Intel ve Brookfield’den 30 milyar dolarlık çip yatırımı


Dünyanın en büyük mikroçip üreticilerinden biri olan Intel, Arizona’daki çip fabrikalarına 30 milyar dolara kadar yatırım yapmak için Kanada merkezli varlık yöneticisi Brookfield Asset Management ile anlaştı.

Intel, türünün ilk örneği olan Yarı İletken Ortak Yatırım Programını (SCIP) duyurdu.

Açıklamada, söz konusu programın sermaye yoğun yarı iletken sektöründe yeni bir finansman modeli getireceği belirtildi.

Program, Intel’in, dünyanın en büyük varlık yöneticilerinden biri olan Brookfield Asset Management’ın altyapı koluyla, üretim operasyonlarını genişletmek için Intel’e yeni bir sermaye havuzu sağlayacak bir anlaşma imzaladığını söyledi.

Açıklamada, anlaşmanın iki şirket tarafından Şubat ayında imzalanan mutabakat zaptı sonrasında geldiği hatırlatıldı.

Anlaşma şartlarına göre Intel, Ocotillo Arizona kampüsünde daha önce duyurulan üretim genişlemesine ortaklaşa 30 milyar dolara kadar yatırım yapacak ve Intel toplam proje maliyetinin yüzde 51’ini ve Brookfield’ın yüzde 49’unu finanse edecek.

Açıklamada, Intel’in iki yeni çip fabrikasının çoğunluk mülkiyetini ve operasyonel kontrolünü elinde tutacağı belirtildi.

BIDEN ÇİP KANUNU İMZALADI

Intel Finans Direktörü (CFO) David Zinsner, anlaşmanın Amerika için Yarı İletkenler Üretmek için Yardımcı Teşvikler Oluşturma (CHIPS) ve ABD’de bu ayın başlarında yürürlüğe giren Bilim Yasası ile kazanılan ivme üzerine inşa edildiğini söyledi.

Yukarıda bahsedilen CHIPS ve Bilim Yasası, 9 Ağustos’ta ABD Başkanı Joe Biden tarafından yasaya göre imzalandı.

Yerli yarı iletken üretimini artırmayı amaçlayan yasa, otomobilden elektroniğe birçok sektörde üretimi kesintiye uğratan çip kıtlığını hafifletmeyi amaçlıyor.

Yasa, yarı iletken üretimi için yaklaşık 52 milyar dolarlık sübvansiyon ve yarı iletken fabrikalarının kurulmasını teşvik etmek için 4 yıl boyunca yüzde 25 vergi indirimi sağlıyor.