Doğrudan pazarlama faaliyetlerinin üçte ikisi kadınların elinde!


Network Marketing maskesi takan dolandırıcılar, Solidarity ve Titan gibi kısa sürede yüksek gelir vaat eden yapılarla binlerce kişiyi mağdur ediyor. Dijitalleşmeyle birlikte ivme kazanan ağ pazarlamasında algı kirliliği bu iş modelinin tutunmasını engelliyor. Uzmanlar, ağ pazarlama temsilcilerine organize bir yapı kazandırılarak algı kirliliğinin ortadan kaldırılabileceğine dikkat çekiyor.

Pandemi döneminde ivme kazanan dijitalleşme, ürün sağlayıcılar ile son tüketiciler arasındaki aracı sistemleri ortadan kaldıran doğrudan pazarlama (ağ pazarlaması) faaliyetlerini art arda genişletti.

Dünya Doğrudan Satış Dernekleri Federasyonu’nun (WFDSA) verilerine göre, küresel ağ pazarlama satışları 2021’de %3,3 artarak 186,1 milyar dolara ulaştı. Türkiye’de Network Marketing alanında Ticaret Bakanlığı’na kayıtlı 3 milyon 700 bin kişi var. Ülkemizde ev hanımlarına ek gelir sağlayan bir iş modeline dönüşen ağ pazarlaması kisvesi altında, dolandırıcılar kısa sürede büyük kazançlar vaat ederek binlerce kişiyi tuzağa düşürebilmektedir.

Hukuk Müşaviri Hakan Okuducu, Ponzi şeması veya Ponzi gibi network marketing iş modeliyle çalıştığını iddia eden kuruluşların kolay yoldan para kazanmaya dayandığına dikkat çekerek, “Ülkemizde 30 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan network , Pazarlama, dolandırıcılık vakaları nedeniyle son yıllarda sıcak bir konu haline geldi. Network Marketing maskesi altında dolandırıcıların sayısı giderek artıyor, servet zinciri ve titan gibi yapılarda zengin olmayı hayal eden insanları bir araya getiriyor. Sadece network marketing gelir modeline dayanan bu tür yapılar, insanların yıllarca süren emeğini alıp yok olarak milyonlarca lirayı yok edebilir. Ürün satışına değil, kayıtlı kişi sayısından elde edilen gelire odaklanan bu yapıların ticarette yeri yoktur. Ağ pazarlamacılığından büyük para kazanmayı uman dolandırıcıların tuzağına düşmeyin!” diye uyardı.

2 MİLYON 400 BİN KAYITLI 3 MİLYON 300 BİN KİŞİ GERÇEKTEN HİZMET VERİYOR

Hukuk müşaviri Hakan Okuducu, artan dolandırıcılık davalarıyla tartışmalı hale gelen ağ pazarlamasının kadınların iş gücüne katılımını desteklediğini belirterek, “DOATEM’e (Yeni Nesil Doğrudan Satış Temsilcileri ve Girişimciler Derneği) göre 3 milyon 300 bin kişi ağda kayıtlı. pazarlama, 400.000’i fiilen hizmet veren sadece 2 milyondur. Pandemi sürecinde hızlanan dijital dönüşüm, ağ pazarlamacılığının önünü açsa da henüz istenilen konuma ulaşılamadı. Ülkemizde ağ pazarlama profesyonellerinin %67’si kadındır. Dünya çapında 28 ülkede 15 ağ pazarlama şirketi ve şirketler ile mevcut ve potansiyel izleyicileri arasında elçi olarak hareket eden 188 milyon ağ sahibi var. Avrupa’nın 40 yıllık bir ağ pazarlaması geçmişi vardır. Ülkemizde ev hanımlarına gelir sağlayarak olgunlaşan bu model, sağlık ve güzellik sektörü tarafından aktif olarak kullanılmaktadır.

AĞ PAZARLAMA TEMSİLCİLERİ ORGANİZE BİR YAPI KAZANMALIDIR!

Hukuk Müşaviri Hakan Okuducu, Türkiye’de artan dolandırıcılık vakaları nedeniyle ağ pazarlamasında büyük bir algı kirliliği olduğuna dikkat çekerek, “Ağ pazarlama iş modelinin temsilcileri bugüne kadar örgütlenemediği için dolandırıcılar, da bu Boşluktan yararlandı. Bu alanda çalışan firma ve girişimcilerin bir araya gelip güç birliği oluşturması gerekiyor. Bu iş modeli ülkemizde network marketing temsilcilerinin ticari haklarının korunmasından networker’ların girişimci olmaları için yetiştirilmesine ve yeni gelişim alanlarının olgunlaşmasına kadar birçok alanda gelişme hareketinin başlatılacağı bir sektör haline gelebilir. Böylece uluslararası bir standarda getirilerek dolandırıcıların radarından çıkarılabilir.”