Avrupa Birliği Konseyi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, AB ülkelerinde yaşayan her vatandaşın yılda 173 kilo gıdayı çöpe attığı ve toplamda 87,6 milyon ton olduğu bildiriliyor.
Avrupa Konseyi tarafından derlenen ve bugün sosyal medyada paylaşılan verilere göre, AB ülkelerinde yaşayan vatandaş başına 173 kilo gıdanın her yıl toplam 87,6 milyon ton gıda israf edildiği tespit edildi.
Üretilen gıdadaki atık ve kayıpların yüzde 50’sinin haneler tarafından üretildiği ve yüzde 19’unun üretim sürecinde, yüzde 12’sinin catering sektöründe, yüzde 11’inin üretimin ilk sırasında ve yüzde 5’inin de toptan satış sürecinde meydana geldiği tespit edildi.
Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi’nin bir parçası olarak, 2030 yılına kadar perakende ve tüketici düzeyinde kişi başına düşen gıda atıklarını yarıya indirmek için bazı somut adımlar atıldığını tespit etti.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre, dünya çapında üretilen tüm gıdaların yaklaşık üçte biri, “tarladan çatala” gıda tedarik zincirinin bir noktasında kaybolmakta veya israf edilmektedir. AB’nin tarladan sofraya politikası kapsamında verilen bilgilere göre, mevcut AB gıda modelinin Avrupa’daki yetişkinlerin %50’den fazlasının aşırı kilolu olmasıyla insan sağlığını olumsuz etkilediği vurgulandı.