"Hidrojen geleceğin yakıtıdır"


Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği Başkanı Yusuf Günay, geleceğin yakıtı olarak kabul edilen yeşil hidrojenin Türkiye’de yıllık 30 milyar Euro’luk üretim potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

NTV’de Yeni enerji Dizinin ilk bölümünde Zehra Küçük’ün sorularını yanıtlayan Yusuf Günay, sanayi devriminden bu yana fosil yakıtların kullanılması ve doğal kaynakların yağmalanmasının iklim ve enerji krizine neden olduğunu söyledi.

Günay, kurdukları dernekle ilgili son gelişmeleri ve enerji sektöründeki gelişmeleri anlattı ve yeşil hidrojenin neden bir umut olacağını şöyle anlattı:

“Hidrojenin üretilme şekli rengini belirler. Fosil yakıtlı elektrikle üretildiğinde gri hidrojen, doğal gazla üretildiğinde mavi hidrojen, yenilenebilir enerji kaynakları; Güneş ve rüzgar enerjisinden elektrikle üretilirse yeşil hidrojen olarak adlandırılır. Almanya’da, Köln şehri yeşil hidrojenli 150 otobüs işletiyor ve şehrin sakinlerini besliyor.

İklim koruması söz konusu olduğunda, Pakistan’da neler olduğunu dikkate alıyoruz. Ülkenin üçte biri sular altında. Yüzlerce insan öldü. Milyarlarca zarar. Ve elbette tüm insanlık sorumlu, Pakistanlılar değil. Bu nedenle bu yeni enerji kaynaklarına yönelim çok önemlidir.

Avrupa Birliği, 2050 CO2-sıfır hedefi için bir trilyon avroluk bir bütçe oluşturdu. AB Yeşil Anlaşması, Yeşil Dönüşüm, Yeşil Ekonomi yeşil hidrojenle buluşuyor.

Ülkemiz, Marmara-Çanakkale-Ege-Akdeniz kıyılarından Mersin-Sertavul geçidine kadar uzanan olağanüstü bir rüzgar akımına sahiptir. Başta Konya-Antalya olmak üzere ülkenin büyük bir kısmı zengin bir güneş ışığı kaynağıdır. Bu nedenle yeşil hidrojen üretimi için çok değerli bir coğrafyadayız.

AB’nin 27 üye ülkesinden 16’sı yeşil hidrojen stratejilerini ve yol haritalarını açıkladı. ABD, yeşil bir hidrojen üretim tesisi inşa etmesi için bir Japon şirketine 500 milyon dolarlık 4 yıl kredi verdi. Tüm dünya bu alandaki çalışmalarına hız verdi. Türkiye de ilgili düzenlemeleri ve teşvikleri bir an önce geliştirmeli ve uygulamalıdır.

Ülkemizin yıllık 30 milyar avroluk üretim potansiyeli hem ihtiyaçlarımızı karşılamaya hem de ihracat yoluyla ön çalışma üretmeye hizmet ediyor. Bu yakıtı tüketirseniz atık olarak saf su elde edersiniz.

Evrenin yüzde 75’ini oluşturan hidrojenden hem çevresel hem de ekonomik değeriyle yararlanın! Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği olarak bu alanı ülkemize ve sanayicilere anlatmak ve karar vericileri hızlı bir şekilde harekete geçirmek için buradayız.”