Küresel enerji krizinin iş dünyasında etkisini her geçen gün artırırken İşbir Sentetik Avrupa basınının radarına girdi. 2023 yılının ilk yarısında devreye girecek yeni 10 MWp GES yatırımı ile şirket, ihtiyaç duyduğu enerjinin %55’ini üretmeyi hedefliyor.
Dünya genelinde siyasi gelişmelere eşlik eden enerji krizi, küresel ölçekte birçok sektörü etkilemeye devam ediyor. Ayrıca artan üretim maliyetleri, şirketleri alternatif enerji kaynaklarına yönelmeye sevk ediyor.
Enerji tüketiminde tasarruf sağlayan, enerji tüketimini yerel kaynaklardan sağlayan ve fosil yakıt tüketimini azaltan güneş enerjisi sistemlerine (GES) hem ekonomik hem de sürdürülebilir odaklı yatırım yapan şirketler bir adım önde.
İlaç, kimya, madencilik ve tekstil hizmetleri sunan ve enerji ihtiyacının %26’sını GES ile karşılayan İşbir Sentetik, yeni yatırımıyla Avrupa’nın basın radarına girdi. 2023 yılının ilk yarısında faaliyete geçecek yeni 10 MWp GES yatırımı ile kendi enerjisinin %55’ini üretme hedefiyle, enerjisinin %55’ini kendi üretmeyi hedefleyen şirket, Avrupa’nın önde gelen şirketleri arasında yer alıyor. Euronews, Latinpost, The London Economic, California Herald, The American Reporter, Estrella, El Mundo Financiero medyanın ilgisini çekti.
İşbir Sentetik Genel Müdürü Metin Gültepe, başta GES olmak üzere yenilenebilir enerjiye yatırım yapan ülke ve şirketlerin, enerji krizi ve küresel ısınmaya paralel olarak büyük avantaj elde ettiğini vurgulayarak, konuyu şu sözlerle değerlendirdi:
Türkiye güneş enerjisi potansiyeli açısından dünyada ilk sırada yer alırken, bu enerjiyi sanayide ve imalatta kullanmak çok önemli. İşbir Sentetik olarak yaptığımız yatırımlarla Avrupa’nın dikkatini ülkemize çekiyor ve bu durumun rüzgarı ile 4 kıtada 40 ülkeye ihracat yapıyoruz. İvmemizi daha da artırmak için mevcut çalışmalarımıza ek olarak gelecekte hayata geçireceğimiz yeni 10 MWp GES yatırımımızın izinlerini de yakın zamanda aldık. Şu anda yıllık tüketimimizin %26’sını GES ile ürettiğimiz elektrikten karşılarken, 2023’ün ilk yarısında yeni yatırımımızla enerji ihtiyacımızın %55’ini kendimiz üretmeyi planlıyoruz. Kuruluşumuz ve dünyamız için sürdürülebilirlik projelerimiz üzerinde çok çalışıyoruz.”
ÜRETİM ATIKLARININ %30’U YENİDEN KULLANILABİLİR
Çevre duyarlılığı bağlamında Avrupa ülkelerindeki plastik üretimindeki kısıtlamalara uyarak üretimlerinde çeşitli uygulamalar geliştirdiklerine de dikkat çeken İşbir Sentetik Genel Müdürü Metin Gültepe’nin verdiği bilgiye göre, üretime hız veriyor. Son zamanlarda çevre dostu ambalaj üretimi konusundaki çabalarını.
İklim krizinin etkisini en aza indirmek için, Ar-Ge merkezindeki üretim artıklarının en az %30’unun yeniden kullanılması için Yeşil Anlaşma kapsamında küresel olarak kabul edilen stratejiler çalışmaya devam ediyor. Üretimde yeniden kullanılabilir ve geri dönüştürülebilir malzemelerin kullanımını ön planda tutan şirket, “çevre dostu üretim” mottosuyla geliştirdiği projelerle daha düşük karbon ayak izi bırakarak paydaşlarından farklılaşmak istiyor.
DÜNYANIN LİDER BİG BAG ÜRETİCİSİ OLUN
İşbir Sentetik konuyla ilgili yaptığı açıklamada, küresel tedarik zincirlerinde yaşanan büyük aksamalarla Avrupa’dan Türkiye’ye yönelmeyi avantaja çevirdiklerini paylaşarak, bu şirketlerin üretim desteğine sahip portföylerinde kalıcı bir yer edindiklerini kaydetti. Avrupa ve Amerikan şirketleri için. Süreç boyunca dünyanın önde gelen big bag üreticilerinden biri haline gelen firma, 2017 yılında Hindistan’da FIBC big bag fabrikasını açarak oradaki big bag tesisinin kapasitesini ikiye katlamayı hedefliyor, yıllık 60.000 ton üretim kapasitesine Türkiye’yi de ekliyor. .
İşbir Sentetik Genel Müdürü Metin Gültepe, ihtiyaç duydukları makineleri geliştirip üreterek rakiplerinden bir adım önde olduklarını belirterek, “Sürdürülebilir ve yenilikçi projelerimizle dışa bağımlılığımızı birleştirerek talepleri hızla karşılamaya başladık ve en aza indirdik. Pazarın lider şirketi olmak için büyüdük. Big bag üretimine özel geliştirdiğimiz otomasyon ile Avrupa ülkelerinin üretim ortağı haline geldik. Salgını fırsat bilerek ihracatımızı önemli ölçüde artırdık. Doğa dostu üretim anlayışıyla büyümeye devam edeceğiz.”