Dolar endeksi 20 yıl sonra ilk kez 112’yi geçti


Dolar Endeksi, gelişmiş ülkelerdeki merkez bankalarının artan enflasyonist baskılar arasında agresif faiz oranlarını artırmaya devam edeceği beklentileriyle 20 yıl sonra tekrar 112’yi aştı.

Gelişmiş ülke merkez bankalarının artan enflasyonist baskılar karşısında agresif faiz oranlarını artırmaya devam edeceği beklentileri durgunluk endişelerini derinleştirmekte ve bu durum küresel dolar talebinin artmasına neden olmaktadır.

Bu gelişmelerle birlikte 112,071 ile Mayıs 2002’den bu yana en yüksek seviyesine ulaşan Dolar Endeksi 112’de dengeleniyor.

Dolar endeksi haftalık %2’den fazla yükseldi.

37 YILIN EN YÜKSEK STERLİNE KARŞI

Artan küresel dolar talebi ile euro/dolar paritesi 20 yılın en düşük seviyesi olan 0.9751’den işlem görüyor ve sterlin/dolar paritesi 37 yılın en düşük seviyesi olan 1.1150’den işlem görüyor.

Dolar/Japon yen paritesi, Japon hükümeti ve Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) forex piyasasına müdahalesinin ardından dün 140’a kadar gerilese de bu seviyeleri koruyamadı ve yeniden yükselmeye başladı. Parite, dünkü kapanışa göre yüzde 0.3 artışla bugün 142.8’de sabitlendi.

DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?

Analistler, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Çarşamba günü faiz oranlarını 75 baz puan artırdığını ve bu yılın sonuna kadar doları destekleyerek faiz oranlarını 125 baz puan artırabileceğini tahmin ettiklerini söylediler.

Analistler, Avrupa’da açıklanan önde gelen makroekonomik verilerin bölgedeki durgunluk korkularını artırdığını vurgulayarak, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın ve paralel enerji krizinin de euro ve sterlin üzerinde baskı oluşturduğunu bildirdiler.

Analistler, Fed Başkanı Jerome Powell’ın bugün açılış konuşmasını yapacağını ve salgın sonrası ekonomiye geçişle ilgili Fed Dinleme etkinliğini takip edeceğini, önde gelen imalat ve hizmet sektörlerinin ise ABD Endeksinde (PMI) açıklanacak Satın Alma Yöneticilerini izleyeceğini söyledi. veri gündeminin en üstünde olmak.