Et ve süt sektörlerinde artan maliyetler üreticiler üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Yetkilileri önlem almaya çağıran Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Bayraktar, aksi takdirde et ve süt ürünleri üretiminde sorunlara yol açacak bir tablonun ortaya çıkacağını vurguladı.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, et ve süt sektöründe yaşanan sıkıntılara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Şemsi Bayraktar, yetkililerden önlem almalarını istediklerini, üreticiler için birçok maliyetin ciddi oranda arttığını ve belirlenen fiyatların üreticileri sektör dışına ittiğini anlattı.
Üreticilerin artan maliyetleri yansıtmak için fiyatlandırmadan kısıtlandığını savunan Bayraktar, şunları söyledi:
“Üreticide 7 liraya satılan süt, marketlerde dört kat artarak 30 liraya ulaşıyor. bunu kim durduracak Üreticilerimiz damızlık hayvanlarını kesip atmaya ve genç dişileri üremek yerine beslemeye ve kesmeye başladılar. Çok pahalı olduğu için onları besleyen yetiştiricilere daha az yem veriyorlar. Hayvanlarını dengeli bir diyetle beslemeyi bıraktılar. Yetiştirici hayvanlarda dengesiz beslenme nedeniyle beslenme hastalıkları ve üreme sorunları artmıştır.
Şemsi Bayraktar, bunun sonucunda üretim ve verim kayıpları nedeniyle süt üretiminin azaldığını söyledi.
“BU 1 MİLYON HAYVANIN DEĞİŞTİRİLMESİNİN MALİYETİ 41.8 MİLYAR LİRA”
Ayrıca bu süreçte 1 milyona yakın damızlık hayvanın kesildiğini söyleyen Bayraktar, “Bu 1 milyon hayvanı yenilemek bize yaklaşık 2,3 milyar avroya mal olacak. Bu yük, bugünkü döviz kuruyla 41,8 milyar liraya tekabül ediyor.”
Süt fiyatını artık yerel sanayiciler ve üretici örgütlerinin belirlediğini anlatan Bayraktar, “Bu devam etmeli ve üretim durdurulmamalı” dedi.