EPDK Başkanı Yılmaz, uzlaşma fiyatlandırma mekanizmasının azami uygulama süresinin 6 ay uzatıldığını duyurdu.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) yazılı görüşünde, birçok Avrupa ülkesinin enerji arz güvenliğini sağlamaya yönelik tedbirler aldığı ve bunlardan biri azami uzlaşma fiyatı mekanizması olduğu belirtildi. 6 ay önce EPDK’nın da bu mekanizmayı harekete geçirdiği öğrenildi.
Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Yılmaz, şunları kaydetti:
“İlk 6 aylık uygulamamız sonucunda hiçbir santral kapanmadı ve arz güvenliği sorunu yaşamadık ama önlem almamız gerekiyor. Hem serbest piyasa yapısını koruyacağız hem de içinde bulunduğumuz çağın doğasına uygun aksiyonlar almaya devam edeceğiz: Yükselen emtia fiyatları nedeniyle yüksek maliyetle elektrik üreten santraller, “bu santrallerin kapatılması, istihdam kaynakları Türkiye’nin arz güvenliğini bozuyor. Bu durum tüketicilerimiz için hem maliyet yükü hem de olası kesintiler anlamına gelebilir. Buna izin veremeyiz. Maksimum Uzlaşma Fiyat Mekanizması ile piyasalarımızdaki dengeyi izlemeye devam edeceğiz.”
Yılmaz, ithal ürünlerin maliyetindeki artışın halen piyasa fiyatlarını çok yüksek seviyede tuttuğunu ve yasanın verdiği yetkiyle hayata geçirilen bu kararın, enerjinin adil ve rekabetçi tasarımını korumak için bir emniyet supabı görevi gördüğünü açıkladı. pazarlar.
Küresel enerji krizinin Avrupa’yı tehdit ettiğini vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:
“6 ay önce başlattığımız bu geçici mekanizma, başta İngiltere ve Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesi tarafından uygulanıyor. Yönetim Kurulumuzun alacağı kararla, özellikle kaynak maliyetlerindeki artış nedeniyle 6 ay daha üretim yapamayan santrallerin arz güvenliğine katkı sağlayacağız” dedi. Tüketicilerimizi de artan olağanüstü maliyet artışlarından korumak istiyoruz. İstiyoruz.”
EPDK’nın kararı ile megavat saat başına azami faturalandırma fiyatları doğalgaz santralleri için 4500 lira, ithal kömür santralleri için 2 bin 750 lira, yerli kömür santralleri için 2,000 50 lira ve elektrik santralleri için 1,540 lira olarak belirlendi. yenilenebilir hammaddeler
Açık piyasa fiyatları ile maksimum uzlaşma fiyatları arasındaki fark, kaynak bazlı destek havuzunda “destek fiyatı” olarak toplanır. Amaç, bu havuzda elde edilen geliri tüm regüle tüketicilerin elektrik tüketimi için kullanarak tüketicileri piyasa artışlarından korumaktır.