Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı’nın raporuna göre, ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) enerji krizi nedeniyle yılın ikinci yarısında sabit kalması veya düşmesi bekleniyor.
Federal Ekonomik İşler ve Enerji Bakanlığı, eyalet ekonomisine ilişkin aylık raporunu yayınladı.
“Ukrayna’daki savaşa ve bunun sonucunda ortaya çıkan enerji fiyatlarındaki keskin artışa rağmen, ekonomi ikinci çeyrekte biraz daha büyüdü” vurgusu yapılan raporda, Alman ekonomisinin yılın ilk yarısında “dayanıklı” olduğunu gösterdiği vurgulandı. .
Almanya’da ekonomik ortamın önemli ölçüde bozulduğuna dikkat çeken raporda, Temmuz ayında neredeyse tüm ekonomik göstergelerin negatife döndüğü kaydedildi.
Raporda şunlar belirtiliyor: “Endüstriyel üretim, özellikle enerji yoğun alanlarda düştü. Altı ay boyunca yeni siparişler düştü. İhracatın ithalattan biraz daha fazla düşmesiyle dış ticaret de zayıf bir şekilde gelişti.
Haziran-Ağustos döneminde toplu taşıma biletleri ve akaryakıt indirimlerinde uygulanan 9€’luk genel enflasyon oranının da azaltıcı etkisinin olduğu tespit edilen raporda, önümüzdeki aylarda enflasyonun daha yüksek oranlara ulaşacağı belirtildi.
Bakanlığın raporunda, “Rus gaz arzındaki düşüşün neden olduğu enerji fiyat şokunun sonuç olarak Alman ekonomisini giderek daha fazla etkilediği” ve ülkenin GSYİH’sının yılın ikinci yarısında sabit kalması veya düşmesinin beklendiği belirtildi. enerji krizi nedeniyle
ENERJİ KRİZİ ETKİSİ
Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya, Moskova’nın Nord Stream 1 gaz boru hattından gaz akışını durdurma kararının yol açtığı bir enerji kriziyle karşı karşıya.
Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili endişeler enerji kaynakları üzerinde baskı oluşturmaya devam ederken, Alman hükümeti bu kış endüstri çarklarını döndürmeye, ışıkları yakmaya ve evleri sıcak tutmaya çalışıyor.
Ülkede yükselen enerji maliyetleri, enflasyonu artırırken, haneler ve işletmeler üzerindeki baskıyı da artırıyor.
Pahalı enerji ve gıda, Almanya’da enflasyonu Ağustos ayında neredeyse 50 yılın en yüksek seviyesine çıkardı.
Temmuz’da yüzde 7,5 olan yıllık enflasyon, iki ay sonra tekrar yükselerek, ilk petrol krizinin yaşandığı 1973-1974 kışından bu yana en yüksek seviye olan Ağustos’ta yüzde 7,9’a yükseldi.