Dünya Ticaret Örgütü, yükselen enerji fiyatları, artan faiz oranları ve artan gıda ve gübre faturalarının ithalat talebini azaltacağı beklentileriyle gelecek yıl küresel mal ticareti için büyüme tahminini yüzde 3,4’ten yüzde 1’e indirdi.
Dünya Ticaret Örgütü (WTO), dünya ticaretinin görünümüne ilişkin Ekim ayı raporunu yayınladı.
İçinde kuruluş, 2022 için küresel mal ticareti için büyüme tahminini 0,5 puan artırarak yüzde 3,5’e yükseltti. Ayrıca, büyük ekonomilerdeki büyüme yavaşlamasının çeşitli nedenlerle ithalat talebini azaltacağı beklentisiyle 2023 için tahmin yüzde 3,4’ten yüzde 1’e düşürüldü.
Raporda, “Avrupa’daki Rusya-Ukrayna savaşının bir sonucu olarak yüksek enerji fiyatları, hanehalkı harcamalarını baskılayacak ve üretim maliyetlerini artıracaktır. ABD’de parasal sıkılaştırma, konut, otomobil ve sabit kıymetler gibi alanlarda faiz oranına duyarlı harcamaları vuracak.
Raporda, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’in zayıf dış talep nedeniyle Covid-19 salgını ve üretim kesintileriyle mücadele etmeye devam ettiğine dikkati çekerek, “Sonunda yakıt, gıda ve gübre için artan ithalat faturaları gıda güvensizliğine ve Endişe verici borç.” Gelişmekte olan ülkelerde.” değerlendirmesi yapıldı.
KÜRESEL BÜYÜME TAHMİNİ YÜZDE 2,8
Öte yandan, tahminlerin büyük bir belirsizlikle dolu olduğunu kaydeden DTÖ, mal ticareti büyümesinin bu yıl için yüzde 2,0 ile yüzde 4,9 arasında değişeceğini, aşağı yönlü risklerin olduğu 2023 için yüzde 2,8 daralma ve yüzde 4,6 büyüme olacağını söyledi. olumlu gelişmeler olursa. bunun olabileceğini tahmin ediyor.
Raporda, DTÖ’nün bu yıl için küresel GSYİH büyüme tahmini yüzde 2,8’de sabit tutulurken, 2023 için yüzde 3,3’ten yüzde 2,3’e düşürüldü.
DTÖ Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala, raporu değerlendirirken, hükümetleri uluslararası ticareti engellememeleri konusunda uyardı ve küresel tedarik zincirlerinden çekilmenin enflasyonist baskıları artıracağını, ekonomik büyümeyi sınırlayacağını ve refahı zedeleyeceğini vurguladı.