Emtia piyasalarında, dünyanın önde gelen merkez bankalarından keskin oran artışları beklentileri, Çin’de Covid-19’un kapanması ve ekonomilerde durgunluk korkuları ile geçen haftadaki keskin düşüşlere metaller hakim oldu. Uluslararası piyasalarda geçen hafta bakır ve alüminyum fiyatları yüzde 7, çinko yüzde 12,6 ve pamuk fiyatları yüzde 12,3 düştü.
Geçen hafta Çin’deki yeni koronavirüs salgını nedeniyle alınan karantina önlemleri ve dünya genelinde açıklanan zayıf üretim verilerinin ardından artan durgunluk endişeleriyle dolar endeksi 110’a dokunarak Haziran 2002’den bu yana en yüksek seviyesini test etti.
Doların değer kazanması emtia piyasalarını olumsuz etkileyen önemli unsurlar arasında yer aldı. Analistler, merkez bankalarının enflasyon endişeleri üzerindeki agresif politika adımlarının zaten yavaşlayan ekonomileri resesyona itebileceği beklentileri üzerine küresel dolara olan talebin arttığını ve emtia fiyatları üzerindeki baskının bu yönde azaldığını söylediler.
Analistler, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) 75 baz puanlık bir faiz artışını güvenli bulduğunun altını çizdi ve ekonomistlerin 2022’de ülke ekonomisine ilişkin beklentilerinin Çin’in emlak sektöründeki kargaşa nedeniyle kötüleştiğini söyledi.
Çin’in bazı bölümlerini kapatma kararı, ülkenin Eylül ve Ekim aylarında inşaat sezonuna girmesiyle birlikte geldi.
Analistler, Çin’de inşaatla ilgili çeliğe olan talebin, yeniden canlanan salgın vakaların ne kadar çabuk ortadan kaldırılabileceği ve karantinaların işi ne kadar etkileyeceği ile test edileceğini vurguladı.
Bu gelişmeler göz önüne alındığında, geçtiğimiz hafta emtia piyasasındaki sert düşüşlere metaller hakim oldu.
Tezgah üstü, bakır ve alüminyum yüzde 7, çinko yüzde 12,6, nikel yüzde 4,2 ve kurşun fiyatları yüzde 4,6 düştü.
Bakırda, Avrupa’nın enerji kriziyle ilgili endişeler, Fed’in para politikasının sıkı kalacağı mesajları ve Çin’in ‘sıfır covid’ stratejisi talebin zarar göreceğine dair endişeleri artırıyor.
Bakır talebiyle ilgili endişeler, arz tarafında devam eden zayıflıkla dengeleniyor. Dünya bakır madenciliğinin dörtte birinden fazlasını yöneten Şili, Temmuz ayında üretimde yıllık yüzde 8,6 düşüş bildirdi.
Düşen değerli metaller
Değerli metaller de geçen hafta yüzde 4’ten fazla düştü. Altın yüzde 1.5, paladyum yüzde 4 düştü.
Haziran 2020’den bu yana en düşük seviyesini 17.562 dolarla gören gümüş yüzde 4.5 düşerken, Temmuz 2020’den bu yana en düşük seviyesini 821.95 dolarla gören platin yüzde 3 düştü.
Enerji tarafında ise Brent petrolün varil fiyatı yüzde 6, New York Ticaret Borsası’nda işlem gören doğal gazın fiyatı ise yüzde 4,2 düştü.
Agresif oran artışlarının ekonomileri yavaşlatacağı ve yakıt talebini azaltacağı endişeleri ve Çin’in Covid-19 önlemlerini sıkılaştırması fiyat düşüşünü etkiledi.
TARIM ÜRÜNLERİNDE TALEP YÜKSELDİ
Geçen hafta tarım tarafında da güçlü düşüşler dikkat çekti.
New York Ticaret Borsası’nda işlem gören buğday yüzde 0,5 yükselirken, mısır sabit bir oran gördü. Soya fasulyesi fiyatları da yüzde 2,8 düştü.
Pamuk yüzde 12,3, kahve yüzde 4,1, şeker yüzde 1,8, kakao yüzde 0,3 düştü.
Analistler, dünyanın önde gelen merkez bankalarından gelen şahin açıklamaların, başta pamuk olmak üzere yumuşak emtia talebine ilişkin endişeleri artırdığını söyledi.