Emtia piyasası, artan sıcaklıklar, enerji emtialarının öncülüğünde devam eden arz endişeleri ve Çin’in ekonomiyi canlandırma teşviki ile geçen hafta yukarı yönlü bir trend izledi.
Geçen hafta dolara olan talebin artmasıyla aşağı yönlü bir seyir izleyen emtia piyasası, geçen hafta dolar endeksindeki yükselişe, enerji emtialarının öncülüğünde devam eden arz endişelerine ve ABD’nin açıkladığı teşviklere rağmen sıcaklıkların artmasıyla olumlu bir seyir izledi. Çin, ekonomiyi canlandıracak.
Çin, büyümeyi desteklemek ve tekrarlanan Covid-19 kapanmalarının ve konut piyasası krizinin etkisini azaltmak için ekonomik teşvikte 1 trilyon yuan (146 milyar dolar) artırdı. Bu, hammadde pazarında olumlu algılandı.
Kıymetli metallerde kayıplar gözlenirken, baz metallerde kazançlar hakim oldu. Altın geçen hafta yüzde 0,5, gümüş yüzde 0,7 ve paladyum yüzde 0,7 düştü.
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikasına ilişkin belirsizlikler Eylül ayında altının ons fiyatında dalgalanmalara neden oldu.
Tezgah üstü, bakır yüzde 2,1, alüminyum yüzde 3,9 ve çinko yüzde 1,7 arttı.
BRENT PETROL ARZ KAYGILARI NEDENİYLE %3’ÜN ÜZERİNDE YÜKSELDİ
Enerji emtiaları geçen hafta pozitifti. Brent petrol haftayı yüzde 3.6 yükselişle kapattı.
Fiyatlardaki artış, Suudi Arabistan’ın petrol fiyatlarındaki son düşüşe rağmen OPEC’in üretimi azaltabileceğini açıklamasının ardından geldi. Uluslararası basında yer alan haberlere göre, Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdülaziz bin Salman, OPEC’in son fiyat düşüşünü önlemek için üretimi kısmaya hazır olduğunu söyledi.
ExxonMobil ve Chevron gibi petrol üreticilerinin, Rusya üzerinden Avrupa’ya sevk edilen Kazak petrolünü, tedarik endişelerine eklenen hasarlı ekipman nedeniyle ihraç edemeyebileceği haberleri, fiyatların yükselmesine yardımcı oldu.
Kazak petrolünü Rusya üzerinden dünya pazarlarına taşıyan ve dünya petrolünün yaklaşık yüzde 1’ini taşıyan Hazar Boru Hattı Konsorsiyumu (CPC), Karadeniz’deki bir terminaldeki üç bağlantı noktasından ikisinden ihracatın askıya alınabileceğini duyurdu.
BP, geçtiğimiz hafta Indiana’daki 430.000 varil/gün Whiting rafinerisinin bazı ünitelerini elektrik yangını nedeniyle kapattığını bildirdi.
ABD ticari ham petrol stoklarındaki düşüş de güçlü talep algıları ile fiyatları destekledi. ABD Enerji Bilgi İdaresi (EIA), ülkenin ticari ham petrol stoklarının geçen hafta yaklaşık 3 milyon 300.000 varil azalarak 421,7 milyon varile düştüğünü söyledi. Piyasa beklentisi, stokların yaklaşık 450.000 varil düşeceği yönündeydi.
Dünyanın önde gelen navigasyon şirketlerinden Tomtom’un Trafik Endeksi verileri de Asya-Pasifik, Avrupa ve Kuzey Amerika’daki karayolu yolculuklarının 24 Ağustos’ta haftalık güçlü büyüme gösterdiğini gösteriyor.
New York Ticaret Borsası’nda işlem gören doğal gaz yüzde 0,2 düştü. ABD doğal gaz vadeli işlemleri, Teksas’taki Freeport LNG ihracat tesisinde birinci hat operasyonlarının yeniden başlatılmasında daha fazla gecikme olduğu haberleriyle düştü.
YÜKSELEN SICAKLIKLAR TARIMSAL HAMMADDELERİ ETKİLİYOR
Geçen hafta Chicago Ticaret Borsası’nda işlem gören buğday yüzde 5,2, mısır yüzde 6,7, soya fasulyesi yüzde 4,3 ve pirinç yüzde 1,3 arttı.
Arz endişeleri, Avrupa’da devam eden sıcak hava nedeniyle buğday ve mısır fiyatlarının yükselmesine neden oldu.
Küresel pirinç üretim tahminlerindeki aylık düşüş de pirinç fiyatlarını artırdı. Kahve fiyatları haftayı yüzde 12,2, kakao yüzde 1,9, pamuk yüzde 1,6 ve şeker yüzde 2,1 artışla kapattı.
Brezilya’da kahve ihracatındaki artışla birlikte talep beklentileri fiyat artışına neden oldu.
Petrol fiyatlarındaki artışın yanı sıra şeker arzına ilişkin endişeler de fiyatların yükselmesine neden oldu. Dünya pamuk üretimine ilişkin tahminlerin bir önceki aya göre gerilemesi ile pamukta artış eğilimi gözlendi.