Haftada 4 gün çalışmak üretkenliği artırır: patronlar da mutludur


Gelişmiş ülkelerde 5 günlük hafta anlayışından uzaklaşmak isteyenlerin sayısı giderek artıyor. İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, dört gün çalışan 70 şirketin yüzde 49’u verimlilik artışı görürken, yüzde 46’sı hiçbir değişiklik görmedi.

İngiltere’deki bazı şirketler haftada dört gün çalışmaya çalışıyor. Şu ana kadar hazırlanan programa 70 firma katıldı. Şirketlerin toplamda 3.000’den fazla çalışanı var.

Bu şirketler arasında yapılan bir anketin sonucu “Dört günlük çalışmaya gerçekten değer” oldu. Ankete katılanların yüzde 88’i dört günlük çalışma modelinin iyi çalıştığını söyledi. Sadece yüzde 2’si bu modeli ikna edici buluyor.

Modele göre çalışma günü haftada dörde indirilirken, çalışma saatleri 32 saat ile sınırlandırılmıştır. Çalışanların maaşlarından kesinti yapılmamaktadır.

Pilot uygulama Kasım ayında bitmesine rağmen şirketlerin yüzde 86’sı bu uygulamaya devam etmeyi planlıyor.

Araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 49’u verimlilikte bir artış görürken, yüzde 46’sı verimliliğin değişmediğini söyledi.

Şimdiye kadar, uygulamalar İngiltere, ABD, Yeni Zelanda, İrlanda ve Kanada’daki bazı şirketler tarafından haftada dört gün test ediliyor.

Uygulamayı daha fazla ülke ve şirkete yaymak amacıyla kurulan sivil toplum kuruluşu 4 Day Week Global de bazı zorluklara dikkat çekiyor.

Firmaların yüzde 20’sinin erken aşamalarda vazgeçtiği belirtiliyor.

İZLANDA BAŞARILI

Geçen yıl İzlanda’da araştırmacılar, dünyanın en büyük haftada 4 günlük denemesinin büyük başarı sağladığını ve İngiltere’de de test edilmesi gerektiğini söyledi. Bu çalışmanın ardından İngiltere’de pilot uygulama Haziran ayında başladı.

Duruşmadan sonra, İzlanda’daki Sürdürülebilirlik ve Demokrasi Derneği (Alda) ve İngiltere’deki düşünce kuruluşu Autonomy tarafından yayınlanan ortak analiz, denemelerin 2015’ten 2019’a kadar sürdüğünü ve 2.500’den fazla kişiyi kapsadığını ortaya koydu, “verimlilik ve esenlik.”