Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), enerji veya hammadde gibi maliyetlerdeki keskin artış nedeniyle her iki Alman şirketinin önümüzdeki üç ay içinde fiyatlarını önemli ölçüde artırmayı planladığını bildirdi. ifo Araştırma ve Ekonomik Tahminler Direktörü Timo Wollmershauser, “Ne yazık ki, enflasyon dalgasının görünürde sonu yok,” dedi.
Alman Ekonomi Enstitüsü (IFO), şirketlerin fiyat beklentilerine ilişkin Alman İş Araştırması’nın sonuçlarını yayınladı.
Buna göre Ağustos ayında Almanya’daki şirketlerin yüzde 47,5’i önümüzdeki 3 ayda fiyatlarını önemli ölçüde artırmak istediklerini belirtti. Temmuz ayında bu oran yüzde 47,6 idi.
Gıda sektöründe söz konusu oran Temmuz’da 99,4 puandan Ağustos’ta 96,8 puana geriledi.
Özellikle hazır giyim üreticilerinin yüzde 89,2’si önümüzdeki aylarda fiyatları artırmayı planlıyor.
“Maalesef enflasyon dalgası bitmiyor”
ifo Araştırma ve Ekonomik Tahmin Müdürü Timo Wollmershauser konuyla ilgili olarak “Ne yazık ki enflasyon dalgasının sonu görünmüyor” ifadesini kullandı.

Wollmershauser, Rusya-Ukrayna savaşı sonucunda elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki keskin artışın şimdiye kadar enerji tedarikçileri tarafından karşılandığını ve sadece küçük bir oranda müşterilerine yansıdığını vurgulayan Wollmershauser, “Bu durumun muhtemel olduğunu söyledi. önümüzdeki aylarda değişmek ve çift haneli enflasyon oranlarına yol açmak. Bu, tüketicilerin tüketimini azaltacağı ve genel ekonomik çıktının yılın ikinci yarısında daralacağı anlamına geliyor.” ifadesini kullandı.
Öte yandan Almanya’da Temmuz ayında yüzde 7,5 olan yıllık enflasyon, enerji ve gıda fiyatlarındaki son artışla birlikte yeniden yükselerek Ağustos ayında 1974’ten bu yana en yüksek seviyesi olan yüzde 7,9’a yükseldi.
Bu arada, hükümetin 9 avroluk toplu taşıma bileti talebi ve akaryakıt vergisinin düşürülmesi gibi enflasyona karşı önlemleri Ağustos sonunda sona erdi.
Ülkede yükselen enerji maliyetleri, enflasyonu artırırken, haneler ve işletmeler üzerindeki baskıyı da artırıyor.
Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya, Moskova’nın Nord Stream 1 gaz boru hattından gaz akışını durdurma kararının yol açtığı bir enerji kriziyle karşı karşıya.
Doğal gazın aylık vadeli fiyatı, 25 Ağustos’ta megavat saat başına 300 avronun üzerine çıktı.
Almanya’da gelecek yılki elektrik sözleşmesinin fiyatı, Rusya’nın gaz arzını kesmesiyle ilk kez 29 Ağustos’ta 1.000 €’yu aştı.
Rus-Ukrayna savaşıyla ilgili endişeler enerji kaynaklarını zorlamaya devam ederken, Alman hükümeti bu kış sanayiyi çalışır durumda tutmak, ışıkları yakmak ve evleri sıcak tutmak için çabalıyor.
Buna karşılık federal hükümet, Rusya-Ukrayna Savaşı ile başlayan enerji krizinde yüksek doğalgaz ve elektrik faturalarını hafifletmek için fatura desteği ve tasarruf gibi çeşitli önlemlerin yanı sıra Almanları mümkün olduğunca fazla enerji tasarrufu yapmaya çağırdı.