Dünya Bankası Başkanı Malpass, euronun zayıflaması ve yüksek enflasyonun Avrupa’da resesyon olasılığını artırdığını söyledi.
ABD’deki Stanford Üniversitesi’nde düzenlenen bir etkinlikte konuşan Dünya Bankası Başkanı David Malpass, dünyanın art arda krizlerle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Malpass, gelişmekte olan ülkelerin karşı karşıya olduğu en acil tehdidin küresel büyümenin yavaşlayarak küresel bir resesyona dönüşmesi olduğuna dikkat çekerek, birçok gelişmekte olan ülkenin pandemi öncesi kişi başına düşen gelir seviyelerini yakalayamadığını kaydetti.
ABD ekonomisinin bu yılın ilk iki çeyreğinde küçüldüğünü hatırlatan Malpass, Çin’in ekonomik büyümesinin de Covid-19 salgınına karşı alınan karantina önlemleri nedeniyle keskin bir şekilde yavaşladığını söyledi.
Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaş nedeniyle Avrupa’nın enerji fiyatlarında ani bir yükselişle karşı karşıya olduğuna dikkati çeken Malpass, “Euro’nun zayıflığı ve yüksek enflasyon, Avrupa’da resesyon olasılığını artırmış ve uzun vadeli kalkınmayı daha da kısıtlamıştır. büyüme beklentileri.
“2023’TEN SONRA DEVAM EDEBİLİR”
Malpass, gelişmekte olan ülkelerin enflasyon, yavaşlayan büyüme, düşük verimlilik, küresel enerji kaynaklarının tükenmesi ve gelişmiş ekonomilerdeki yüksek faiz oranları gibi eğilimlerin 2023’ten sonra da sürmesi riskiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.
Dünya Bankası Başkanı Malpass, stagflasyon veya düşük büyüme ve yüksek enflasyon riskini uzatabilecek küresel enerji üretimi için Rusya’ya olan bağımlılığı azaltmanın yıllar alabileceğini söyledi.