Tarım ve Orman Bakanlığı, e-devlet üzerinden Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) 28.172 başvuru yapıldığını bildirdi. Peki e-devlet üzerinden Çiftçi Kayıt Sistemine nasıl başvurulur? Başvuru ne zaman bitiyor? Kayıt ücreti ne kadar? Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt olurken neleri bilmelisiniz? İşte Çiftçi Kayıt Sistemi e-devlet uygulamasının detayları…
2,2 milyon çiftçinin yer aldığı Çiftçi Kayıt Sistemine başvurular e-devlet üzerinden yapılıyor. Çiftçi Kayıt Sistemine e-devletten 28.000 172 başvuru yapıldı.
Bakanlığın sosyal medya hesabı, e-devlet kanalı üzerinden ÇKS’ye kaç başvuru yapıldığını paylaştı.
Gönderi, başvurunun başlamasından itibaren son 24 saat içinde 28.172 başvuru yapıldığını ve 31.644 ÇKS belgesinin oluşturulduğunu söyledi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, e-devlet üzerinden ÇKS’ye başvuru prosedürüne ilişkin şu bilgiler verildi:
“Çiftçimiz e-devlet kapısına kendi kimlik bilgileri ve şifresi ile giriş yapıyor. Hizmeti kullanmak için arama alanına “ÇKS” yazın seçilidir. “Başvuru” butonuna tıklayınız.Açıklayıcı metni okuyunuz ve aşağıdaki “Kabul Ediyorum” kutucuğunu işaretleyerek “Devam” butonuna tıklayınız. Açılan sayfada ÇKS sistemine kayıtlı bilgiler ve iletişim bilgileri kontrol edilir Bu ekran gerekirse güncellenir Kayıtlı araziler ve gerekirse ürün bilgileri görüntülenir “Ürün bilgilerini değiştir” butonu ile tüm bilgiler güncellenir başvuru hakkında son ekranda görüntülenir. Başvurunun ilk destek ödemesinden düşülecek başvuru ücreti görüntülenerek onaylanır ve başvuru tamamlanır. Listelenen tamamlanmış uygulamaları görüntülemek için “Uygulama listesi” düğmesine tıklayın, uygulamanın durumu görüntülenebilir. Tamamlanan başvurular il/ilçe arazi ve orman müdürlüklerinin değerlendirme aşamasına geçecektir.
HİZMETTEN KİMLER FAYDALANABİLİR?
E-devlet ağ geçidi hizmetinin sadece arazi bilgilerinde değişiklik yapmayan ve sadece ürün güncellemelerine giden çiftçilere fayda sağladığını ifade eden Kirişci, sistemin çiftçilerin kullanabileceği basit bir iş akışından oluştuğunu söyledi.
Kirişci, hem gerçek hem de tüzel kişilere fayda sağlayacak sistemin kolayca çıkarılabilecek şekilde tasarlandığını anlattı” dedi.
BAŞVURU NE ZAMAN SONA ERİYOR?
Kirişci, Ziraat Odaları tarafından her yıl verilen “Çiftçi Belgesi”nin sadece ÇKS’ye ilk kez başvuran çiftçilerden istendiğini söyledi:
“Çiftçilerimiz bize başvurarak Ziraat Odası’nın aktif üyesi olduklarını da beyan ediyor. Halen 1 Eylül’de başlayan ve takip eden yılın 30 Haziran’ında sona eren başvuru süresi 10 ay olup, başarılı bir üretim planlaması yapılabilmesi için 4 aya indirilmiştir. 2023 üretim yılı başvuruları 1 Eylül 2022 tarihinde başlamış olup 31 Aralık 2022 tarihinde sona erecektir. Başvuru tarihleri her yıl bu şekilde uygulanacaktır. 31 Aralık’a kadar başvuran çiftçilerimiz, Şubat ayında ürün değişikliklerini bildirebilirler.”
Üretim yılı için başvuran çiftçilerin e-devlet üzerinden ÇKS belgesi alabileceklerini belirten Kirişci, bu belgenin resmi nitelikte olacağını ve başka bir onay aşamasına gerek kalmayacağını belirtti.
CKS BELGELERİ ÜCRETSİZ OLACAK MI?
Kirişci, e-devlet üzerinden alınacak ÇKS belgeleri için herhangi bir ücret alınmadığını, başvuru ücretlerinin ülke büyüklüğüne göre 9 ile 39 lira arasında değişen çiftçiler tarafından ödendiğini, ÇKS geldiğinde ödeme yaptıklarını söyledi. başvururlar, beyan ettikleri takdirde kendilerine ödenecek olan çiftlik destek ödemesi kapsamındadırlar.