E-devlette yeni hizmet: Çiftçi Kayıt Sistemi başvurularının başlaması


2,2 milyon çiftçinin yer aldığı Çiftçi Kayıt Sistemine başvurular e-devlet üzerinden yapılıyor. Başvurular bugün 00.00’da yapılabilecek.

Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) başvurular e-devlet üzerinden yapılabilmektedir.

Bakanlıkta düzenlenen basın toplantısında konuşan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliği’ni değiştirerek geçmişte tespit edilen bazı sorunları çözdüklerini belirterek şunları söyledi:

2 milyon 171.646 çiftçinin yer aldığı ÇKS’ye bugün saat 00.00’dan itibaren e-devlet üzerinden başvuru yaparak üreticilerimizin iş gücünden ve zamandan tasarruf edecek sistemi devreye alıyoruz. Üretim planlaması hedeftir. Yani çiftçilerimiz dijital çağın olanaklarından yararlanacak, daha basit bir prosedürle başvuracak ve bakanlığımız ÇKS verilerini kullanarak üretim planlamasına zemin hazırlayacak.”

HİZMETTEN KİMLER FAYDALANABİLİR?

E-devlet ağ geçidi hizmetinin sadece arazi bilgilerinde değişiklik yapmayan ve sadece ürün güncellemelerine giden çiftçilere fayda sağladığını ifade eden Kirişci, sistemin çiftçilerin kullanabileceği basit bir iş akışından oluştuğunu söyledi.

Hem gerçek hem de tüzel kişilere fayda sağlayacak sistemin kolay kullanım için tasarlandığını anlatan Kirişci, “Süreç ilerledikçe e-devlet kapısı uygulamalarının geliştirilip güncelleneceğini göreceğiz. Çiftçilerimizin iş yükü. Bu arada e-devlet uygulaması da çiftçilerimiz için bir seçenek. “Çiftçilerimizin eyalet veya ilçe müdürlükleri aracılığıyla başvuruda bulunabileceklerini belirtmek isterim. Çiftçilerimizin başvuru sürecini kolaylaştırmak amacıyla, amirlerimizin talepleri doğrultusunda ürün beyan formlarındaki müdür ve 2 üyenin imzaları kaldırılmıştır.” dedi.

BAŞVURU NE ZAMAN SONA ERİYOR?

Kirişci, Ziraat Odaları tarafından her yıl verilen “Çiftçi Belgesi”nin sadece ÇKS’ye ilk kez başvuran çiftçilerden istendiğini söyledi:

“Çiftçilerimiz bize başvurarak Ziraat Odası’nın aktif üyesi olduklarını da beyan ediyor. Halen 1 Eylül’de başlayan ve takip eden yılın 30 Haziran’ında sona eren başvuru süresi 10 ay olup, başarılı bir üretim planlaması yapılabilmesi için 4 aya indirilmiştir. 2023 üretim yılı başvuruları 1 Eylül 2022 tarihinde başlamış olup 31 Aralık 2022 tarihinde sona erecektir. Başvuru tarihleri ​​her yıl bu şekilde uygulanacaktır. 31 Aralık’a kadar başvuran çiftçilerimiz, Şubat ayında ürün değişikliklerini bildirebilirler.”

Üretim yılı için başvuran çiftçilerin e-devlet üzerinden ÇKS belgesi alabileceklerini belirten Kirişci, bu belgenin resmi nitelikte olacağını ve başka bir onay aşamasına gerek kalmayacağını belirtti.

CKS BELGELERİ ÜCRETSİZ OLACAK MI?

Kirişci, e-devlet üzerinden alınabilen ÇKS belgeleri için herhangi bir ücret alınmadığını, ülke büyüklüğüne göre 9 ile 39 lira arasında değişen başvuru ücretlerinin çiftçiler tarafından ödendiğini ve başvuru ücretlerinin çiftçiler tarafından ödendiğini söyledi. beyan ettiklerinde kendilerine ödenecek tarımsal destek ödemesi ile ÇKS’ye başvururken karşılanır.