Ekonomiye 50 milyar lira doping


Hükümet, ihtiyaç sahibi işletmeler için yeni bir kredi garanti fonu paketi oluşturmaya hazırlanıyor. İlk etapta 50 milyar lira olarak planlanan paketten öncelikle ihracat ve imalat yapan KOBİ’ler yararlanacak.

Sabah gazetesi haberine göre, kredi genişlemesini kontrol altına almayı ve TL kredilerin döviz alımlarında kullanılmasını engellemeyi hedefleyen hükümet, ihtiyaç sahibi işletmeler için yeni bir Kredi Garanti Fonu (KGF) paketi açmaya hazırlanıyor.

Maliye ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin sinyalini verdiği KGF destekli kredi paketinin detayları SABAH’ta kabul edildi. İlk etapta 50 milyar lira sağlayacak kredi garanti programı, ihtiyaç sahibi firmalara doğrudan ulaşmayı hedefliyor.

ÜRETİCİ VE İHRACATÇI

Daha önceki uygulamalardan farklı olarak firmalar A, B ve C olmak üzere 3 ayrı kategoriye ayrılıyor. Kredi limitinden özellikle KOBİ’ler, üretici ve ihracatçılar yararlanıyor.

Ekonomiye 50 milyar lira doping - 1
Kredi limitinden özellikle KOBİ’ler, üreticiler ve ihracatçılar yararlanmaktadır.

KİMLER ALABİLİR?

Maliye ve Maliye Bakanlığı’nın yaptığı araştırmaya göre, her zaman krediye erişimi olan A Grubu kredi notuna sahip şirketler, kısa süre sonra açıklanacak olan KGF’ye dahil olmayacak. Bu gruptaki şirketler daha önce olduğu gibi bankalara atıfta bulunulacaktır.

Sadece kendi öz kaynakları ile faaliyet gösteren, işletme ve yatırım sermayesine ihtiyaç duyan B grubu şirketler, yeni KGF paketinin yüzde 70’inden, yani 35 milyar liralık kredi limitinden yararlanıyor.

Teminat bariyerinde kalan ancak üretimi ve istihdamı devam eden C Grubu şirketleri de KGF fırsatlarına kavuşacak. Bu şirketler için 50 milyar liralık paketin yüzde 30’u olan 15 milyar liralık bir limit belirlendi.

Ekonomiye 50 milyar lira doping - 2
Ağustos ayında KGF’nin kefalet hacmi 582,8 milyar lira, kredi tutarı ise 689,6 milyar lira oldu.

KGF paketine başvuran firmalarda; Özellikle işlerini güvence altına aldıkları, üretim ve ihracat yükümlülükleri olduğu dikkate alınır. Kredi, ilgili şirkete nakit olarak ödenmez.

Üretim ve ihracat için gerekli ara ürünler ve makineler satıcılara proforma fatura karşılığı teslim edilir. Dolayısıyla ticari kredilerin amacına uygun kullanılması halinde döviz, altın veya gayrimenkul piyasalarına kaydırılması caiz değildir.

LİMİT YÜKSEK OLDU

Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı kararı, KGF kefaleti tavanını 500 milyar liradan 1 trilyon liraya çıkardı. Böylece KGF’nin teminat olarak verebileceği toplam kredi tutarı 500 milyar liradan 1 trilyon liraya yükseltilmiştir.

Ağustos ayında KGF’nin kefalet hacmi 582,8 milyar lira, kredi tutarı ise 689,6 milyar lira oldu. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu kararla KGF tarafından sağlanan teminatların toplam bakiyesi 4749 sayılı Kamu Maliyesi ve Borç Yönetimi Kanununun geçici 20. maddesinde belirlenen limitin 10 katına endekslendi.