulusal faaliyet endeksi, imalat ve hizmetler için Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) ve İkinci Çeyrek Çarşamba günü Richmond Fed’in endüstriyel endeksi, dayanıklı mal siparişleri ve bekleyen konut satışları yer alıyor. Perşembe ve Cuma günleri Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH), toptan hisse senetleri, kişisel gelir, kişisel harcamalar ve Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi verilerini takip edecek.
YOĞUN VERİ GÜNDEMİ AVRUPA’YI BEKLİYOR
İngiltere hariç Avrupa borsaları güçlü bir seyir izlerken, Salı günü bölge genelinde açıklanacak olan imalat ve hizmet alım yöneticileri endeksi ve Perşembe günü Almanya’nın ikinci çeyrek GSYİH verileri açıklanacak. bölgesel ekonomiler.
Bölgede durgunluk riskleri artmaya devam ederek, kuraklığın nehirlerdeki su seviyelerini düşürdüğü Almanya’nın doğal gaz arzı sorununa ekleniyor.
Buna göre, nehirlerin iç ve dış ticaretin önemli bir parçası olduğu ülkede bazı gemilerin su seviyelerine göre hareket edememesinin ülkenin tedarik zincirini etkileyebileceği yönünde endişeler var.
Euro bölgesi yılın ikinci çeyreğinde çeyreklik yüzde 0,6 ve yıllık yüzde 3,9 büyürken beklentilerin altında kalırken, İngiltere tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 10,1’lik yıllık artışla son 40 yılın en hızlı artışıyla beklentilerin altında kaldı. .
Euro bölgesinde yıllık enflasyon, yüksek enerji fiyatları nedeniyle Temmuz ayında yüzde 8,9 ile rekor seviyeye ulaşırken, Haziran ayında inşaat üretimi bir önceki aya göre yüzde 1,3 düştü.
Euro/dolar paritesi, ABD’den Fed’i ultra şahin duruşunu sürdürmeye zorlayabilecek ve euro bölgesinin resesyona girebileceğine dair karışık sinyaller üzerine bu hafta yüzde 2.1 düştü ve haftayı 1.0043’te tamamladı.
İngiltere’nin FTSE 100 endeksi bu hafta yüzde 0,66 yükselirken, Almanya’nın DAX endeksi yüzde 1,82, Fransa’nın CAC 40 endeksi yüzde 0,89 ve İtalya’nın MIB 30 endeksi yüzde 1,89 düştü.
Önümüzdeki haftayı Salı günü Euro bölgesi tüketici güven endeksi ve Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası (ECB) tutanakları takip edecek.