IMF resesyon uyarısı: Dünyanın üçte birini etkileyebilir


IMF Genel Müdürü Georgieva, küresel ekonomi için bir durgunluk konusunda uyardı. Georgieva, küresel ekonominin yaklaşık üçte birini oluşturan ülkelerin bu yıl veya gelecek yıl art arda en az iki çeyrek daralma yaşayacağını söyledi.

IMF-Dünya Bankası yıllık toplantısı öncesinde Georgetown Üniversitesi’nde konuşan Uluslararası Para Fonu (IMF) Direktörü Kristalina Georgieva, küresel ekonomik görünümü ve politika önceliklerini değerlendirdi.

Georgieva, uluslararası ekonomik işbirliğinin, düşük faiz oranlarının, düşük enflasyonun ve göreceli öngörülebilirliğin olduğu bir dünyadan, daha belirsiz, daha yüksek ekonomik oynaklık, jeopolitik çatışmalar ve daha sık olan daha kırılgan bir dünyaya doğru hareket eden dünya ekonomisinde temel değişikliklerin meydana geldiğine dikkat çekti. ve yıkıcı iklim felaketleri.” Bir dünyanın geçtiğini söyledi.

Georgieva, yüksek enerji ve gıda fiyatlarının, daha sıkı finansal koşulların ve devam eden arz sıkıntılarının büyümeyi yavaşlattığını belirterek, dünyanın en büyük ekonomilerinin yavaşladığını kaydetti.

GELECEK YIL İÇİN KÜRESEL EKONOMİK BÜYÜME TAHMİNİ SİNYALİ

Euro bölgesinin Rusya’dan gelen gaz arzındaki düşüşten ciddi şekilde etkilendiğini kaydeden Georgieva, Çin’in salgının neden olduğu aksamalardan ve emlak piyasasında derinleşen durgunluktan muzdarip olduğunu, ABD’de ise enflasyonun harcanabilir geliri aşındırdığını söyledi. ve yüksek faiz oranları yatırımları etkiledi Büyüme ivmesinin bir engel nedeniyle yavaşladığını açıkladı.

Ekonomik büyüme tahminlerini bu yıl için şimdiden üç kez yüzde 3,2’ye, 2023 için yüzde 2,9’a indirdiklerini kaydeden Georgieva, “Gelecek hafta güncellenen Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda da göreceğiniz gibi, önümüzdeki yıl için büyüme tahminlerimiz var. tahmin yılı. Biz atacağız” dedi.

“Durgunluk riskleri artıyor. IMF Genel Müdürü Georgieva, “Küresel ekonominin yaklaşık üçte birini oluşturan ülkelerin bu yıl veya önümüzdeki en az iki çeyrek üst üste küçüleceğini tahmin ediyoruz” dedi.

2026 YILINDA 4 TRİLYON DOLARLIK BEKLENEN EKONOMİK KAYIP

Georgieva, düşen reel gelirler ve yükselen fiyatlar nedeniyle pozitif büyümenin bile resesyon gibi hissedileceğini vurgulayarak, 2026 yılına kadar küresel ekonomik kayıp 4 trilyon dolar civarında beklediklerini, bunun Alman ekonomisinin büyüklüğü olduğunu ve büyük bir ekonomi olduğunu vurguladı. küresel ekonomi için gerileme.

Savaş ve salgın nedeniyle belirsizliğin son derece yüksek olduğunu kaydeden Georgieva, daha fazla ekonomik şok konusunda uyardı.

Georgieva, finansal istikrara yönelik artan risklere işaret ederek, hızlı ve düzenlenmemiş varlık yeniden fiyatlandırmasının, finansal piyasanın önemli bölümlerindeki yüksek devlet borcu ve likidite sorunları da dahil olmak üzere önceden var olan güvenlik açıkları tarafından güçlendirilebileceğini belirtti.

“ÖNCE ENFLASYONU AZALTMA YOLUNDA KALMALIYIZ”

Politika yapıcıların ekonomiyi nasıl istikrara kavuşturabileceklerine değinen Georgieva, öncelikle enflasyonu düşürme yolunda ilerlemek gerektiğini belirtti.

Georgieva, yetersiz sıkılaştırmanın enflasyonun kalıcı hale gelmesiyle sonuçlanacağını, bunun da gelecekte çok daha yüksek ve daha uzun süreli faiz oranları gerektireceğini, bunun da büyümeye ve insanlara büyük zararlar vereceğini belirtti.

Sorumlu maliye politikasının uygulanmasının ikinci acil öncelik olduğunu vurgulayan Georgieva, para politikası frene basarken, gaza basan bir maliye politikası olmaması gerektiğini söyledi.

Georgieva, üçüncü önceliğin yükselen ve gelişmekte olan ülkeleri desteklemek için ortak çaba sarf etmek olduğuna dikkat çekti.